Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 13:53 - Херцогът и вещиците
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 417 Коментари: 0 Гласове:
2




GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Изпит за прием на нови вещици във Валдкирх Лов на вещици - но не в преносен, а в буквален смисъл, е имало по Рейн докъм 1 700-ната година. Процесите са били 1000, а може би дори 2000. В замъка Лин край Дюселдорф може да се хвърли поглед в миналото.  

 

Централната фигура е йезуитът Фридрих Шпее - противник на гоненията - каквито са били и херцог Вилхелм фон Клеве, неговият лекар Йоханес Вайер, както и роденият в Дуисбург лекар Йоханес Евиг.

Както пише Шпее в книгата си "Cautio Criminalis" /с подзаглавието "Правни съмнения срещу лова на вещици"/ - опитайте се с разумни аргументи да отвърнете на тези, които вярват, че вещиците правят малките деца на балсам и с помощта на този вълшебен балсам политат с метлите си към вещарските сборища. Именно този вид обвинения са записани в наръчника "Против вещиците", излязъл през 1486 за първи път, а през 1574-та - за втори, и предизвикал две вълни на гонения по поречието на Рейн.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Историческа сцена за горене на вещици по Рейн през 1555

Както отбелязва директорът на музея Лин д-р Кристоф Райхман - това е записана на хартия лудост, подвързана със свинска кожа. Подходът на издателя Хайнрих Крамер може да бъде определен не само като престъпен и дилетантски, но и като малоумен - смята Райхман. Извън свидетелствата на хартия изложбата включва и "инвентар" - тиганче за варене на вълшебен балсам за метлите, инструменти за мъчения, преси за притискане на палците с указания за ползването им, както и клещи.

Научни изследвания за вещарството

С усилията си Шпее е допринесъл за това броят на изгорените по обвинения за черни магии, да е малко по-малък. Но не е успял да помогне на Бел Тис - тя била обвинена от съседа си, че е превърнала във вещици и децата си, и животните си. Подложена на мъчения, Бел признава дори, че е летяла два пъти с метла. Заради това после е изгорена на клада. Другият начин, по който се е установявало вещица ли е някоя жена или не, е така наречената "водна проверка". При нея пускали заподозрените лица в реката и тези, които потъвали, се смятали за невинии, а изплувалите - определено вещици.

Случвало се някои и да оцелеят - като например в Клеве, където граф Вилхелм и неговият лекар спасили една млада жена от селото. За нея се твърдяло, че омагьосала кравите на съседа - или поне така казал на съседа един ясновидец. Подложена на мъчения, жената признала, а и обвинила в съучастничество още 16 жени. Съдията сметнал, че това е вече прекалено и се обърнал към херцога. Той разпоредил арестуването на ясновидеца, а момичето било пратено на религиозно обучение - като санкция.

 

АХ/БМ/ВШ

   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073328
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031