Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 08:20 - Край на най-големия купон в света
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 281 Коментари: 0 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Парадът на любовта стана синоним на смърт и печал Парадът на любовта в Дуисбург се превърна в трагедия - при избухналата масова паника загинаха 19 души, над 300 бяха ранени. На фона на критиката срещу мерките за сигурност организаторите обявиха края на култовия купон.

 

"Това беше краят на Парада на любовта - довиждане!" - един логичен извод от страна на организаторите на мероприятието, рекламирано като най-големия техно-купон в света. Това, което стана в събота на терена на старата сточна гара в Дуисбург, няма да се повтори никога повече в Германия. Онези 19 младежи, германци и чужденци, които бяха премазани до смърт от тълпата, ще останат в обществената памет като напомняне за безумието на подобни фестивали, надхвърлящи всякакви организационни и предохранителни мащаби:

Тунелът на смъртта

Bildunterschrift: Мястото на трагедията

"Просто ги стъпкаха и размазаха" - "Всеки се бореше за живота си" - "Такава блъсканица беше, че не можеше да се диша" - този колаж от гласове на свидетели дава представа за драмата, разиграла се в Дуисбург. Много от участниците отправят тежки обвинения по адрес на организаторите, твърдейки, че концепцията за сигурност била абсолютно недомислена и несъобразена със струпването на едно място на повече от един милион души.

Конкретното място на трагедията беше един тунел, широк 20 м и дълъг 200 м, който е бил предвиден едновременно за вход и изход на танцовия терен. В този тунел между 17 и 18 ч. в събота се сблъскват насрещно два многохилядни потока - едните искат да си ходят, другите току-що пристигат. Изходът от избухналата паника е вече известен. Впрочем "купонът" продължава до късно вечерта; организаторите не искали да прекъснат изведнъж мероприятието, за да не се стигне до нова вълна от паника.

Кметът на Дуисбург се опита да хвърли вината главно върху младите участници, които се опитали да разрушат загражденията: "Причините за станалото не са в недостатъците на концепцията за сигурност, а вероятно се дължат на индивидуални слабости."

Въпреки това градската управа на Дуисбург, като организатор на Парада на любовта, неизбежно носи поне част от вината, с установяването на която сега се занимава прокуратурата. Дуисбург беше освен това един прекалено малък град за организацията на подобно масово събитие.

Радостта на тълпите се изпари

Bildunterschrift: Германия е потресена

Така или иначе Парадът на любовта, "тази рожба на обществото на свободното време и внук на движението за мир", както го определя в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", приключи своето съществуване. По-нататък в коментара на вестника четем: "Радостта на тълпите, които само до преди няколко дни гледаха на открито по улиците и площадите на Германия предаванията от Световното по футбол, се изпари. Човешките маси си остават един все така огромен проблем на сигурността. Затова занапред при подобни прояви сигурността трябва да има абсолютен приоритет. Това е поуката от катастрофата в Дуисбург."

 

АГ/СГ/ДПВ

   


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4098248
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930