Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 00:06 - Оптимизъм с нотки на малтусианство*
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1525 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2010 00:10


От първата версия на проектобюджета за следващата година поне едно нещо става ясно – че правителството е оптимист. Това проличава основно от  заложения ръст на икономиката с 3.7%, който за мнозина вероятно изглежда нереално висок на фона на спрелия бизнес живот в България и продължаващите притеснения навън.

За този оптимизъм сигурно има много обяснения, но поне едно е налице отсега - че дори и да не изпълнят приходните си планове, управляващите винаги имат изход в актуализация на бюджета за сметка на фискалния резерв.

По-голямата загадка обаче е очертаващото се намаление със 132 млн. лв. на парите за пенсии. Тъй като то не е обвързано с някаква реформа, явно по някаква друга причина кабинетът планира да плаща на почти 45 хил. пенсионери по-малко (сметката е при средната пенсия от около 250 лв.).

Ако погледнем още по-оптимистично, възможно е от пенсионната система "да отпаднат" и 50 хил. души, а защо не и повече. Така ще се спестят още 15 млн. лв., а и повече. А ако хората в пенсионна възраст решат да се проявят национално отговорно, може да се освободят толкова пари, че във всеки втори областен град да се открие по един Лувър примерно, а във всеки трети - политехнически университет.



Гласувай:
0



1. reader - p.s.
28.07.2010 00:11
Единственият проблем е, че пенсионерите може да не са наясно с идеите на Малтус.

