Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 13:01 - Мафията и политиката се обичат
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 758 Коментари: 2 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Законите на мафията остават непроменени и в наши дни Италианската комисия за борба срещу мафията предупреждава за преплитане между мафия и политика. Мафията навлизала все по-дълбоко в политиката на регионално, национално и европейско равнище с цел да пази своите интереси.

Президентът на италианската антимафиотска комисия Джузепе Пизану предупреди за опасностите, произтичащи от преплитането на организираната престъпност и политическите  кръгове. Мафията все още не се е отказала да упражнява масивно влияние върху политиката. ”Напротив, с експанзията на своята икономическа сила, Коза Ностра изпитва все по-голяма нужда да пази своите интереси като навлиза в общинската, регионалната, националната и европейска политика, заяви Пизану пред парламента в Рим.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Гражданите на Неапол протестират срещу мафията

Мафията не се е отказала от своята власт

Бившият вътрешен министър подчерта, че атентатите срещу прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и атентатите в Рим , Милано и Флоренция през 1992 и 1993 година се приписват не само на мафията , но и на пучистки настроени политически групи, на продажни членове на разузнавателните служби, както и на окултни масонски ложи.” Ужасяващата серия от атентати през 1992-93 година бяха елемент от една  мафиотска и терористична стратегия, която оказа въздействия в различни насоки.

 От една страна бяха отслабени институциите, които се опасяваха дори от държавен преврат. От друга страна бяха изострени репресивните мерки срещу организираната престъпност, които принудиха Коза Ностра да преосмисли своята терористична стратегия” докладва Пизану.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Мафията в Сицилия понесе тежки удари в последно време

Агенти на тайните служби - с неясна роля

Бившият вътрешен министър посочи, че първите разследвания след атентата срещу прокурора Борселино са били водени от агенти, чието нееднозначно поведение се разследвало в момента. Не е изключено, функционери от тайните служби да са предприемали опити да насочват разследванията към погрешни следи. По думите на Пизану, досега обаче тази версия не е доказана.

След 1993 година Коза Ностра се отказа от терористичната си стратегия и се посвети изцяло на своите тайни гешефти и на  укрепването на своята власт. През последните години обаче сицилианската мафия понесе тежки удари. Нейните най-авторитетни „кръстници” са в затвора. Освен това, в Сицилия се е разрастнала силно обществената опозиция срещу мафията. А това е повод за надежди.

 

ДП/БЕ|/БУ

   



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - В Италия моралът е разтегливо понятие
03.07.2010 13:19
Италианците въобще не са разтърсени от изцепките на Берлускони
Италианците въобще не са разтърсени от изцепките на Берлускони
В момента личният живот на министър-председателя Силвио Берлускони е тема номер едно в Италия. По-лошото обаче е, че италианското общество също започва да губи своите ценности.
Италианският министър-председател Силвио Берлускони е под сериозен политически натиск благодарение на пикантните истории за личния му живот, публикувани в медиите. Той не оспорва обвиненията, че в резиденциите се обгражда с млади и хубави момичета. Лъжа било само казаното от една компаньонка, че дамските посещения били заплащани.
Ноеми - одумваната приятелка на премиера Само че никой в Италия не взема насериозно поетата от Берлускони роля на невинна жертва. Малко вероятно е той да подаде оставка. Италианското общество въобще не е разтърсено от изцепките на своя министър-председател, тъй като целият морал от години насам се е превърнал в доста разтегливо понятие.Първото правителствено заседание на кабинета на Берлускони се проведе в Неапол през май 2008 година. Знаменателно заседание, на което новоизбраният премиер се показа като панацея за всички проблеми, като разпореди да бъде събран и извозен боклукът от неаполитанските улици в чужбина. Колкото и да струва това.Берлускони превръща трагедии в медиен спектакъл
Роберто Биоркио, професор по социология в Миланския университет смята, че Берлускони е в състояние да направи рекламен клип от всеки спешен случай: "Неговата тактика се състои в това лично да се появява на мястото на събитията, да събере там министрите и да се представи за единствения, който може да реши проблемите, дори това да не е така. Последният пример беше земетресението в Абруцо, от което той сътвори огромен медиен спектакъл в своя полза. Най-важното е не решението на проблема, а създаването на впечатление, че институциите и той лично се грижат за проблемите".
цитирай
2. анонимен - ¡¡¡
03.07.2010 13:20
Италианското правителство се придвижва от един спешен случай към друг и не си цапа пръстите със структурните проблеми в остарялата пенсионна система, с огромните разходи в здравеопазването или с пазара на труда. Много повече обаче италианското обществото се интерусува от моментните анкети, а не от дългосрочните перспективи. А социологическите проучвания показват широка подкрепа за правителството на Берлускони, въпреки неговите пикантни нощни истории с красиви компаньонки.
Само че италианският премиер има достатъчно проблеми. Жена му го напусна и иска развод, той много рядко вижда двете си най-малки деца. А прокуратурата би могла да повдигне и ново обвинение срещу него - този път за покровителство на проституцията.
Автор: Керстин Хаузен, Константин Цанев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074174
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031