Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 16:05 - С усещане за "смесен напредък"
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 341 Коментари: 0 Гласове:
0




GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Нагоре или надолу? ЕК огласи поредния си годишен доклад за България. Съвпадат ли оценките в документа с отношението на българските граждани към съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност? Коментар от Георги Папакочев:

С обичайната си дистанцираност и дипломатичен начин за поднасяне на критика, ЕК публикува своя пореден годишен доклад за България, посветен на едни от най-тежките проблеми в европейското битие на страната - постоянно реформиращата се съдебна система и свързаната с този, като че безкраен процес, тежка корупция и организирана престъпност.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Много са треските за дялане...

Активността на силовите правоохранителни органи в последно време е създала „усещане за добро темпо” на европейските наблюдатели, докато на съдебните органи освен „повече инициатива и отговорност”, е препоръчано да бъдат „по-проактивни” в дейността си по делата от обществен интерес. Като цяло при сегашното управление е констатирано по-различно „ниво на сътрудничество” с ЕК, за първи път се отбелязва „наличие на политическа воля” за реформи, и признание за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и за приетата нова стратегия за съдебната реформа.

"Мак ножа" като "Mack the Knife"

Появата на мониторинговия доклад съвпадна, случайно или не, с два многозначителни факта. Софийският районен съд се опита да започне дело срещу популярния „Красьо Черния”, но не за търговия с влияние за корупционните скандали в съдебната власт, а за укриване на данъци в солидни размери и лъжесвидетелстване. Както е известно, около аферата „Красьо” съдебната система беше принудена да се „раздели” с двама членове на ВСС и да започне дисциплинарни производства срещу 18 магистрати, контактували с напористия млад лобист.

Другият факт се оказаха подновените атаки на вицепремиера и вътрешен министър Цветанов към съда. В публични изявления той веднъж обвини магистратите, че пускат на свобода арестувани с основателни подозрения /и дори със самопризнания!/ за „съпричастие с големи престъпни групи”, разбирай с организираната престъпност, и втори път - че съдебната система е „тотално абдикирала” от проблемите на битовата престъпност и не произнася ефективни присъди срещу джебчиите и квартирните обирджии, които всекидневно тормозят гражданите.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Зад решетки е май народът...

От двете страни на решетката

Всъщност въпросните две „съвпадения” представляват реалния доклад, който българите отдавна са съставили за действията и бездействията на своите правоохранителни и правозащитни органи. И тъкмо тази оценка е важна за най-бедните европейски граждани, които са се наслушали на медийните приказки за „реформи”, „ефективни действия”, полицейски акции с кодови названия, знакови арести и други подобни.

Истинският напредък в битката срещу престъпността ще бъде забелязан тогава, когато наистина разбойниците започнат да обжалват ефективните си присъди „не от плажа, а от килията”, както иронично намекна говорителят на ЕК Марк Грей, и когато металните решетки по прозорците и блиндираните врати от жилищата, на иначе свободните граждани, постепенно започнат да изчезват.

Кога ще се случи това, ли? Ще разберем в някой от следващите годишни доклади на ЕК. Вероятно…

 

Автор: Г. Папакочев, Редактор: А. Андреев

   


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097130
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930