Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2010 20:07 - КГБ възкръсва
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 840 Коментари: 1 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Законът напомня за
времената на КГБ
В Русия законова промяна дава право на органите на службата наследничка на КГБ да "привикват граждани за профилактични разговори". От тази новост са ужасени не само опозиционерите в Русия.

 

Руският президент Дмитрий Медведев подписа законопроект за изменение на закона за Федералната служба за сигурност. Руските сили на реда ликуват, а правозащитниците са стъписани. Те се опасяват, че новият закон за Федералната служба за сигурност би могъл да върне страната в мрачните времена на Съветския съюз, когато за комунистическия режим вездесъщият КГБ беше най-важният инструмент за репресии. Смисълът и целта на новия закон е да се разширят пълномощията на вътрешното разузнаване ФСБ. По този начин, според официалната обосновка, ФСБ се сдобивал с пълномощия за "по-ефикасно провеждане на антитерористични операции и за профилактични мерки срещу потенциални закононарушители".

Специалните служби над закона

Не само опозиционните кръгове се опълчват срещу закона. Така например Сергей Миронов, председател на Федеративния съвет и лидер на партията "Справедлива Русия", като единствен от членовете на горната камара на парламента гласува срещу закона заявявайки, че борбата срещу тероризма наистина оправдава различни мерки, но че тези мерки трябва да бъдат ясно дефинирани. Неговият партиен колега Генади Грудков подчерта, че законът му напомня за старите времена на КГБ . Също и Владимир Лукин, пълномощник на руския президент по правозащитните въпроси, смята закона за "опасен, тъй като разлага цялата правна система на Русия".

Bildunterschrift: Главната квартира на ФСБ в Москва

Независими журналисти се опасяват, че със закона може да се злоупотребява като средство за натиск срещу тях. 80 известни адвокати, правозащитници и опозиционни политици се обърнаха с писмо до президента Медведев, умолявайки го да не подписва закона, тъй като бил "инструмент за масово сплашване на недоволни, другомислещи и критици на държавната власт". В отговор на критици на закона в чужбина президентът Медведев заяви, че "всяка страна има право да променя своето законодателство, също и закони, засягащи специалните служби".

Преустройството на апарата започва

Напоследък имаше слухове, че до края на годината Федералната служба за сигурност и Руската служба за външно разузнаване ще се претопят в една единствена монополистична тайна служба. Според официалната интерпретация отново ставало дума за по-добра съгласуваност между службите в борбата срещу тероризма. В действителност обаче това би представлявало възраждането на КГБ.

 


Тагове:   aha,


Гласувай:
0



1. raders - Сега остава да възродят и Гулаг
31.07.2010 21:58
Сега остава да възродят и Гулаг
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087358
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930