Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 09:05 - Фотогалерия: Ромските лагери, които Саркози нареди да се премахнат
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1983 Коментари: 3 Гласове:
0





Тагове:   aha,


Гласувай:
0



1. reader - Франция може да гони ромите един по един
03.08.2010 09:27
Роми от различна националности често живеят в палаткови лагери в покрайнините на големите френски градове.
Стара Европа може да разтуря цигански катуни, но ще се види в чудо да изгони от съответните държави обитателите им, защото законодателството на ЕС ги пази, даде да се разбере в понеделник Европейската комисия (ЕК).
“В компетентността на националните власти е да премахнат лагер, който е незаконен, но това не означава, че могат да депортират обитателите му”, каза Микеле Черконе , говорител в ЕК.
Френският президент Никола Саркози заплаши наскоро да ликвидира половината от 300 такива лагера на предимно румънски и български “чергари” в страната.
Директивата за свободно движение на хора в ЕС, която се отнася само за граждани на съюза, позволява на държавите да гонят граждани на други страни-членки, само ако те представляват заплаха за националната сигурност, или ако не могат да се издържат и са в тежест на социалната система на приемащата страна.
При това, решението трябва да вземе съд за всеки отделен случай. Ако засегнатият обжалва, властите трябва да изчакат решенията на съответните съдебни инстанции по жалбата му. В изключителни случаи той може да бъде експулсиран преди нея.
“Няма такова нещо като групово изселване”, каза Черконе. “Ако сте в списъка на безработните, това не е основание да ви изгонят.”
Говорителят даде да се разбере и че само с просия ромът трудно може да мине в съда за заплаха за националната сигурност.
Той обаче уточни, че директивата поставя ясни условия за свободното движение – пребиваващият в друга държава на ЕС трябва да има “достатъчно ресурси” да се издържа.
цитирай
2. reader - Ромите са проблем на цяла Европа
03.08.2010 09:37
Ромите са проблем на цяла Европа
Ромите са европейски проблем и това трябва да бъде нашата позиция пред комисията и правителствата на държавите в съюза. Приемането на всички цигани ообратно в страната ни обрича в постепенно превръщане на България в гето.
А ние сме просто спирка по дългия път на ромите на Запад.
Освен това България нито има финансов и експертен капацитет, за да социализира чергарските общности, а и дали изобщо трябва да го прави, щом това е предпочитаният от тях начин на живот.
цитирай
3. reader - Правозащитници в Париж скачат срещу връщането на ромите
03.08.2010 09:41
Pешението на френското правителство за депортиране на роми от български и румънски произход е скандално, защото не е насочено към решаването на проблема.

Това заяви вчера пред БНР френският правозащитник от организацията “Лига за човешки права” Малик Селямкур. Според него решението поставя под съмнение договорите за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Изказването е по повод на огласеното в началото на седмицата намерение на Париж да връща в родината им роми, нарушили обществения ред във Франция. Селямкур посочва, че на прицел са взети най-беззащитните хора, защото няма да се евакуират всички незаконни гета, а само онези, в които живеят български и румънски роми.

От френското външно министерство са посочили вчера, че няма да обвързват проблема с ромите с влизането на България в Шенген.

Решението на Франция едва ли ще засегне голям брой български граждани, каза вчера пред агенция Фокус зам. външният министър Марин Райков. Според него общият брой на ромите, самонастанили се в т.нар. лагери, е около 15 000 души, но от тях българите са много малка част. “Когато става дума за български граждани, които са извършилинарушения на закона на френска територия, те ще бъдат върнати и това е нормално. Иначе не бихме имали амбицията да станем част от Шенген”, посочва той.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096942
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930