Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 14:45 - Сержант "Ох, боли" Пореден клип с полицейско насилие
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 674 Коментари: 2 Гласове:
0



Мъж лежи по очи на земята, полицаи с тениски трескаво подмятат пликове с наркотици.  "Какво е това? Казвай веднага, щот ще те боли много", казва загрижен за истината служител на реда.

Toва виждаме във видеоклип, с който МВР се похвали за поредната полицейска операция срещу разпространението на наркотици в София. Часове след това видеото беше редактирано, като скандалната реплика беше заглушена. Режисьорска версия с бруталното предупреждение обаче остана достъпна в интернет и съвсем очаквано предизвика възмущение. Министър Цветан Цветанов практически оправда служителя с аргумента, че разбитата група е тровила децата с наркотиците си. Пошлото полицейско видео и рецензиите след това показват няколко неща:

- Клипът показва със звук и картина това, което докладите на правозащитните организации и решенията на съда в Страсбург маркират от години - че и през 2010 г. България има проблем с полицейското насилие.

- В същото време безкритичната реакция на ръководството на МВР дава изключително лош сигнал до всички нива в полицията, в смисъл бийте и заплашвайте, ние ще ви пазим. Дори и да приемем, че арестът на хора, замесени в организираното разпространение, е изключително стресово занимание, подобно поведение е недопустимо и най-малкото незаконно.

- Действията на служителите на ГДБОП са огледало на тяхната правната неграмотност - каквото и да беше казал задържаният, то нямаше да има никаква юридическа стойност.

Определяйки се като демокрация,  България е прегърнала някои принципи, като например този, че само съдът може да налага наказания за извършени престъпления. Ето защо следващия път вместо в агресия полицаите могат да насочат усилията си към по-старателно събиране на доказателства. Така току-виж наказанието за престъпниците може да бъде затвор, а не само да ги покажат на клипче в интернет.

акцент - Определяйки се като демокрация, България е прегърнала някои принципи, като например този, че само съдът може да налага наказания за извършени престъпления.



Гласувай:
0



1. анонимен - - тимирут
11.07.2010 14:47
Но и друго - мафиотите поне са грамотни и знаят закона.
Щеше да е смешно, ако не беше толкова перверзно. Такива похвати сигурно вече не се ползват и в африканските диктатури. Има си закони и световни стандарти за човешки права. И в нашата мила страна действа призумпцията за невиновност. Този случай и другия с Н. Цонев показва невежеството и некадърността на иначе набедено за елитно полицейско поделение като ГДБОП. Какво остава за простите улични полицаи и "кримки"-те... В първия случай имаше и орезилен прокурор (несъразмерна грубост, непредизвикано насилие и откровена наглост). Ами историята с "трактора" - човека си ги чака, подготвил си е даже фанелка с ироничен надпис. И пак - бум-тряс-крясъци... За кого - за камерата ли?
Вижда се, че полицията в този си вид и съдържание не става за нищо. Решението е бързо и радикално - да се разпусне незабавно целия кадрови състав, да се направи нова селекция и да са оставят само 15-20 хиляди, но истински полицаи. Сига с тия боклуци в униформи, дето все нещо не им е наред, а полза от тях никаква. Все за пари реват - ами да си вземат живота в ръце и да отиват да бачкат, държавата няма нужда от хрантутници.
И не само между другото - всички данъкоплатци си плащаме за негодната ни полиция. Веднъж с данъците си, повторно с решенията на съда в Страсбург. Тук струват прекалено скъпо на бюджета за нищо-правенето си. Ами безбройните полицейски дознания, които даже не влизат в съда заради негодни доказателства, понеже недоучили полицаи се правят на юристи, че и разследват. Когато пък направят нещо - съдът безотказно нарежда да се плати на жертвата на правораздаването на ченгетата (случаят "Чората" е като че ли емблематичен).
В крайна сметка съдилищата и съдиите май ще излязат единствената читава част от правоохранителната и правораздавателната система. Което е безспорен успех след 20 години погроми, особено напоследък под вещото ръководство на заслужилия деятел на физкултурата Ц. Ц.
цитирай
2. анонимен - az
11.07.2010 14:48
полицията и мафията имат учудващо подобни приоми. някой даже може да се обърка неволно кой кой е......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4092764
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930