*Икономическо учение с основоположник Т. Малтус (1766-1834), според което бедността се преодолява с регулиране на населението
цитирай
2. reader - mda
28.07.2010 00:13
“Теорията на МАЛТУС, прилагането и спрямо Българския народ, необходим ли е български “Освиенцим” или е достатъчно наличието на НЗОК”
Магистър инж. Светлозар Събев
Томас Робърт МАЛТУС (17.02.1766-20.12.1834 г.)- английски буржоазен икономист, основоположник на “малтусианството”.
Основно съчинение: “Изследване върху принципа за населението” (1798 г.).
“Малтусианство”- учение, което твърди, че материалната бедност на широките маси се дължи на това, че хората се размножават по-бързо от увеличаването на средствата за съществуване. За да се предотврати тази дисхармония, Малтус препоръчва широките маси от населението да се въздържат от бракове и раждания на деца. Според Малтус войните, епидемиите и други подобни явления са важен фактор за намаляване на населението и временно притъпяване на противоречието- “размножаване- средства за съществуване”.
В защита на тезата за абсолютно свърхнаселение Малтус се основава особено на: “Закона за намаляващото се плодородие на почвата”.
Ако приемем за вярна теорията на “малтусианството” и за верен факта, че в България има нейни, последователи (българи по произход), получили своето образование в Англия и др. страни и работили в чужди (английски) условия и заемащи в момента съответни възлови позиции в държавния апарат, ще можем спокойно и лесно да си обясним много процеси, които наблюдаваме през последните 200 и повече дни, след изборите за Народно събрание.
“Нашите неомалтусианци”, които не са изпитали на собственият си гръб трудностите на прехода “комунизъм- капитализъм” завариха една благодатна и подготвена почва за реализация на “малтусианството”. Почва подговена, не по желание на народа и на Правителствата от последните, почти 12 години, а подготвена въпреки желанията на нашата Нация и Правителства.
цитирай
3. reader - mdaaa
28.07.2010 00:14
Почва характеризираща се с:
-Почти ликвидирано селско стопанство;
-Ликвидирано тежко машиностроене;
-Ликвидирана електронна промишленост;
-Съсипана тежка химия;
-Едва живуркаща лека и хранително-вкусова промишленост;
-Подготвен за ликвидация (с чужда намеса) военно-промишлен комплекс;
-Унизена и бедна културна интелигенция;
-Изхвърлена на сметището научно-техническа интелигенция;
-Съсипвана от немотия българска фундаментална наука (БАН и другите висши учебни заведения);
-Висококвалифицирани здравни специалисти принудени допълнително да заработват, като карат таксита;
-Вечно реорганизираща се образователна система, при реорганизациите се цели нашите деца да стават “НЕУЧИ” и да получават минимум знания и да развиват минимум съобразителност в живота си;
-Здравноосигурителна система, целта на която е постепенно да се стигне до заплащане на всички здравни услуги и всеки, който няма средства, по естествен път да самореализира теорията на МАЛТУС, естествено чрез летален изход на съществуването си.
До тук, не е казвано нищо ново, което да не е ясно за нас българите и което болшинството от нас да не са изпитали на “гърба си”.
Нека си припомним: “Закон за намаляващото се плодородие на почвата” на Малтус, дефиниран преди повече от двеста години, когато не е имало фабрики, заводи и телекомуникации. Експониран този закон върху 2002 година обхващата невероятно много отрасли на стопанския живот, като определение :” плодородие на почвата”. Понятието “Почва”, през 2002 г., става много широко отнесено към икономиката на една страна.
С какво разполагат нашите “неомалтусианци”?
Как могат нашите “неомалтусианци” да преодолеят, естествено временно, конфликта: “размножаване- средства за съществуване” (по Малтус)?
цитирай
4. reader - mda
28.07.2010 00:15
Отговорите на тези въпроси са отразени в Държавния бюджет за 2002 г и в частност в бюджета на НЗОК, съответно приети със закони от Народното събрание, а по-точно:
1. Продават се “кокошките” от националната икономика, които все още снасят златни яйца. При това действие естествено има приходи, които за много кратък период (около 360 дена) покриват нуждите на държавния бюджет за преодоляване на противоречието : “размножаване- средства за съществуване”. С това действие се парира антидействието на малкото все още работещи българи- те ще получат минималните средства необходими за тяхното краткосрочно (5-8 месеца), физическо оцеляване. Дългосрочна перспектива за оцеляване естествено не съществува. Голяма част от тези българи след около година ще попаднат в категорията на “излишно родени” и естествено трябва да понесат съответните последствия от “необмислените” действия на тяхните родители, за които в момента също няма средства за осигурявяне на нормалното им съществуване, чрез заплати или пенсии, които те получават. Засегнати са минимум три поколения българи.
2. Засегнатите от прехода “комунизъм- социализъм” и тези за които се споменава по-горе естествено стават “клиенти” на, и зависими от: Националната здравноосигурителна каса. И попадат в “мечите лапи” на “неомалтусианците” , които са и в управлението на НЗОК и не са изгонени все още от там от “новото време”. А защо да ги гонят?
