Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 09:00 - Черни гълъби и биволска кръв
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0



    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: До 1840 г. култът вуду е бил официалната религия в Хаити Един американски телевизионен проповедник наскоро заяви, че земетресението в Хаити било Божие наказание за това, че хаитяните били сключили пакт с дявола - заради традиционните вуду-ритуали. В какво вярват хаитяните?  

 

В голямата си част неселението на Хаити е силно религиозно. 55% от жителите на страната са католици, 15% - баптисти, а 8% се числят към така наречените харизматични църкви. Изключително силно разпространени са обаче култовете вуду, пояснява д-р Матиас Пьолман от протестантския център по светогледните въпроси в Берлин: "В същината си вуду е афроамериканска религия. Нейните корени трябва да се търсят в Бенин, откъдето те се пренасят в Карибския регион - през първата половина на 18-ти век, заедно с отвличането на африканци и превръщането им в роби. Така вуду достига и до Хаити."

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Гълъбът - един от важните атрибути на култа вуду

Религия на злото?

Най-широко разпространение култът има в Хаити, в Доминиканската Република и в американския щат Луизиана. До 1840 година вуду е бил дори държавна религия в Хаити. Християнските мисионери по-късно забраняват религиозните ритуали на вуду, което води до това, че африканските "божества" или "духове" постепенно започват да се идентифицират с католически светии. Д-р Матиас Пьолман добавя:

"В афро-карибския регион има доста различни религии. Една от по-известните се нарича "Кандомбле" - това е смесица от най-различни афро-карибски и афро-американски вярвания, които при срещата си с християнството - главно с католицизма - претърпяват различни промени."

Централно място в ритуалите заема "работата с божествата" и "духовете". Шаманите често са специализирани за различни  дейности: за лечебно изцеление, за жертвоприношения, за предричане на бъдещето и т.н. Важни атрибути на култа вуду са барабаните, звънчетата, цветната креда, жертвеният олтар, тютюнът, черните гълъби, червените и черни петли, биволската кръв, както и различни билки.

Кървав канибализъм?

"Според вуду съществува едно-единствено централно божество, заобиколено от така наречените духове - лоха, които влизат в контакт с хората. Това става по време на религиозни церемонии, когато според вярванията духовете се вселяват в телата на хората. Вкарвайки ги в състояние на транс, духовете съобщават на хората важни неща."

Макар култът вуду да предписва понякога и жертвоприношения за умилостивяване на духовете, имиджът на вуду като кървав канибализъм и "религия на злото" е предимно западен предразсъдък, насаден успешно чрез американската филмова индустрия. Благодарение на него тя създаде "филмите на ужасите" като нов жанр.

Автор: П. Колаковски, Б. Узунова / Редактор: Е. Видински




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094939
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930