Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2010 19:59 - Кибер-шпионажът измества Джеймс Бонд
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 603 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2010 20:14



image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Шпионите стават излишни Преди известно време гигантът на интернет-търсачките Google оповести възможното си оттегляне от Китай. Причината - хакерски атаки срещу инфраструктурата на концерна оттам. Кибер-атаките от Китай напоследък зачестяват.  

Мико Хипьонен е началникът на научно-изследователския отдел на финландската компания по сигурността Еф-Секюр. От близо 20 години насам слабичкият мъж с конска опашка и очила без рамки се занимава със сигурността в кибер-пространството.

Не просто лош късмет

"Google бе заразен с троянец. Обикновено, когато дадена организация бъде атакувана от троянец или вирус, това е просто лош късмет - вредните програми се разпространяват из цял свят и случайно се озовават в тази организация", разяснява Хипьонен.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Китайците вече се сбогуват с Google

Според него в случая не става дума само за лош късмет, а за целенасочена атака. Вредната програма вероятно е била изпратена само на един, но ключов сътрудник и на никого другиго. И тази вредна програма е била изпратена с много целенасочено адресиран и убедителен имейл, казва експертът.

Станалото напомня на атаките на китайски хакери срещу Федералното канцлерство през 2007 година. И тук са разпратени конкретно адресирани електронни пощенски пратки със заразени приложения. След отварянето на тези приложения атакуващите получават достъп до всички данни в компютрите - от имейла до съдържанието на хард-дисковете.

И използващите т. н. "гоустнет" /призрачна мрежа/ прилагат същата технология. Такава мрежа бе разкрита през април 2009 година - следите отново водеха към Китай. Засегнати бяха близо 1200 компютри, намиращи се в офисите на Далай Лама, в посолства, външни министерства и бюра на чуждестранни кореспонденти в Китай. Използващите "призрачната мрежа" са имали пълен достъп до всички атакувани компютри, като са могли дори да включват и изключват микрофоните и уеб-камерите им.

Винаги остават следи

Проблемът при подобни атаки е, че твърде трудно може да бъде определен нападателят. Специалистите обаче могат да накарат следите да "проговорят": "Ако разглеждаме тези атаки от гледна точка на техниката, можем действително да докажем, че всички тези атаки срещу всички тези различни цели, произхождат от един и същ източник", казва Хипьонен.

Мико Хипьонен не е от припряните хора. Макар и следите от атаките да сочат към Китай, той не стига дотам да обвинява в авторство китайското правителство или армия. Хипонен чисто и просто изброява атакуваните цели и предоставя на слушателите си, сами да си направят изводите.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Скритите камери в цигарени кутии са вече отживелица

"Имаме фирми с дейност във военната област, които са атакувани, имаме атакувани правителства, министерства и посолства. А най-голямата отделна целева група са различни активисти, като хората застъпващи се за свободата на мненията или неправителствени организации, ангажиращи се за свободата на Тибет", изброява експертът.

Шпионажът се завръща с нови средства

Според Мико Хипьонен последните събития, свързани с Google или пък с германското канцлерство в 2007 година, са израз на промяната в един много, много стар бранш - шпионажа. "Това, което се е променило, е, че информацията днес вече не е физическа. Вече не се действа по маниера на Джеймс Бонд и не се влиза с взлом в дадена организация, за да се преснемат няколко документа", изтъква експертът и допълва: "Днес информациите са данни. И тези данни, поне теоретически, могат да бъдат получени навсякъде по света. Това, което наблюдаваме, е, че шпионажът става дигитален."

 

Автор: М Хайн/В. Шопов Редактор: Б. Григорова

   



Гласувай:
0



1. reader - хм
04.07.2010 20:20
30-годишният Алекс Чапман – бивш съпруг на рускинята Анна Чапман – фаталната жена, която се озова в центъра на руско-американския шпионски скандал, пред "Дейли телеграф" с историята на техния романс.
Алекс, който е дипломиран психолог, споделя опасенията си, че Анна е била "привлечена" от Москва, след като в средата на 4-годишния им брак драстично се променила.Той допуска, че бащата на Анна, който бил високопоставен офицер от КГБ, я е подтикнал към шпионството.
"Анна бе най-красивото момиче, което бях виждал в живота ми", разказва бившият й съпруг.Двамата се запознали на рейв парти в лондонски клуб през 2001 г., когато Алекс бил на 21, а Анна – на 19, и казва, че се влюбил в нея от пръв поглед."Събрах смелост, приближих се към нея и й казах: "Извинете, но сте най-прекрасното момиче, което съм виждал", а тя се обърна, погледна ме и каза: "И ти си прекрасен", разказва Алекс.Двамата имали кратка връзка, а скоро Анна отпътувала обратно за Русия. Седмица по-късно Алекс заминал при нея в Москва, където скоро й предложил брак.Оженили се, без да съобщят на родителите си и дори без да имат пари за сватбени халки. Все пак бащата на Анна, който бил дипломат, им подарил меден месец в Египет и пътешествие до Зимбабве, където живеел.
След това младото семейство се преместило в Англия, но отношенията им се влошили, след като Анна загърбила безгрижния си бохемски живот и внезапно станала обсебена от желанието да бъде богата и да живее в САЩ.По думите му баща й е контролирал всичко в живота й, а Анна е била готова на всичко за него."Когато разбрах, че е била арестувана по подозрение в шпионаж, откровено, това не ме изненада особено", споделя Алекс.
"Към края на брака ни тя стана много потайна, излизаше сама на срещи с "руски приятели" и мисля, че правеше това, защото вече е била в контакт с руското правителство", а що се отнася до г-н Кушченко, Алекс добавя: "Той не се доверяваше на никого. Попита ме защо съм си избрал руска жена и какъв бизнес имам в Русия, а аз му отвърнах:Никакъв
цитирай
2. reader - хм
04.07.2010 20:21
Алекс определя бившия си тъст като "страховит"."Така и не ме запозна с руснаците, които идваха в дома му, и имаше много повече охрана от другите дипломати. Возеше се в Ланд Роувър със затъмнени прозорци, а пред и зад него винаги караше по една кола".Алекс Чапман разказва, че в един момент от брака им Анна е взела внезапно решението да се премести в САЩ, за да използва "възможностите за бизнес".
"Тя се запозна с богат американец, който я заведе в Щатите, и когато се върна каза, че обича тази страна.
Премести се там, за да основе своя интернет компания, която, изглежда, беше на червено, но внезапно през 2009 година състоянието й рязко се подобри, а Анна каза, че има 50 служители. Не можех да разбера как им плаща. В даден момент явно някой е налял много пари във фирмата".
Има данни, че след като се е преместила в Ню Йорк, Анна Чапман е имала романтична връзка с богат 60-годишен мъж.
"Странно е, когато помисля, че бившата ми съпруга може да е въвлечена в нещо подобно".
Алекс Чапман вече е бил разпитан от служител на МИ5, на когото е разказал всичко, което знае.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097351
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930