Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2010 14:35 - Борисов иска наказателна отговорност и за собственици на домашни любимци
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1249 Коментари: 0 Гласове:
0



Животните не са по-ниска категория от хората  
След като преди седмица правната комисия на парламента отхвърли предложението за инкриминиране на жестокостта над животни, вчера премиерът Бойко Борисов обвърза приемането на подобен текст с въвеждането на наказателна отговорност за собственици на домашни любимци.

Той се ангажира, че изстъпленията върху животни ще се разгледат наново до два-три месеца, но "от другата страна на страницата  трябва да има какво се случва с потърпевшите хора от животни и каква наказателна отговорност ще носят собствениците на такива домашни любимци".

Аргументът за равнопоставеност при носенето на отговорност има смисъл, но все пак е необходимо да се имат предвид и някои подробности.

Първо, правната комисия отхвърли предлаганата разпоредба срещу изверги, които мъчат животни, със смешни аргументи. Един от членовете й например се притесни, че може да попадне под ударите на закона, докато коли прасето си на Коледа. Твърде вероятно е останалите да са си дали сметка, че ако бъде приет, текстът ще бъде масово прилаган поради традиционно нехуманното отношение на българите към  животните.

Логично от фондация "Четири лапи" обобщиха, че наказание за жестокост не се въвежда, защото "народните представители се интересуват от това как да си заколят прасето, кокошката или как да отидат на лов, за да отстрелят нещо".

Второ, България е една от трите държави в Европа, в които насилието над животни все още не се приема за престъпление. Другите две са Албания и Босна и Херцеговина.
Трето, според статистика, цитирана от "Четири лапи", 88% от насилниците на хора са се гаврили и с животни.

Четвърто, имуществената отговорност на собствениците на животни е регламентирана от десетилетия. Тя се намира в член 50 на Закона за задълженията и договорите и гласи, че "за вредите, произлезли от каквито и да са вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират.

Ако вредите са причинени от животно, тези лица отговарят и когато животното е избягало или се е изгубило." Ако се въведе наказателна отговорност за насилие, тя би могла да се прилага и за собствениците на агресивни животни. В САЩ например стопанинът на куче, разкъсало човек, носи отговорност за проявена жестокост при отглеждането му.

Пето, време е да скъсаме с мисленето, че животните са по-ниска категория живи същества от хората.
А накрая - най-важната подробност: нищо няма да се промени, докато маса българи обичат да мразят, както и да се изживяват като по-висши от мнозина свои съграждани, и то не само заради цвят на кожата или етнически произход.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4092820
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930