Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 11:21 - Крайнодесните в Русия смениха тактиката
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 431 Коментари: 0 Гласове:
1



Националистите и бръснатите глави намалиха нападенията срещу чужденците и вече се обявяват за борба срещу държавата, а съдът продължава да издава меки присъди срещу тях
  image  

Тениска "Православие или смърт"

В Русия се запазва тенденцията за понижаване на престъпленията, свързани с расовата омраза. Тази тенденция се появи през 2009 г. и през т.г. се забелязва още по-ярко, отбеляза наскоро годишният доклад на аналитичния център "Сова", който се специализира в сферата на нетърпимост в руското общество. Активността на крайнодесните организации в Москва и Санкт Петербург се забелязва все по-малко. Зам.-директорът на центъра Галина Кожевникова смята, че това е свързано с няколко успешни акции на органите на реда, които задържаха много от лидерите на неонацистки групи. По този начин Нижний Новгород, който неизменно заема трето място по-подобни извършени престъпления, се приближи до "двете руски столици", където бе нанесен сериозен удар по националистите и бръснатите глави. Като цяло активност на тези формирования и други крайнодесни групировки са били регистрирани в 33 региона на Русия за първите шест месеца на т.г., като миналата година те бяха 40. Ако през м.г. при тези акции бяха убити 52-ма души и имаше 242-ма пострадали, то през т.г. са загинали 19 души, а ранени бяха 176.

Според Кожевникова очаквал се ръст на активността на крайнодесните след взривовете в московското метро на 29 март, при които загинаха 38 души, но тогава бяха регистрирани само три нападения срещу хора от Кавказ, два аналогични случая е имало в Санкт Петербург и един в Краснодар. Тези нападения обаче ставаха спонтанно и са проява на т.нар. "битова ксенофобия", а не са организирани от крайнодесните сили. Това явно е следствие на това, че неонацистите, националистите и религиозните фанатици са започнали

нов вид борба с друг противник -

руската власт, предполага Галина Кожевникова, цитирана от "Дойче веле". Тя се аргументира с факта, че през последно време забележимо са се увеличили броят на взривовете, палежите и други нападения срещу държавни учреждения, извършени именно от крайнодесни групировки. През т.г. вече са регистрирани девет такива случая, като техният истински брой е поне двойно повече. Най-гръмкото нападение стана убийството на федералния съдия Едуард Чувашов в Москва през април, като следствието смята, че неонацистката следа е основната версия. Независимите експерти също смятат, че именно крайнодесните сили стоят зад смъртта на съдията, който раздаде редица тежки присъди при подобни дела, едно от които беше срещу членовете на групата "Бели вълци", чийто лидер и членове получиха между 3 и 7 години затвор през февруари т.г.

Говорейки за антидържавния терор, Галина Кожевникова се спря отделно на случая с "приморските партизани", който разтърси Русия миналия месец (в."Сега" - 22.06.10). Според нея до сега няма неопровержими доказателства, че участниците на тази групировка са били подложени на влиянието на крайнодесни идеи, както твърдят властите. Оцелелите от тях и близките им твърдят, че

те са убили двама милиционери

и ранили други шест заради системен тормоз от тяхна страна и обвинения, че младежите са извършили редица грабежи и са били притискани от органите на реда да признаят, включително с помощта на изтезания и бой, което е традиционна тактика на руската милиция. Според тях точно това е отключило гнева на младоците. Действията на партизаните обаче все пак много си приличат с новата тактика на крайнодесните в тяхната борба срещу властта. Освен това те не изпуснаха момента да използват тази трагична история за реклама на своята теория за "Бяла революция", за повече права и надмощие на "истинските руснаци". "Пред нашите очи в момента се формира един нов вид култ на "белия герой", което е един от основните вектори на идеологията на съвременните неонацисти в Русия", отбеляза Кожевникова.

Методите за противодействие на разпространението на крайнодесните идеи по традиция са закъснели. Все по-рядко прокуратурата повдига обвинения за насаждане на етническа и расова нетърпимост или за нападения заради етническа принадлежност. Бръснатите глави предимно са съдени за нанасянето на тежки телесни наранявания или за хулиганство. Положителното в случая е, че все повече съдии започнаха да признават, че престъпленията са извършени заради расизъм или национална ненавист, на почвата на ксенофобията или по подобни мотиви. Но наказанията при подобни дела поразяват с меките си присъди, отбелязва директорът на центъра "Сова" Александър Верховский. По негови данни неоправдани меки са 58% от присъдите при подобни дела, като в повечето случаи става дума за условни наказания. Това се обяснява с нежеланието на властите да признаят открито този проблем и малкото присъди по този въпрос потвърждават тяхната теза, че той не застрашава обществото. Галина Кожевникова обаче смята, че това е крайно опасна тенденция, тъй като в националистическите среди вече се налага мита за безнаказаността им, а тези, които са извършили нападенията, стават един вид нови герои. Не стига, че един млад човек се издига в очите на "своите другари", когато извърши дадено нападение, а след подобна мека съдебна присъда той става още по-популярен и харесван. Точно за това експертите отбелязват още една опасна тенденция - появата на искания за освобождаването на крайнодесни "политически затворници". В наши дни неонацисткото движение в Русия преживява период на стагнация, но експерти и правозащитници призовават обществеността да направи всичко възможно това да продължи колкото се може по-дълго, за да се намали тяхното влияние върху младите и все още обърканите им умове.

---------------------------------

Москва се обяви срещу лозунга "Православие или смърт"

Руски съд се очаква в скоро време да забрани лозунга на редица религиозни екстремисти, които проповядват "Православие или смърт" и го разпространяват с помощта на тениски и други аксесоари. Прокуратурата поиска това след разследване на групата "Антирелигия" в руската социална мрежа в интернет "ВКонтакте". Тя е поискала администраторът на групата да премахне изображението й от сайта. В момента експерти на Руския федерален център за съдебна експертиза проучват дали надписът и изображението, които представляват православна символика и череп с кости, приканват към религиозна нетърпимост и пропагандират превъзходство над други групи граждани на религиозна основа. Ако изображението бъде признато за екстремистки символ, то администраторът на групата може да бъде даден на съд. Още м.г. Руската православна църква осъди този лозунг и изображение, като го определи за "лъжовен, който няма нищо общо с православието".

Билбордовете с цитати, изписани с големи червени букви, могат да се видят по главните улици в руската столица от няколко дни. Така например в центъра на града има постер с фразата: "Не убивай, не прелюбодействай, не кради". На друг билборд може да се прочете: "Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен мен". Московският комитет по рекламата, информацията и дизайна съобщи, че билбордовете нямат нищо общо със социалните рекламни кампании - като тези срещу опасността от пушенето, против абортите и наркотиците. "Това е комерсиална рекламна кампания и не противоречи на федералните закони", заяви говорител на комитета. "Руската православна църква няма нищо общо с инсталацията на тези билбордове. Това е частна инициатива", съобщи източник от отдел "Информация" на църквата в Москва. Според руски блогъри идеята е на баптисти или на протестанти.

  image  

Погребението на убития федерален съдия Едуард Чувашов в Москва.

СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС

 
  image  

Правозащитници отчитат все повече нападения срещу представители на държавата от страна на крайнодесните сили в Русия.

    image  

Руските националисти смениха тактиката си и вече не само маршируват по улиците на големите градове.

СВЕТОСЛАВ АБРОСИМОВ




Тагове:   aha,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074061
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031