Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2010 19:44 - Оръжия за масово смущение
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 563 Коментари: 2 Гласове:
3



  GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пленителна уязвимост Досега войните се водеха по суша, въздух и вода. Сега се прибавя ново измерение - кибернетичното пространство. Военните и тайните служби отдавна вече проумяха това. Как се отнасят САЩ към новите заплахи?  

 

Нарастващата зависимост от инфраструктурата на информационните технологии създава нова уязвимост от страна на кибер-атаки. Или както каза президентът Обама: икономическото благосъстояние на САЩ през 21-ви век ще зависи от кибер-сигурността.

През месец май м. г. той стана първият американски президент, посветил цяла своя реч на кибер-сигурността. Обама подчерта зависимостта от компютърните мрежи за доставките на петрол и газ, електроенергия и вода, управляващи обществения транспорт и гарантиращи сигурността на полетите. Във връзка с уязвимостта на тези системи Обама заключи:

"В днешния свят терористичните актове могат да се извършват не само от неколцина екстремисти с взривни вещества в пояса. Те могат да се придизвикват и с натискането на няколко копчета на компютъра. Това е оръжие за масово смущение".

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Хакери дебнат от всякъде

Военните вземат мерки

Една година след тази президентска реч, на 21 май 2010 г. генерал Кийт Алекзандър получи четвъртата си звезда. Директорът на Ен Ес Ей /NSA/ - Агенцията за национална сигурност получи и командването на новосъздадената агенция "Сайбър-Команд". NSA е смятана за най-мощната и голяма тайна служба на САЩ. И също така за най-големия в света работодател за математици. От главната си квартира във Форт Мийд тя контролира електронните комуникации по цялото земно кълбо, декодира, анализира. Когато Кийт Алекзандър за пръв път се обърна към обществеността като шеф на Сайбър Команд, той обрисува доста мрачна картина:

"Благосъстоянието и мощта на Америка я превръщат в цел за атаки в киберпространството. А един от основните стожери на нашата мощ, нашите въоръжени сили, са може би още по-силно застрашени. Нашите военни зависят от мрежите си за командване и контрол, комуникации, тайни операции и логистика. Ние от Министерството на отбраната трябва да пазим над 7 милиона компютри, обвързани в 15 хиляди мрежи".

Още година по-рано министърът на отбраната Робърт Гейтс бе оповестил, че предстои четирикратно увеличаване броя на специалистите по компютърна сигурност. При това става дума не само изключително за защита и отбрана на собствените системи. Американският учен, специалист по компютърно дело Хърбърт Лин се застъпва, най-сетне открито да се заговори и за собствените офанзивни възможности:

"Многобройни държави разработват в киберпространството както офанзивни така и дефанзивни способности. Но общественият дебат се завърта предимно около дефанзивното измерение. Само малцина говорят за офанзивните възможности, а те са важен аспект за разбиране на политиката за киберсигурност."

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Военните и разузнаването отдавна работят на "пълни обороти"

Бизнес за милиарди

Всички са наясно за вредите, нанасяни от хакери. Но колцина знаят, че над 140 страни по света имат програми за кибервойни и са създали съответни войскови подразделения. Знае се, че тези специалисти в армията на САЩ са между 10 и 15 хиляди. Колко са при китайците - не е известно. Все повече и оръжените концерни надушват бизнес за милиарди и предлагат услуги или софтуер за отразяване на атаки срещу комуникационните системи и базите с данни. Неотдавна големият военен концерн Raytheon с неговите около 75 хиляди работници и годишен оборот 20 милиарда долара за 2009 г. публикува обява, че търси "кибер-нинджи".

А в средата на месец юни постъпи най-радикалното досега политическо предложение. То бе на независимия щатски сенатор и председател на комисията по вътрешна сигурност Джо Либерман. Либерман внезе законопроект, обявяващ интернет за национално богатство на САЩ. В него той предлага, президентът на САЩ в случай на извънредно положение за нацията, чисто и просто да може да изключва интернет.

 

Автор: М. Хайн, В. Шопов/ Редактор: Б. Узунова

   



Гласувай:
3



1. reader - хм
04.07.2010 20:25
Двоен живот между тихото всекидневие на предградието и операциите под прикритие за руските тайни служби – така американската прокуратура описва живота на предполагаемите руски шпиони, които бяха арестувани на 27 юни. Все повече подробности от шпионската история стават известни.
Един от заподозрените вече е признал, съобщават американските медии. Хуан Хосе Лазаро се разкрил при арестуването му и казал, че това не е истинското му име.Също така не бил роден в Уругвай, както твърдял преди това, а къщата му в предградие на Ню Йорк била платена от руските тайни служби. Лазаро бил израснал в Съветския съюз, ставало ясно от документи, предоставени от прокуратурата на съда в Ню Йорк в четвъртък.Съдът в Ню Йорк заседава по промяната на мерките за неотклонение на Лазаро и съпругата му Вики Пелаез, която също е сред обвиняемите, както и на още двама от предполагаемите агенти.
Съдията разреши промяна на мярката само за Пелаез. Тя може да напусне ареста, ако някой плати гаранцията й от 250 000 долара. След това ще бъде под домашен арест и с оковани крака.
Пелаез е родена в Перу, но има американско гражданство. Работила за испаноезичния вестник El Diario La Prensa и според New York Times е единствената, която живеела в САЩ с истинското си име.Решението за освобождаването под гаранция на Лазаро е отложено. По информация от прокуратурата при ареста му Лазаро се отказал от правото си да мълчи и се разприказвал – как жена му предавала писма на „службите“ от негово име.
Обяснил, че много обича сина си, но дори заради него не би нарушил лоялността си към службите.Палаез и Лазаро имат 17-годишен син. Лазаро има и друг, по-голям син. Той разказал пред New York Times, че баща му не е извършил нещата, в които е обвинен: „Това е цирк, просто психически натиск“.
Трите двойки и другите трима от предполагаемата агентска мрежа в продължение на години шпионирали за Русия, преструвайки се на средностатистически американци. Девет от тях са обвинени и в пране на пари.
цитирай
2. reader - хм
04.07.2010 20:26
Един от 11-те обвиняеми беше арестуван в Кипър, но избяга, след като беше освободен под гаранция. Сега властите смятат, че вероятно се е скрил в турската част на острова.
По решение на съда други двама от обвиняемите – Ричард и Синтия Мърфи, ще останат в ареста. Те живеели в Ню Джърси. Бостънски съд гледа мярката на други двама от задържаните. Доналд Хийтфилд и Трейси Ли Ан Фоли бяха доведени в съда с оковани крака и затворническо облекло.С ръце в белезници те махаха на синовете си – на 16 и на 21 години. Решението за освобождаването им под гаранция беше отложено.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083730
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930