цитирай
5. reader - hm
28.07.2010 00:16
3. Приема се за пореден път такъв бюджет на НЗОК (чрез Закона за Бюджета на НЗОК, гласуван в Народното събрание), в който е заложено формирането на свърх паричен резерв на НЗОК, в противоречие на Закона за здравното осигураване (ЗЗО). Бюджет, който осигурява малко средства за лечение и лекарства, но разхвърлян на голямо количество от народа. Целта е ясна: осигурява се на болшинството от народа (особено на пенсионерите) минимално безплатно, непълно и некачачествено медицинско осигуряване след което, който има плаща за “екстрата” качествена медицинска и лекарствена помощ. Естествено, при този единствен възможен вариант (на математически език “константен”), тези които нямат да доплатят (90 от Българският народ, по причини, посочени по-горе) следва да се наредят на опашка пред вратите на Свети Петър. По този начин “по естествен път” “неомалтусианците” в течение на относително кратък период (спрямо средната продължитеност на живота в България) постигат траен ефект за преодоляване на противоречието : “размножаване- средства за съществуване”, чрез физическото елиминиране на част от народа ни. Само факта, че сме вече в 2002 г. и, че България е страна пример (признат от световната общественост и благодарение и на правителствата до момента) за етническо и религиозно спокойствие възпира нашите “неомалтусианци” от реализирането на принципа на Малтус, че:”...войните, епидемиите и други подобни явления са важен фактор за намаляване на населението”. Възможно е да ги възпира и състоянието на процесите за присъединяване на България към Европа и НАТО, като за огромно тяхно съжаление тези процеси са “тежко наследство” от предишните правителства.
В потвърждение на твърденията касаещи здравното осигураване и НЗОК е хубаво да се види един бърз анализ на Бюджетите на НЗОК за 2001 и 2002 г.
Какво имаме налице?
цитирай
6. reader - hm
28.07.2010 00:17
 Бюджета за 2002 г. е 109, 11 % спрямо същия за 2001 г. Общите разходи за 2002 г. са 114 % спрямо разходите за 2001 г.
 Конкретните разходи за обслужване на болните за 2002 са 121, 98 % спрямо същите за 2001 г.
 Разходите за 2002 г. (планирани от НЗОК) за “безплатни” и частично заплащани лекарства са 72, 38 % спрямо същите раходи за 2001 г.
 Резерва на НЗОК (съгласно чл.26 (3) на Закона за здравното осигуряване) към края на 2002 г. ще бъде около 680 % спрямо допустимия по закон.
 Планирани са с бюджета други приходи за 2002 г.- 2, 87 % (от бюджета), а само лихвите, които би трябвало да получи НЗОК от наличния към края на 2001 г. резерв би трябвало да бъдат над 5% от общия бъджет за тази година. Една трета от лихвите стигат за да се осигурят лекарствата за хонично болните от епилепсия и други неврологични заболявания (по данни на НЗОК за 2001 г.). За 2002 г. бюджета на НЗОК предвижда излишъци 10, 14 % спрямо общите приходи. Тези излишъци не включват средствата които следва да се отчислят за резерва съгласно чл. 26 (1) на Закона за здравното осигуряване, а те са 9, 86 % от общите приходи. Формирането на такива излишъци (10, 14%), по наше мнение, изобщо не е предвидено в цитирания закон.
От тези разчети ясно се вижда, че НЗОК по бюджет разполага с необходимите средства за да се запази 100 % реимборсация на лекарствата за хронично болните и за други плащания, включително за увеличаване на смешните заплати на здравните специалисти, нови здравни пътеки, допълнително заплащани от НЗОК зъболекарски услуги и други.
Също така най-вероятно, индиректно се нарушава чл.42 (2) от Закона за здравното осигурява, т.к. се получава, че средствата набрани от здравноосигурителни вноски и използвани за безплатни и частично заплащани лекарства се облагат с данък (ДДС) и не се използват по предназначение, а влизат в Държавния бюджет и не е ясно за какво друго ще се използват.
цитирай
7. анонимен - Клуб стоматологов – стоматологический сайт, стоматологический портал
07.02.2012 01:48
<img>http://stomatologclub.ru/uploads/images/00/00/01/2012/01/22/ee0a28.jpg</img>

Клуб стоматологов - это стоматологический сайт нового поколения. Сообщество практикующих врачей стоматологов, студентов стоматологических факультетов и компаний, которые, так или иначе, связаны со стоматологией.
Стоматологический портал дает возможность всем желающим обмениваться знаниями и опытом в стоматологии, узнавать о новых технологиях и новинках, общаться и находить новых друзей и коллег, ну и, конечно же, приятное времяпрепровождение.

<a href="http://stomatologclub.ru/blog/dentitechnical/98.html">литье в стоматологии</a>

<a href="http://stomatologclub.ru/stomatology/2011/07/10/novaya-kletochnaya-tehnologiya-v-stomatologii-teper-oficialno.html">новые технологии в стоматологии</a>

<a href="http://stomatologclub.ru/tag/удаление зуба/">удаление зубов</a>

<a href="http://stomatologclub.ru/tag/дентоальвеолярный абсцесс/">дентоальвеолярный абсцесс</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093112
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930