Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2010 19:42 - Извращения в казармата
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Поредният скандал В германските въоръжени сили - Бундесвера - се разразява нов скандал. Военнослужещи от елитна част са заподозряни, че са малтретирали новобранци посредством съмнителни "проверки за храброст". Ето подробностите:  

 

Ядене на суров свински черен дроб и прясна мая, от която се повръща. Демонстрация на катерачески умения, но без нито една дреха на тялото - това са все т. нар. "проверки за храброст", извършвани в една елитна част на Бундесвера. Обвиненията, издигнати от засегнат, бивш срочно служещ, са тежки. Засега разследването е в ръцете на непосредствените началници:

Всичко друго, но не и единичен случай

"Зависи в крайна сметка от отделния дисциплинарен пряк началник. Той има относителна свобода на действие. Не трябва и непременно да му се месят от по-горна инстанция" - обяснява Юрген Розе, подполковник от резерва.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Казармата в Митенвалд: сцена на разразилия се сега скандал

Розе е специалист по вътрешно ръководство в Бундесвера и член на борда на организацията "Дармщадски сигнал" - критичен форум за хората в униформа. Розе знае за много подобни случаи на "проверки за храброст". Последно едно въздушно-десантно поделение от Саарската провинция не бе откомандировано по план за Афганистан, защото стана известно, че военнослужещите са се изтезавали взаимно.

Най-големият досега скандал, свързан с малтретиране в Бундесвера, беше в град Кьозфелд в провинция Северен Рейн-Вестфалия. През лятото на 2004 г. инструктори тероризират военнослужещи по време на учение. В този случай ставаше дума за нощен марш с изтезания: подлагане на удари с електричество, побой, симулирани разстрели.

"Тогава бяха взети много крути мерки, военнослужещи бяха изправени на съд, случаят бе предаден на прокуратурата и тя започна досъдебни действия. В крайна сметка обаче относително много от военнослужещите бяха или оправдани, или осъдени на незначителни наказания", казва Юрген Розе. Конкретно наказанията изглеждат така: 7.500 евро парична глоба за командира на ротата, по 22 месеца условно за двамата взводни командири, за които бе отсъдено, че са дърпали конците.

Без шанс за възмездие?

По отношение на актуалния скандал с малтретиране проблемът е следният: "проверките за храброст" са се извършвали извън казармата и в неслужебно време. Юрген Розе казва: "Според онова, което знаем досега, всичко се е разигравало извън казармата и през свободното време на военнослужещите. Това прави нещата особено трудни. Още повече като се има предвид, че никой не иска хората в униформа да бъдат подлагани на стопроцентов контрол и през свободното им време."

Автор: К. Герхойзер, В. Шопов / Редактор: Б. Михайлова




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096047
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930