Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 19:44 - Саркози жертва пешки, за да опази царицата
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 285 Коментари: 0 Гласове:
0




GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Знае ли Никола Саркози за греховете на подчинените си? Двама френски държавни секретари напускат постовете си заради различни измами. Възможно е обаче те да са пожертвани, за да се опази мястото на един важен министър. Подозират го, че е замесен в една доста пикантна афера.  

 

Президентът Никола Саркози всъщност възнамеряваше да прави промени в кабинета чак наесен. Наложи се обаче двама държавни секретари да подадат оставка още сега, за да изпреварят уволнение от страна на Саркози. Това са Ален Жоянде, отговарящ за френските презокеански територии, и Кристан Блан, отговарящ за развитието на региона около Париж.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Двете провинили се пешки

Президентът нямаше какво друго да стори освен да приеме оставките, защото само преди дни публично беше заклеймил - меко казано - небрежното отношение на някои членове на кабинета към парите на данъкоплатците.

Пури, самолети, милиарди...

Причините за оставки са изключително банални: единият от държавните секретари се запасил с луксозни пури на стойност 12 000 евро, а разходите отчел за сметка на данъкоплатеца. Другият е обвиняван за това, че по време на служебно пътуване в Карибския регион наел частен самолет на стойност 116 000 евро, вместо да пътува със значително по-евтината редовна самолетна линия. Освен това си разширил къщата на Лазурния бряг с помощта на подправено строително разрешение. Той самият продължава да твърди, че честта му е неопетнена, и че е жертва на грешка, защото не бил сложил в джоба си нито едно евро по неправомерен начин.

Сатиричното списание "Le Canard Enchaine" показа злоупотребите и от тогава насам упражнява натиск над правителството чрез все нови и нови разкрития. Има например основателни подозрения, че и други членове на кабинета са се облагодетелствали за държавна сметка, предоставяйки например служебното си жилище за ползване от членове на семействата им или пък като прекалено "щедро" са отчитали направените от тях служебни разходи. Напълно е възможно в скоро време да последват и нови оставки.

Най-големи са опасенията на Саркози, че една от основните фигури в кабинета му - министърът на труда Ерик Вьорт, който трябва да прокара оспорваната пенсионна реформа - може да се окаже следващата жертва на скандалите за злоупотреби.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  64% от французите смятат, че политиците са корумпирани

Името на Вьорт се свързва с аферата около наследничката на фирмата Лореал - Лилиан Бетанкур. Опозицията твърди, че Вьорт й е помагал да укрива данъци в размер на милиарди, изнасяйки състоянието си в Швейцария.

Каширане на по-голямото зло

Консервативният депутат Никола Дюпон-Енян изрази подозрения, че оставките на двамата държавни секретари са опит да се пожертват пешки, за да се опази царицата: "Не бива да стане така, че гледайки към две дървета да не виждаме цялата гора. Не бива също това да е средство за каширане на една държавна афера, която е значително по-сериозна, отколкото покупката на няколко пури. Надявам се това да е само първа стъпка, но се опасявам, че всичко е само маневра за отвличане на вниманието."

Автор: Х. Роман, Б. Узунова / Редактор: Д. Попова-Витцел




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4098458
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930