Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2010 20:01 - Публичен дебат за новия медиен закон. Ден втори
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 905 Коментари: 1 Гласове:
0



 Или каква ще е съдбата на обществените медии?
image

Генералният директор на БНР Валерий Тодоров и членът на борда на директорите на "Нова тв" Силва Зурлева обсъждат промените за обществените и частните медии, които да залегнат в новия медиен закон.

  Една от важните теми в дискусията беше концентрацията на медийна собственост 29 юли 2010   Да се слеят ли БНТ и БНР? Има ли нужда от по-точна дефиниция на обществена медиа и по-ясни правила как ще функционира тя? Как ще се финансират държавните медии? Това бяха въпросите, около които се заформираха емоционални спорове и дискусии във втория ден от обсъждането на промените в медийния закон. Идеята е на Министерски съвет с цел работната група, която ще пише конкретните текстове, да се запознае с мненията на всички заинтересувани страни и да ги отрази в промените.

Заместник-председателят на работната група Радомир Чолаков откри дискусията със съобщението, че нагласите сред експертите, които ще работят по новия текст на закона, са по-скоро в посока обединяване на
БНТ и БНР. "Това не е безусловно", направи уговорката той и добави: "Ключовият въпрос е за какво служат обществените медии - те са първата и последната предпазна мрежа на свободата на словото в България". По думите му основният източник на напрежение в медийния закон през годините е било недоброто разграничаване между публичния и частния интерес. 

На идеята за сливане обаче се възпротивиха както представителите на националното радио, така и тези на телевизията. Генералният директор на БНР Валерий Тодоров беше категоричен, че идеята със сигурност не е добра към настоящия момент. "Двете медии са в различно технологично, огранизационно и финансово състояние. Вместо една криза можем да произведем две", аргументира се той. По думите му по-голям ефект би дало не механичното съкращение на хора или администрация, а развитието на нова техника и технологии в двете обществени медии. Тодоров подкрепи идеята за публичен фон за обществени медии и проекти, в който да могат да участват и частните оператори. 

Павел Васев, председател на обществения съвет на БНР и директор на Народния театър "Иван Вазов" пък заяви, че идеята за обединението на двете обществени медии под обща шапка води началото си от зрелия социализъм и няма да доведе до нищо добро. Той разкритикува членовете на работната група, които според него се държат надменно спрямо аргументите против сливането. "С какво назначаването на обща шапка ще подкрепи работата на журналистите от радиото и телевизията?", попита Васев. 

Журналистът от националното радио и водещ на предаването "Неделя 150" Лили Маринкова се присъедини към критиките към състава на експертната група, която ще готви промените. "За мен е важно кой ще пише този закон, както и какви хора населяват работната група", каза тя, възразявайки срещу присъствието на бившия генерален директор на
БНТ Хачо Бояджиев сред експертите, който "се гордее с принадлежността си към тайните комунистически служби". "Как ще се понасяте, какъв въздух ще дишате, какъв текст ще пишете, ако не си давате сметка за уроците на прехода", попита риторично Маринкова. И добави, че БНТ не е родила нито един пример на съпротива през последните 20 години. "Там цензурата грижливо се пази от времето на Хачо Бояджиев", реагира остро тя и настоя да се запази лустрационният принцип (бивши сътрудници в ДС да нямат право да заемат ръководни постове в медиите - бел.ред) и в новия текст на закона. 

"Не виждам причина да отпадне", успокои я председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Новият генерален директор на
БНТ Вяра Анкова взе думата, обръщайки внимание, че публичната дискусия не следва да се превръща в повод за конфронтация между БНР и БНТ. Тя постави акцент върху модела на финансиране на обществената телевизия: "Не искаме ограничението за реклама от (15 минути на денонощие - бел.ред.) да отпада, но предстои да се появят други канали. Ще има ли ограничения и за тях?", отправи отворен въпрос към работната група тя. 

Досегашният член на Управителния съвет на канала Севда Шишманова допълни, че функционалният модел за финансиране на
БНТ е смесеният - субсидия плюс реклама и спонсорство. Тя обясни, че единственият начин обществената телевизия да гарантира своето влияние над аудиторията е като предлага конкурентен и качествен продукт. 

