Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 00:26 - Забулени в заблудите
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 294 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.07.2010 00:30


Опитите да бъде забранено на мюсюлманките в Европа да покриват лицата си няма да реши проблемите с интеграцията image Референдумът за забрана на минаретата в Швейцария показа, че анти-ислямистките настроения в Европа стават все по-силни 4 дек 2009         Преди няколко години британският политик Джак Стро скандализира либералите с изказването си, че би искал мюсюлманките да откриват лицата си, когато разговарят с него. "Чувствам се некомофортно да разговарям очи в очи с някого, чието лице не виждам", обясни тогава тезата си Стро.

В днешно време думите му едва ли биха били приети като толкова скандални. През последните месеци в Европа се очерта ясна тенденция към ограничаване на ислямските религиозни символи, а одеждите на правоверните мюсюлманки се оказаха основна мишена. Няколко страни - Франция, Белгия и Испания, приеха или са на път да гласуват закони, с които на мюсюлманките се забранява да бъдат изцяло покрити, когато се появяват на обществени места. Германският евродепутат Силвана Кох-Мерин по-рано тази година призова за пълна забрана в целия ЕС на т.нар. бурки (покривала, които закриват лицето и цялото тяло) с довода, че "те са мощна атака срещу правата на жените, мобилен затвор".

Строго забранено

Миналата седмица Испания стана поредната страна в Европа, която прие забрана на бурките. След дискусия как трябва да се води борбата с фундаментализма испанският Сенат малко неочаквано гласува ограничението (което на практика вече съществува в отделни градове). Макар че бе прието с малка разлика, то бе удар срещу премиера Хосе Луис Сапатеро, който предлагаше доста по-мек вариант като засилване на интеграцията чрез образование.

В края на май френското правителство пък прие проектозакон, с който се забраняват всякакви одежди, които покриват лицата. Той вероятно ще бъде гласуван в долната камара на парламента през юли, а до есента и в Сената. Преди да влезе в сила обаче, ще има шестмесечен гратисен период, през който мюсюлманките, носещи никаб и бурка по принуда или по собствена воля, сами да се откажат от тях. Законопроектът предвижда жените, които се появяват с покрити лица на публични места, да бъдат глобявани или да бъдат изпращани на уроци по френски ценности. Това най-вероятно означава, че покритите жени няма да бъдат допускани до ресторанти, училища, градски транспорт, макар че в самия закон не е определено точно. Мъжете, за които бъде доказано, че са принуждавали жените/дъщерите си да носят никаб или бурка, ги очаква или глоба от 15 000 евро, или една година затвор.

Също с парични глоби и затвор са заплашени и неспазващите забраната за носене на бурка, която по-рано тази година гласува долната камара на парламента в Белгия. В Италия също бяха приети подобни мерки. Ограничения в обличането на мюсюлманите преди време се обсъждаха в Холандия и Дания, но там още няма такова законодателство. А в Швейцария  миналата година на референдум бе приета забрана за строеж на минарета.

Модна линия "популизъм"

Причините европейските политици да се занимават толкова активно с модна стилистика са противоречиви. Официалните обяснения двата вида дрехи, типични за консервативните и пуритански настроени мюсюлманки - бурката и т.нар. никаб (покривало, което оставя само тесен процеп за очите) - да бъдат поставени извън закона, се свеждат основно до осигуряването на обществената сигурност.

Другата страна на проблема е свързана с традиционните европейски ценности, в които пълното покриване не се вписва. "Бурката на е религиозен символ, тя е знак за подчинение на жената. Искам официално да заявя, че това няма да бъде толерирано на наша територия", заяви френският президент Никола Саркози пред група депутати миналата година. След продължителни и оспорвани дебати в крайна сметка думите му се превърнаха в дела. "Това е решение, което не се взема лесно. Мисля си за нашите сънародници мюсюлмани, които имат своето място в републиката и трябва да бъдат уважавани", каза Саркози по време на заседанието на правителството, когато бе приет проектозаконът, забраняващ носенето на бурка.

Мнозина обаче съзират зад действията на френския президент не толкова належаща заплаха за френската сигурност или ценностна система, колкото желание да се хареса на крайнодясната част от електората.

Във Франция, която има най-голямото мюсюлманско население в Европа (повече от 5 млн. души), само около 2000 жени ходят напълно покрити по данни на специалните служби. Доклад на антрополога Дуния Бузар, представен пред френския парламент преди време, показа, че има тенденция все повече млади жени да се забулват, въпреки че майките им не са следвали тази традиция. Две трети от тези 2000 жени, носещи бурки или никаб, са родени във Франция и са второ или трето поколение имигранти. А останалата една трета идва основно от Северна Африка, където според Бузар също няма традиция жените да се покриват напълно. Мнозинството от французите явно намират подобни факти за силно притеснителни, тъй като според проучванията на общественото мнение подкрепят ограниченията за носенето на бурка.

