Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 17:06 - Двойно скачат таксите за медицина в СУ заради техническа грешка
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 747 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 12.07.2010 17:07



Студентите по медицина в СУ скоро трябва да разберат дали ще плащат двойно    
  Драстично увеличение на таксите за обучение по медицина в Софийския университет разгневи кандидат-студенти и родителите им. На електронната поща на "Дневник" се получиха няколко сигнала, в които младите хора обясняват, че през 2010-2011 г. ще трябва да платят два пъти повече, за да учат за лекари или фармацевти. Причината е, че таксата в Алма матер за тези специалности е станала 2713 лв. на година (държавна поръчка). За сравнение - в медицинските университети в София, Варна и Плевен тя остава без промяна - 900 лв., а в Пловдив е 950 лв.

"Това е много шокиращо, при положение че миналогодишната такса в СУ за медицина е била 1096 лв., т.е. имаме около 2.5 пъти увеличение, а таксите за всички други специалности са (почти) без промяна спрямо миналата година", оплакват се засегнатите.

Проверка на "Дневник" установи, че тарифите са утвърдени от Министерския съвет и са публикувани в Държавен вестник. На интернет страницата на Софийския университет са обяснили, че в края на май на заседание на Академичния съвет е гласувана нова такса от 925 лв. на година за специалност "Медицина". Съобщава се още, че искане таксата да се прегласува е изпратено в просветното министерство и до Министерския съвет. Въпреки това до момента проблемът не е решен, а изпитите наближават.

Скокът на таксите за медицина идва в момент, когато българското здравеопазване се задъхва от липса на кадри по педиатрия, анестезиология и други специалисти и болници затварят отделения, защото не могат да сформират нужните екипи.



Гласувай:
0



1. анонимен - Игнатов обеща таксите за медицина в СУ да бъдат намалени
12.07.2010 17:09
На заседанието на Министерския съвет в сряда ще бъдат приети намалените годишни такси за специалностите "Медицина" и "Медицинска сестра" в Софийския университет, които съответно ще станат 925 лева и 720 лева за двете специалности. Това съобщи пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА.
Игнатов се срещна със студенти и кандидат-студенти от Медицинския факултет на СУ, които протестираха срещу високите годишни такси за обучение, приети с постановление на Министерския съвет на 27 май. Министър Игнатов уточни, че утвърдените тогава такси от правителството - от 2713 лева за "Медицина" и от 1443 лева за "Медицинска сестра", са били предложени от Академичния съвет на СУ. До приемането на постановлението годишните такси в двете специалности в Медицинския факултет на Софийския университет са били 1096 лева за "Медицина" и 664 лева за "Медицинска сестра". След като Академичният съвет на СУ поиска намаляване на таксите, защото имало техническа грешка, преди месец започна съгласувателна процедура с министерствата, която трябва да приключи днес, посочи министър Игнатов.
Той добави, че днес се очаква последното съгласуване с Министерството на финансите, за да може намалените такси да бъдат приети на предстоящото заседание на правителството. Сергей Игнатов отбеляза, че тъй като има академична автономия, таксите на висшите училища не се определят от МОМН и не могат "да бъдат диктувани по никакъв начин от образователния министър". Още нямаме положителна акредитация за обучението на медицински сестри в СУ и това може да доведе до проблем, коментира министър Игнатов.
Министърът уточни още, че от новата академична година държавната издръжка за един студент по медицина ще бъде 8140 лева, като тази сума ще бъде еднаква за всички медицински университети. За професионалното направление "Здравни грижи" във висшите училища държавната издръжка за един студент ще бъде 4200 лева от новата учебна година.
цитирай
2. reader - Дядо Митко със заряд за висше
12.07.2010 20:58
Благоевград. Имам заряд и искам да се сблъскам с тази професия. Това заяви минути преди началото на кандидатстудентския изпит по български език в Югозападния университет 68-годишният Димитър Мишев. Той зае мястото си в зала 112 заедно с всички останали кандидати, повечето от които можеха да му бъдат внуци, и рамо до рамо с тях писа по темата "Добрата дума, която забравяме в кризата". "Правото е свободна професия, не искам да правя кариера, но имам лични подбуди и силно емоционално желание да уча", каза дядото. След българския той ще се яви на изпит и по история. Ако бъде приет, дядо Митко ще запише задочно, за да може и да работи. Призна, че се е готвил за изпита малко повече от месец. Възрастният мераклия за висше е завършил преди доста години механо- и електротехникум с оценка от дипломата среден 3. Работил е в ХЕИ, в Горското и в строителството.
Владимир Симеонов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094178
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930