Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 16:13 - ЕК за България: добре, но може още
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
0



image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Добро и лошо на кантар В Брюксел бяха представени четвъртите годишни доклади на Еврокомисията за напредъка на България и Румъния. Александър Андреев прочетe доклада за България и проследи пресконференцията на говорителя на ЕК Марк Грей.
В обобщение може да се каже, че и този доклад балансира между сдържаните похвали и настойчивите препоръки за подобрение в съдебната система. За България всичко се върти около няколко основни теми: съдебна реформа, независимо правосъдие, злоупотреби с еврофондове и обществени средства, конфликт на интереси. Новата стратегия на правителството в съдебната реформа показва силна политическа воля да се постигнат дълбоки и трайни промени, пише в доклада. В същото време обаче, отбелязват авторите, се наблюдават важни пропуски в съдебната практика - както в прокуратурата, така и в съда.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  ЕК иска край на измамите

Ключовите искания са шест на брой

Вярно е, че България увеличи усилията си в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, необходими са обаче допълнителни усилия за ликвидиране на измамите и конфликтите на интереси, казва се в доклада и в същото време изрично се посочват успехите: повдигнати обвинения срещу действащи и бивши министри и срещу високопоставени държавни служители.

Стратегията на българското правителство в съдебната реформа, приета на 23-ти юни, демонстрира решимост за дълбоки промени. България трябва да увеличи професионализма в полицията, в прокуратурата и в съдилищата. Правосъдието трябва по-често да поема инициативата и отговорността. А обществените фондове трябва да бъдат защитени по-добре, констатират авторите на доклада, които поставят и няколко ключови изисквания към страната:

Първо, да се приемат конституционни промени, които гарантират пълната независимост на съдебната система. Второ, да се гарантира прозрачен съдебен процес. Трето, да продължи съдебната реформа. Четвърто, да се провежда професионално и независимо следствие. Пето, да се предотвратява корупцията и да се води борба срещу нея. Шесто, да се приложи стратегия за борба срещу организираната престъпност.

В хода на пресконференцията, на която бяха представени докладите, говорителят на Еврокомисията Марк Грей припомни, че тези доклади се изготвят съгласно Механизма за сътрудничество и наблюдение. Днешният доклад е четвъртият поред годишен доклад, като на полугодието се представят и осъвременени варианти, каза Марк Грей.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Четвъртият поред доклад

Вечният въпрос за санкциите

Последният годишен доклад за България беше представен на фона на продължаващите поръчкови убийства в страната и невъзможността да бъдат арестувани големи гангстери, припомнят авторите на сегашния доклад.

В хода на пресконференцията Марк Грей неколкократно беше принуден да отговаря на въпроси за евентуалните санкции срещу двете страни при неизпълнение на поставените критерии. А на въпрос какво е отношението на Еврокомисията към плановете за извънредни съдилища в България, говорителят отговори така: "Докладът се отнася неутрално към тази тема, тя е от компетенцията на българските власти."

 

Автор: А. Андреев, Редактор: Б. Емануилов

   


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074622
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031