В Белгия аргументите за приемането на забраната също звучат доста странно - от общо 600 000 мюсюлмани в страната не повече от 300 жени носят бурки. Обсъждането и приемането на подобни мерки в момент, в който страната е в дълбока криза, разделена на френско и фламандско говорещи и без нормално работещо правителство, предизвика саркастични коментари. "Бурката най-накрая даде повод на белгийците да се обединят около нещо", коментира Джошуа Кийтинг, асоцииран редактор на сп. Foreign Policy в блога на изданието. "Мюсюлманите са около 3% от населението на Белгия, така че очевидно това е доста по-належащ проблем от растящата безработица в страната и набъбващия държавен дълг."

Обратен ефект

Освен че е популистко, приемането на подобни ограничения, насочени срещу една религиозна група, може да има и доста спорен ефект. Най-малкото защото отправя негативно послание към мюсюлманите в Европа, чиято интеграция до момента не е особено ефективна. "В Европа има проблем с възприемането на присъствието на ортодоксалния ислям на публични места. Европейците са все по-светски настроени и се чувстват неудобно в присъствието на хора, които са очевидно религиозни", коментира пред "Капитал" Шада Ислам, главен политически анализатор в Центъра за европейска политика в Брюксел. Това често води до засилването на ксенофобските настроения, което само може да доведе до нови проблеми, вместо да разреши съществуващите. "Не бих се учудила, ако това стане и в други страни. Но за мен то не е най-важното - ключовият въпрос е интеграцията", казва Шада Ислам. По думите й за мюсюлманите в Европа целият този шум около забраната на бурките е просто отклонение от основните проблеми, пред които са изправени, като интеграцията, достъпа до училища и работа.

"Бих искала Европа да се фокусира повече върху истинските проблеми на малцинствата, включително на мюсюлманите, отколкото върху маргинални неща", твърди тя, а това означава да се прилагат по-строго антидискриминационните закони. На Стария континент най-накрая трябва да приемат, че мюсюлманите са част от европейската културна реалност. "Мюсюлманите пък трябва да осъзнаят, че живеят в Европа и че трябва да направят определени компромиси, да възприемат определени европейски стандарти и ценности", смята Ислам.

Забраната за носене на бурка и никаб почти сигурно няма да постигне и основната си задача - да спре дискриминацията срещу жените и да им помогне да станат част от модерното общество. "Ако носите бурка, вие вече сте отправили много ясно послание, че не желаете да се интегрирате, защото тя ви отделя от света. Бурката е не само един вид затвор за човека, тя е форма на отхвърляне на външния свят", твърди Шада Ислам.

Дори и да приемем, че по-голямата част от жените, носещи бурки, наистина го правят насила, а не по собствен избор, за тях подобна забрана няма да донесе нищо положително. "Няма никакъв смисъл да се забраняват бурката и никабът. Проблемът не е в булото, което покрива главата, а вътре в самата глава", твърди коментаторът на сп. Spiegel Ясин Мушарбаш. "За всяка жена, която е принудена да носи бурка, тази забрана ще означава само, че повече няма да може да напуска дома си. Едва ли някой сериозно очаква, че забраната ще подейства просветляващо на съпруга й."

Европейските политици обаче едва ли са си дали реална сметка, че се опитват да лекуват само симптомите, а не болестта. И колко иронично може да е да се опитваш да поправиш дискриминацията чрез забрани.
Под разпятието

Споровете около религиозни символи на обществени места са особено противоречиви в Италия. Забраната за носене на бурки вече се прилага стриктно като в случая с 26-годишна тунизийка, която бе глобена в гр. Новара, тъй като отивала на петъчна молитва в джамията, покрита с никаб. В същото време обаче друг религиозен символ - християнското разпятие, също буни духовете. В края на миналата година Европейският съд за правата на човека отсъди, че не трябва да бъдат поставяни разпятия в класните стаи в страната, тъй като това може да повлияе объркващо на подрастващите. До това заключение се стигна след жалба, внесена от Сойле Лауци, италианска гражданка от фински произход. Решението на съда предизвика възмущението на мнозинството от италианците, които смятат, че католическите символи са определящи за традициите в страната.
Извън канона

Покриването с бурка или никаб предизвиква дискусии дори и в мюсюлманските държави. По принцип то е типично за по-радикални секти в исляма като тези на уахабитите и салафитите, което предизвиква притеснения в по-малко консервативни страни, като Египет например. Покриването с никаб продължава да е гореща точка в отношенията между египетските власти и студентите, след като в страната бе приета забрана за пълно покриване в университетите. Според властите това е важно от гледна точка на сигурността, а сред цитираните аргументи "за" е и този, че маскирани по този начин мъже често се промъквали в женските общежития. В страни като Турция и Тунис на жените, които работят на обществени места или в сферата на образованието, доскоро бе забранено да покриват дори косите си. В останалите страни пък покривалата и забрадките отдавна са се превърнали в моден и цветен аксесоар.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074270
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031