Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2010 20:21 - Руските служби за сигурност - с още повече власт
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
0



 
GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Маниерите на руските служби не са от най-елегантните Опозицията в Русия протестира против така наречения закон за предотвратяване на екстремизма, разширяващ сериозно правомощията на Федералната служба за безопасност. Протестите обаче не намират голяма подкрепа сред хората. Малка група млади активисти на извънпарламентарната партия Яблоко събират подписи пред сградата на руския парламент против един много специален законопроект на правителството.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Всеки, който изглежда като "екстремист", ще може да бъде задържан

Нови, по-разширени права

Той би позволил на Федералната служба за сигурност да предприема действия, дори да арестува всеки, когото счита за "екстремист". Първото четене на закона мина вече в Думата. Скоро, след незначителни поправки, предстои второто четене.

Изведнъж сред младежите изниква Григорий Явлински, лидерът на социал-либералната партия "Яблоко". Той подписва протестната петиция, която му поднася студентът Кирил:

"Смисълът на тези промени се състои в това ФСБ да не бъде ограничавана от нищо повече. Службата няма да представя доказателства, няма да разследва, но ще може да притиска всеки руски гражданин."

Според Явлински този закон следва една иманентна логика:

"Руските служители са на мнение, че всяка критика срещу тях представлява нарушение на държавната сигурност. По този начин с новия закон те се готвят за парламентарните и президентските избори през 2011 - 2012. Този закон позволява още по-твърди мерки срещу опозицията, изобщо срещу всички онези, които не са съгласни със сегашната политика."

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Новият закон може да притиска всеки гражданин

Опозицията вижда почерка на Путин

Сергей Митрохин, друг виден представител на "Яблоко", не се колебае ни най-малко, когато става дума за това да назове духовния баща на законопроекта - премиера Путин. Междувременно към групата се приближава един мъж на средна възраст, депутатът Селимджан Гутсоев от партията на Путин "Единна Русия":

"Деца - подвиква той - защо не се захванете с нещо полезно вместо да киснете тук. Та за какво са нашите тайни служби? Тъкмо за вас, за да бранят държавата."

Студентът Кирил, който след час и половина е събрал едва една дузина подписи, предимно от минувачи, не е убеден от аргументите на депутата, но все пак смята, че е време да си ходи - доволен, че поне този път не са били разгонени от милицията.

 

АГ/ДР/РБ/СГ/БУ

   


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086148
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930