Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 11:43 - Държавата ще обяви лихвена ваканция за дългове към НОИ
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 442 Коментари: 1 Гласове:
1



Дина Христова

Фирмите и гражданите, които имат дългове към НОИ, възникнали до 31 декември 2010 г., ще могат да се възползват от осигурителна ваканция. Ако погасят главницата на задължението си до 30 юни 2011 г., държавата ще им опрости лихвите. Сега върху тези дългове има 20% лихва.

Това става ясно от промени в Кодекса за социално осигуряване, с които "Сега" разполага. С пакета от поправки се въвежда и пенсионната реформа, обсъждана в последните месеци.

"Ваканцията" ще важи не само за неплатени осигуровки, но и за хората, които трябва да връщат неправомерно надвзети суми, обясниха юристи. Това означава различни пенсионни измами, както и нашумелите напоследък случаи с обезщетения на майки, пратили децата си на ясли.

За т.нар. "ваканционен период" като антикризисна мярка се договориха правителството и социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество през март. Записаното в общото споразумение предвиждаше да няма наказателни лихви за неплатени данъци и осигуровки спрямо фирми, които чакат забавени плащания от държавата. От предложения текст в социалния кодекс обаче значително се разширява кръгът на компаниите, които могат да се облагодетелстват.

Въпреки че все още вървят обществените обсъждания за пенсионната реформа, законодателните промени за нея вече са оформени. В тях няма големи изненади. Текстовете, които засягат условията за пенсиониране, ще влязат в сила от 1 юли 2011 г., докато другите промени - още в началото на годината. Предвижда се жените да се пенсионират след 37 г. осигурителен стаж при 34 г. сега, а мъжете - на 40 г. при 37 г. в момента. Пенсионната възраст от съответно 60 г. и 63 г. се запазва. Ако имат възрастта, а не им достигат до 36 месеца стаж, хората ще могат да се пенсионират, но с по-ниска пенсия. Предвижда се тя да се намалява с 0.2% за всеки недостигащ месец.

В окончателния вариант на предложенията се запазва стимулът от 3% за всяка допълнителна прослужена година след изпълняване на условията за пенсиониране. В предварителните намерения се говореше за стимул от 2.4%. Предвидено е хората, които са изпълнили условията за пенсия при старите условия, но са продължили да работят заради 3-те процента бонус, да не бъдат засегнати от новите правила. Прослужените им години ще се вземат предвид при отпускането на пенсия и след 30 юни 2011 г.

Военните и полицаите ще продължат да се пенсионират без ограничение на възрастта, но вече ще трябва да имат 28 г. общ стаж вместо досегашния 25 г. и от него специализиран да е 18 г. и 6 месеца, а не 16 г. и 8 месеца. Завишават се и изискванията за ранно пенсиониране на учителите. При тях също ще трябват по 3 години повече учителски стаж - 33 г. за мъжете и 28 г. за жените. При работещите в I и II категория труд изискуемият стаж при по-тежки условия се запазва - съответно 10 г. и 15 г., но се вдига с 3 години възрастта им, а освен това след преобразуването му стажът им също трябва да отговаря на новите условия.

СРЕЩУ ИЗМАМИ

Няколко промени целят да пресекат опитите за измами и източване на средства от НОИ. От 2011 г. се премахва изискването да се дължат осигуровки върху неначислени заплати. Целта на този текст беше да увеличи приходите, но всъщност се отвори вратичка за злоупотреби с кухи фирми. В бъдеще експертите ще мислят и за премахване на възможността да се черпят осигурителни права от начислени, но неизплатени заплати, когато върху тях не са платени осигурителни вноски. Така човек може да тегли обезщетения без нито лев разход. Само преди месец беше разбита мрежа за източване на милиони от НОИ.

Промяна има и в правилата за самоосигуряващите се. Те вече ще могат да се осигуряват авансово само върху минималния осигурителен доход и съответно да получават различни видове обезщетения, изчислени върху него. При подаването на годишната си данъчна декларация обаче, ако докажат по-високи доходи и се наложи да доплатят вноски, обезщетенията им ще се преизчисляват и ще си получат разликата. Сега те имат право да избират да се осигуряват върху суми между минималния и максималния доход. Така, когато им предстои даден риск, например бременност и раждане, жените започват да се осигуряват на максималния доход.

В промените се предвижда също изравняване на месеците осигурителен доход, върху които се изчисляват обезщетенията. Занапред всички видове обезщетения ще се изчисляват върху средния осигурителен доход за година назад. Сега за болнични се смятат върху 6 месеца, за безработица - 9 месеца, а за бременност и раждане - 12 месеца.




Гласувай:
1



1. makont - Благодаря за информацията!
09.07.2010 15:26
И аз го мернах сутринта по вестниците, но така и не го прочетох!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087358
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930