"През последните две години
БНТ направи пробив на пазара с формати като "Голямото четене", "Големият избор", "Българските събития на XX век". Рекламодателите, които инвестираха в тези проекти, инвестираха в съдържание, а не в рейтинг точки", каза Шишманова и призова БНТ да може да оперира с рекламното си време в праймтайм, а рекламата от външни продуценти да се изчислява извън определените от сегашния закон 15 минути. 

След нейното изказване обаче се намеси Силва Зурлева, член на борда на директорите на "Нова тв", която изрази общата позиция на Асоциацията на частните радио и телевизионни оператори (АБРО). Тя призова в новия закон ясно да се дефинира каква е обществената мисия на
БНТ и БНР и с какво те се различават от останалите оператори.  

"Нашето предложение е да следваме примера на Чехия и Словакия за поетапно намаляване на рекламата в обществената телевизия до пълното й спиране през 2012г., когато всички ще застанем на пистата на цифровизацията", заяви Зурлева и добави: "Искаме да бъдем равнопоставени на свободния пазар". 

Генералният директор на Pro.BG Яна Иванова се съгласи, като изрази притеснение, че дебатът се е изместил към финансирането на
БНТ и БНР, вместо да се съсредоточи върху това какво е обществена медиа. "Ние не сме убедили обществото каква е публичната функция на обществените медии. Според сегашния вариант на закона тя съвпада с тази на търговските оператори", категорична беше тя. 

Зам.-председателят на работната група Радомир Чолаков вметна иронично забележката, че частните медии говорят за програма, а обществените за пари, вместо да бъде обратното и обърна внимание, че дискусиите по новия текст на закона тепърва започват. Така на практика той обяви и лятната ваканция на експертната група, която ще започне отново работа през септември и ще трябва да представи готови предложения за промени.

Зорница Стоилова




Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



1. анонимен - Sofiiska natzionalna tele-vizia i sashtoto radio ne sa neobhodimi!
02.08.2010 14:09
Защо си въобразявате че, някой от България гледа скапаните предавания на софииски маломници весеки съботен и неделен ден? А в останалото време? Софийски продтотии и 96% сифианска информация ... че и по сателит !!!
Софиенци никога не са изразявали Българското мнение и винаги са злоопотребявали с Народните пари ! КАКВО са Сбнт и Сбнр? Остатък от времето , когато България хранеше софия и позволяваше "туморът да расте, ноне старее"! Е созиализъма свърши, време е да "погребем вмирисаните от 50 години покойници = сбнт и сбнр"! Сателитният канал да остане, за тия които на са в бг.
за да им напомня защо са се махнали !Недопудтимое да се харчат от сбнт и сбнр народни пари !
Всеки ден бълвоч за софиенци, от софиенци и със софиенци... само за 20години премазаха и Българският книжовен език! Най- голямата наглост е че искате 6 000 000 Българи да плащат на со-фийски сказки на бездарни откачаки, като сте "талантливи" и владеете единственно шопски и главите са ви чуш-кии! Напарвете си шопска или соф-фиска телевизия, плащайте сия и си я гледайте !
Не ви искаме тапащките предавания , 96% информация за софето ....
Крайно време 131 г. да се отърве България от "тумора"....
Нека да расте и да не старее, но във вашите глави и телесни слабини докато не престанете да същтествувате !
Господин Дянков, аз ли да ви казвам колко ше спестите и спечелите от затворените материални активи на това Измамно предприятие ?!?! 2,387,435,288 !
Господин Цветанов, само за 1 ден глобите: без колан, с GSM, завой без мигач и превишаване на скороста на целият автопарк, който е в движение възлиза грубо на 84 390 лв. ! А е всвизвестно че най-невъспитаните водачи карат бели коли със сини знаци на които пише : БНТ (БЕЗОБРАЗЕН НАГЪЛ ТЪПАНАР) !
Вече съм Ви сезирал, Вие си знаете ! Илисте същите като предишните !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086799
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930