Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 17:49 - Дипломатически кошмари насън и наяве
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кой накъде ще отлети след дипломатическите рокади? До края на седмицата българският външен министър трябва да внесе за разглеждане от кабинета въпросите за новата структура на ведомството му и за представителствата на страната в чужбина. Кои са предизвикателствата?

 

Коментира Георги Папакочев:

В началото на юли българското външно министерство огласи отдавна очаквания Стратегически преглед на дипломатическата служба, който представлява пръв текущ анализ на състоянието, целите и приоритетите на външната политика на страната от 20 години насам.

Всъщност осъществяването на тази своеобразна „ревизия” на досегашните практики на външнополитическото ведомство, реализирана с участието на близо стотина негови служители, от започването си се сблъска с трудности.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Зает с оправянето
на чужди "батаци"

Който каквото му надробят…

Външният министър Николай Младенов, дошъл в министерството през февруари след краткото, но особено некомпетентно управление на предшественичката му Желева, загуби ценно време в оправянето на „батаците” на злополучната си съпартийка, която беше подхванала хаотични реформи и неясни уволнения в дипломатическите мисии.

Когато през април първоначалният вариант на Стратегическия преглед предстоеше да приключи, се оказа, че той е остарял, преди да бъде завършен - новата бюджетна рамка на кабинета изискваше от външното министерство съкращения на разходите от 15 на сто, а забавеното създаване на Европейската дипломатическа служба попречи навреме да започне преструктурирането на българските мисии в чужбина в съответствие със схемата на ведомството на лейди Аштън.

Не на последно място липсата на нова административна реформа спъна екипа на Младенов в намерението му да комбинира дипломатическата служба с останалите ведомства, които изпращат свои представители на работа в чужбина.

Страховете на партийните посланици

Тези дни почти 1000-та служители в 83-те български посолства, шестте постоянни представителства към международни организации, 19-те генерални консулства и двете дипломатически бюра, вероятно се будят нощем със студена пот на челото в очакване решенията на кабинета кои мисии ще бъдат закрити с формулата за „цялостно оптимизиране щата на министерството”.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Кой ще бъде зачеркнат?

Силно недоволни са партийните централи, на които е „обещано” техните 20-процентни по закон политически назначения на дипломатически постове да стават прозрачно и с доказани качества на кандидатите, и което е най-неприятното - т. нар. ”външни назначения” да се прекратяват след изтичане мандата на дадена политическа сила.

Тънкостите на занаята

Впрочем като най-деликатни проблеми пред кабинета на ГЕРБ се очертават в кои държави ще бъдат закрити дипломатическите представителства и как това ще се отрази на двустранните отношения с България, както и идеята на „Синята коалиция” да внесе промени в законите за класифицирана информация и досиетата, с които да се ограничи достъпът на агенти на ДС до мисиите в чужбина. Дано сегашното правителство намери достатъчно сили да вземе правилните решения. Защото другото вече е гледан филм.

Автор: Георги Папакочев, Редактор: Александър Андреев

     



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094915
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930