Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 15:05 - "На българина не му пука дали е свободен"
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 1 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Който живее зад стени,
не знае що е свобода...
Миналата седмица узнахме, че според едно ново проучване българите са най-нещастните европейци. Какви са данните за останалите нации в Европа и кой се доближава най-много до българите по нещастие?  

 

В ценностната си система Европа е разделена на Север и Юг. Има дълбоки различия в светоусещането и начина на живот между Швеция, Дания, Финландия и групата на Гърция, Италия и Испания. Този извод може да се направи от изследването на ценностите на eвропейците, проведено от "European Social Survey" (ЕSS) в 21 европейски държави.

В групата на "киселите нации" са и германците

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  И германците недоволстват

Според изследването българинът е щастлив само два пъти седмично. Малко по-щастливи от него са хората в Полша, Естония и Словакия. Унгарците са на първо място в статистиките по самоубийства, а Германия е „най-киселата” сред по-развитите европейски страни - германците са на пета позиция отзад напред от 21 възможни. Най-удовлетворени от живота са датчаните, финландците, швейцарците и шведите. Швейцарците, които водят класацията на щастието, изпитват всеки ден радост и положителни емоции.

Скандинавците - вечните отличници

С най-широки социални хоризонти са в Дания, Швеция, Холандия, Финландия и Швейцария. Българинът разчита на спасение в индивидуален план. "Това винаги сме го правили в исторически план - когато на хоризонта се появи проблем, който ни мачка като нация, ние не можем да реагираме единно като общество. Скандинавците и тук са отличници", коментира доц. Марин Паунов, автор на книгата "Ценностите на българите - съвременен портрет на европейски фон", в основата на която са залегнали данните на ЕSS.

Според доц. Паунов в половината от европейските страни обществото умее да се представя единно - колективизмът е основна философия на работа в държавните и обществените институции. Дания, Швейцария, Финландия, Норвегия, Холандия и Швеция са страните с най-високо доверие в политиците, полицията, съдебната власт и демокрацията. Най-неудовлетворени по тези показатели са отново българите. Германците са на пето място.

Българите - ценностно дезориентирани

Паралелът между съвременните портрети на европейците сочи, че най-привързани към самоуправлението и свободата са в Швейцария, Дания, Холандия, Швеция и Германия.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Бягство от свободата?

Ценностната дезориентация на българина, в сравнение с другите европейци, е очевидна, смята доц. Паунов. Тя се проявява в неумението да се усмихнеш на непознат на улицата, в навика да не се съобразяваш с норми и закони, в бягството от самоуправлението, тоест от свободата. „На българина не му пука дали e свободен. Това, което праща французите срещу Бастилията, у българина не го търсете”, казва доц. Паунов и обобщава: "Ценностите са и следствие, и причина за това, което ни заобикаля".

Най-големите песимисти живеят в Кипър

Въпреки по-скоро омърлушения ценностен образ, дълбоко в себе си българинът се стреми към постижения. И това е една от малкото добри новини за бъдещето на българските ценности. Обнадеждаващо е и заключението, според което българите са най-големите оптимисти в Европа. На другия полюс в това отношение са гражданите на Кипър.

Автор: Антоанета Ненкова, Редактор: Д. Попова-Витцел




Гласувай:
0



1. semtomovi - Истината отвън няма нищо общо с представите ни от вътре
14.07.2010 15:07
Аз вече писах на тая тема. Че нещастните шведи, датчани и норвежци са в гробищата. Или поне шведите.

Или поне по статистическите признания на трепалия шведи в Принудителни отделения психиатрът д-р Магнюс Е. Касае се за 100 000 души които или умират, или са инвалидизирани с увреждания на централните нервни системи. Така властта си осигурява единствено щастливи и доволни граждани, които да възпяват държава и система.

Ако не ми вярвате на мене, можете сами да си поръчате и да му прочетете статията му в нр 47 на шв. списание "Доогенс Медисиин" ("Днешната медицина") от лето 2007-мо. Редакцията говори английски перфектно, тъй че нямате пробл.

Или пък да се задоволите с резюме от преводите ми и прекия ми опит. Ако ви интересува как истината изглежда от вън. А не как си я представят редакторите ни от България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087589
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930