Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 18:41 - Първанов получи от бивш шеф в ДС награда за лидерство
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
0



image

 

Фотограф: президентство

За принос към българската държавност президентът Георги Първанов получи почетния знак "Стефан Стамболов" на Института по теория и практика на лидерството с председател Димитър Иванов (един от известните колекционери в България, бивш началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност).

Отличието беше връчено от Светлана Шаренкова в началото на националната конференция "Политическо лидерство. Уроци от българската история", организирана от института на Димитър Иванов и Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии с ректор Стоян Денчев (бивш вицепрезидент на "Мултигруп"), съвместно с БАН. Поводът за научната сесия е 115 г. от смъртта на бившия министър-председател Стефан Стамболов.

"Лидер на баланса и разбирателството"


с тези думи Шаренкова определи президента Първанов. "Вероятно не всички ще се съгласят с мен - някои ще прибавят още положителни черти, други биха възразили, но опитите за неглижиране на активната и балансирана позиция на Първанов по най-наболелите икономически, социални и духовни проблеми на българския народ са обречени", заяви Шаренкова.

Тя обясни заслугата на държавния глава за почетния знак така: "Основното в неговата политическа и научна дейност е намирането на баланса и хармонията в обществените отношения." "Който се занимава с държавна администрация и обществени отношения в условия на преход към пазарна икономика, гражданско общество и правова държава, знае колко трудна и неблагодарна е ролята на лидер, историците най-вече, а Първанов е историк", добави тя.

Според Шаренкова "ролята на президент на всички българи" за Първанов била нееднократно признавана, дори от неговите опоненти и неговите предшественици - президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Първанов като Левски, Ботев и Стамболов

Когато се връчва тази награда, неминуемо търсим паралели с дейността и поведението на българските лидери в миналото, обясни Шаренкова. И добави: "Левски е недостижим, Ботевият дух е в небесата, а първите строители на свободна и социална България отдавна са в националната памет, но дори и те не са признавани единодушно през времето." Историята обаче отрежда всекиму дължимото понякога след десетилетие, дори и векове, каза Шаренкова, нареждайки Първанов до Левски и Ботев.

"Но има стойности, които обективният съвременник вижда и оценява в реално време. Сред тях са консенсусът и стремежът към справедливост, а историята ни учи - балансът е нужен, като мислене и като поведение на съвременния държавник", отбеляза Шаренкова.

Тя сравни Първанов и със Стамболов в отношението му към Русия. "Както в годините, в които Руската империя къса дипломатическите си отношения с новата българска държава, Стамболов не ограничава, а стимулира културните, образователните, икономическите, личните отношения с Русия, подобно на него Първанов разбира смисъла да бъдем коректни и лоялни партньори с Русия, без това да влияе на отношенията ни с другите два вектора - ЕС и САЩ", обясни логиката си Шаренкова. И обобщи: "За такъв подход се изисква вродено чувство за симетрия и баланс за справедливост."

Наред с почетния знак на института на Димитър Иванов президентът получи от Стоян Денчев картина, изобразяваща българския политически лидер като бик.

Първанов: Истинският лидер взима непопулярни решения

В последвалата 30-минутна лекция на президента стана ясно, че приема отличието на името на "един от най-забележителните държавници, когото ще запомним с вродената му дарба и олицетворение на политическо лидерство в страната", заради нуждата от политическо лидерството, за да не бъде България периферен член на ЕС. Освен това първият му, макар и още студентски, научен труд е бил посветен на Стамболов.

Първанов, който призна, че след края на президентския си мандат би подкрепил гражданско движение, днес критикува партийните лидери. Персонифицирането на политическите организации е трайна тенденция, но днес начело на партиите са обикновено главните теоретици и затова те не се оказват в състояние да надскочат теоретичната сянка на своя лидер, каза той. "Без да е избиран формално за председател на партия, Димитър Благоев олицетворява социалдемократическото движение в продължение на повече от три десетилетия", каза Първанов.

Стамболов е истински лидер, защото не се колебае да заема позиции, които не се харесват, и да взима непопулярни решения, посочи Първанов. Според него Стамболов доказал, че в българската политика няма място за "фили" и "фоби". Първанов обясни позицията си във външната политика - "триъгълникът Брюксел - САЩ - Русия и отношенията на  България с тях, е условен. Ние сме членове на ЕС и трябва да имаме съзнанието за съюзническата отговорност и солидарност, но не за сметка на този или на онзи. Центърът на тежестта в този триъгълник трябва да бъде националният интерес - това трябва да бъде критерият, мерилото за оценката на едно или друго действие, независимо дали то засяга  военните аспекти на националната сигурност, енергийните проекти или духовното ни общуване с нашите партньори".

Лидерство без информация и знание е обречено

"Не е най-трудното в политиката да победиш, голямото предизвикателство е след това, когато трябва да реализираш идеите, заради които си избран, а това много рядко се случва у нас", каза още Първанов. Добави, че когато се говори за лидерство, не може да се подценяват компетентността и интелигентността. лидерство без информация и знание е обречено, лидерът не е длъжен да знае всичко, но повече от всеки друг трябва да знае накъде отива водената от него система, заяви президентът. Като посочи, че в последните месеци в ЕС се обсъжда идеята за качествено нов икономически растеж за времето след кризата, Първанов отбеляза, че този растеж ще изисква интелигентна сила в управлението, за да бъде избрано вярното решение в лабиринта от възможности, за да бъдат определени специфичните български марки, за да открием нашите ниши в новите технологии и да ги използваме.

Държавният глава посочи, че отговорността на лидера е преди всичко отговорност към цялата нация, а не пред нейни отделни части и елементи. Лидерът прави политика, която обединява,  която не прокарва разделителни линии, посочи президентът. Твърде често българските политици са се поддавали на изкушението за отстраняването на политически противници чрез репресия. "Остава поуката, че политическата омраза, безграничната конфронтация и склонността към политическо насилие водят само до нови злини и нови жертви. И това трябва да е ясно на всички, които отварят такава страница в българската политическа история", заяви Първанов.


Тагове:   награда,   шеф,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074228
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031