Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 11:26 - Виенския институт: България няма план за излизане от кризата
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
0





image

   
Кристалина Георгиева
Не смятам, че реформи и разходи са различни неща. Трябва да правим реформи, в резултат на които да преструктурираме разходите на бюджета. Виждаме страни в Европа, където реформите също са много болезнени - поемат дълбоко дъх и вървят направо.

В деня, в който парламентът в София приемаше първата актуализация на бюджет от времето на Жан Виденов насам, авторитетният Виенски институт за международни икономически изследвания (WIIW) произнесе тежка присъда за досегашните действия на кабинета.

Те са погрешни, обещанията за стриктна данъчна политика са заменени с "разточително популистко харчене" в комбинация с прекалено задържане на плащанията към фирми, заради което се е задълбочил и удължил ефектът от глобалната криза в страната.

Ако грешната макроикономическа политика на България продължи, не може да се изключи ново влошаване на икономическата ситуация в страната, предупреждава докладът,
цитиран от радио "Дойче веле".

На дебатите в парламента в София "Синята коалиция" критикува кабинета, че и при ревизирания вариант на бюджета прекалено много увеличава разходите.

Анализаторите от Виена правят своята критична оценка в последния си анализ на икономиките в Централна и Югоизточна Европа. В него те определят като относително добро здравето на българската икономика преди избухването на глобалната криза и смятат, че причините за сегашното й тежко състояние трябва да се търсят предимно вътре в страната.

Критиките са насочени към липсата на смислена стратегия и политика за справяне с кризата. Задържането на бюджетни плащания по държавни поръчки е предизвикало прекалено силно охлаждане на икономиката и е подкопало доверието на инвеститорите, обясняват от WIIW. Единствената ясно изразена цел на кабинета е била влизането в т.нар. чакалня за еврозоната - една според Виенския институт нереалистична цел, обявена в неподходящо време.

Анализаторите са критични и към останалите страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Според тях световната криза върна потенциалния им икономически растеж с 10 години назад, като тези страни ще изгубят още поне 10 години, за да застигнат развита Европа.

Според доклада преди кризата всяка средно развита страна от региона е можела да достигне 90% от средното БВП на човек от населението в ЕС до 2030 г. При новите условия обаче дотогава тя ще постигне едва 70%.

Негативната оценка за региона в доклада идва на фона на решението от вчера на Европейската централна банка да запази без промяна за 14-и пореден месец основната лихва на 1% с цел да възстанови доверието на пазарите във финансовата система на валутния съюз.

Президентът на банката Жан-Клод Трише се опита да успокои инвеститорите, като заяви, че европейската икономика е по-силна, отколкото някои смятат. "Свидетели сме на твърде песимистични очаквания... а числата не го потвърждават", каза Трише, цитиран от "Блумбърг".



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074050
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031