Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2010 20:16 - Българи в компютърната измама на десетилетието
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Хакерите измамили някои
от най-големите сайтове
Българи са участвали в разработването на схема за най-голямата компютърна измама в последните 10 години. "Авторите" са калифорнийски хакери, които манипулирали сайтове за продажба на билети за концерти и спортни събития. Тази седмица федералните власти на САЩ обвиниха четирима американски граждани в използването на незаконни компютърни средства, за да купуват и препродават билети за концерти и големи спортни събития. Според информация от ФБР в периода 2002-2009 година те са придобили чрез компютърна измама над 1.5 милиона билети, от чиято препродажба са спечелили над 25 милиона долара.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Задачата на българите -
да разработят методи за заобикаляне на прегради

Българската връзка в "скалпирането"

За да осъществят това „скалпиране”, както е жаргонът за такава препродажба на билети, четиримата обвинени са разработили система за заобикаляне на вградените защити на главните билетни сайтове в САЩ. Те са изкупували най-добрите места за популярни събития веднага след „отварянето” на електронните продажби. Билетите са били препродавани на други, контролирани от групата сайтове, на цени, достигащи понякога 1.000 долара.

Обвинителният акт срещу четиримата, които са граждани на Калифорния и са обединени в компания, наречена Wiseguys, съдържа 43 точки, които включват конспирация и компютърна измама. В съобщение на ФБР се описват използваните от хакерите технологии и участието на българи в схемата за „скалпиране”. Ето какво казват от ФБР: „За да заобиколят технологиите на сайтовете за електронна продажба на билети, обвиняемите са наели програмисти в България, с цел да изградят огромна мрежа от компютри, които да симулират отделни купувачи. Тази мрежа, наречена CAPTCHA Bots, е дала на групата Wiseguys възможност да наводняват с „купувачи” билетните сайтове веднага след започването на продажби на нови билети.”

Повече подробности за българската връзка се появиха по време на първото съдебно изслушване тази седмица: наети от калифорнийските ловци на билети български програмисти са разработили методи за заобикаляне на т. нар. CAPTCHA технология, която спира масови компютърни прониквания, като изисква от отделните потребители да въвеждат появяващи се на екрана случайни комбинации от букви. Програмистите са проучили хиляди сайтове, работещи с CAPTCHA, за да създадат база данни на буквените комбинации. Системата е била подобрявана непрекъснато, за да е в крак с новите технологии за защита на билетните сайтове. С българските програмисти е работил главният експерт на американската група Джоел Стивънсън.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  В САЩ няма закон за
кибер-престъпления

До 25 години затвор?

Наказанията за престъпленията, в които четиримата са обвинени, могат да бъдат до 25 години затвор, плюс глоби от по 250 000 долара и други наказателни мерки. Но при първата си поява в съда тази седмица трима от обвинените не се признаха за виновни (четвъртият все още не е арестуван). Голям проблем за прокуратурата е фактът, че на практика няма закон срещу „скалпирането”. Няма и закони за кибер-престъпленията.

Защитата казва, че става дума за умело организиран бизнес, който всъщност не е незаконен. Адвокатът на обвиняемите настоява, че дейността на Wiseguys няма нищо общо с престъпна практика: „Във века на електронната търговия това е нещо като еквивалент на хората, които спят пред бюрата за продажба на билети, за да са първи”, казва той. Но тази линия на защита вероятно ще се огъне под тежестта на манипулативните методи, посредством които са били придобити билетите.

Автор: Соня Каникова, Редактор: Д. Попова-Витцел




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073160
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031