Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 18:32 - Борисовите "илюзии или мечти"
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 383 Коментари: 1 Гласове:
0




  GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: България: година по-късно Първата годишнина на правителството бе отбелязана от самото него с висока оценка за свършеното и с оптимизъм за предстоящото. Покриват ли се самооценките и оптимизмът с действителността? Гледна точка на Ясен Бояджиев: Както е редно при толкова много и толкова независими медии, за пет дни премиерът успя да даде пет пъти едно и също интервю. Всъщност, не точно интервю, а по-скоро добре заучен монолог, пропит от чувство за незаменимост.

„Изпълнихме всичките си ангажименти. Много твърдо, много праволинейно вървим напред”, каза премиерът и твърдо и с нескрито раздразнение отхвърли всеки въпрос, допускащ нотка на съмнение в досегашните и бъдещите успехи на правителството.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Хубаво е човек да мечтае...

Векторът на реалността

„С една дума, илюзии или мечти, които никой за тези 20 години не си е мислил, че ще се случат", определи той успехите. Оптимизмът му бе продължен в представената от вицепремиера рамка на бюджета за следващата година, крепяща се изцяло върху прогнозата за ръст на икономиката от 3.6 на сто. Мнозина „недоброжелатели” я определиха като „илюзия или мечта”, която няма как да се случи.

Хубаво е човек да мечтае и да преследва мечтите си в живота. Самонапомпването и мъжкарските закани към противника пък сигурно помагат понякога в спорта. В икономиката обаче нереалистичните допускания са рисковани. Доказа го и първата година на това управление.

Бюджетните прогнози например за една година се разминаха няколко пъти с действителността и се наложи да бъдат коригирани от балансиран бюджет до няколкопроцентов дефицит. Основаната върху тези прогнози първостепенна цел за влизане в еврозоната вместо да се приближи се отдалечи за неопределено време.

Реформите, към които управляващите бяха готови да пристъпят незабавно, година по-късно продължават да са на недоизяснено идейно ниво. Бодро поставяните срокове за изход от кризата отминаваха, кризата си остана и в много публични и частни сфери клони към разпад.

Приходите всеки момент щяха да започнат да нарастват, вместо това нарастваха разходите. За сметка на топящите се резерви. Дали и докога обаче резервите ще стигнат, за да покриват разминаването между очаквано и реално?

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Оптимистични прогнози
vs. мрачни предчувствия

За разминаванията, разбира се, има и обективни причини. Но така или иначе векторът на събитията обикновено сочеше в посока обратна на оптимистичните прогнози.

Предчувствие за катастрофа

Попитан „ще дойде ли Бойковата зима”, с макар и неизречена препратка към „Виденовата”, премиерът отговори: „Сега е Бойковото лято, хората са на почивка, радват се”.

„Как сте, ще ходите ли в отпуска?”, попита ме тези дни стара позната. И без да дочака отговора ми продължи: „Ние се каним през август. Макар че можем и утре да тръгнем”.

Защото бизнесът им бил рухнал, нямали никаква работа, стоели и чакали да не би случайно да се обади някой клиент. „Върнаха ни в първи клас”, каза тя и заговорнически добави, че всъщност положението било доста по-зле отколкото ни го представят. А най-лошото било, че за разлика от 97-ма сега няма алтернатива.

Побързах да се сбогувам, за да не се поддавам и аз на лошите предчувствия. Само дано най-после оптимистичните прогнози на управляващите да започнат да се сбъдват.

 

Автор: Ясен Бояджиев, Редактор: Александър Андреев

   



Гласувай:
0



1. reader - Премиерът Борисов: Разликата между мен и Станишев е един милиард лева
03.08.2010 09:09
"Разликата между пожарникаря от Банкя и социалистически храненици, изпращани в чужбина с държавни пари, е 1 милиард лева, спестени от джоба на българските данъкоплатци." Така премиерът Бойко Борисов коментира критиките за неговото управление отправени от предшественика му Сергей Станишев по време на първата копка на строителството на участъка от Нова Загора до Ямбол на магистрала "Тракия".

Премиерът обясни, че проектът за концесия на магистралата на тройната коалиция е предвиждал да струва 550 млн. евро, или 1.1 млрд. лева. Сега за него от държавния бюджет са заделени само 100 млн. лева, а останалите се осигуряват по оперативна програма "Транспорт", която се финансира с европейски средства, посочи Борисов. "Това е разликата между мен и Станишев - 1 млрд. лева", допълни Борисов.

"Грях е да минем през неожънатите ниви. Никой не е по-голям от хляба." Така премиерът отговори на въпроса защо се е забавило началото на изграждането на отсечката. Борисов обеща, че ще има строг контрол върху сроковете и качеството на строителството.

Постигнато е споразумение с изпълнителите - гръцката компания "Актор", забавянето да бъде наваксано и отсечката да бъде построена дори два месеца предсрочно, каза премиерът. По думите му магистралният участък ще бъде пуснат на 1 юни 2012 г. вместо на 1 август. За тези два месеца ще бъдат спасени 200 човешки живота, посочи премиерът.

Досега предишните правителства строяха по 11 км магистрали годишно, ние правим по 65 км, похвали се министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Ще завършим обекта качествено и в срок, обеща Димитриус Куртас, изпълнителен директор на "Актор". Гръцката компания спечели търга с цена от 111.2 млн. лв. без ДДС. За качеството на строителството отговаря българското обединение "Т7/СНИК".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097629
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930