Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 19:10 - Най-екстравагантните експерименти
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 313 Коментари: 0 Гласове:
0




GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Далеч не всички опити
са морално издържани
Човек винаги е бил склонен да експериментира. Къде обаче е границата между истинските научни експерименти и екстравагантността? Ето няколко примера за най-куриозните опити на учени да докажат тезите си: През 1920 година на руския лекар Сергей Бруконенко се удало чрез прост апарат да продължи с цели 3 часа живота на главата на куче, която била отделена от тялото. Интересен експеримент, но мнозина биха се запитали дали това не е някаква форма на садизъм.

През 1984 година изследователите Април Круско и Кристофър Ветцел изследват 114 кафенета в САЩ с цел да разберат доколко физическият контакт между сервитьор и клиент оказва влияние върху бакшиша. Ето е резултатите: При леко потупване по гърба бакшишът се увеличавал с 14 процента, а при докосване на ръцете бакшишът скачал с цели 37 процента.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Фантазия без граници...

Дрогираният слон и нехаещото куче

Изследователи от шотландския университет Стърлинг си поставили въпроса дали хората под вода и на сушата имат еднакви възприятия за нещата. За целта те пускат осем водолази на дъното на морето и за контрол осем водолази в пълна екипировка на плажа. Всички те през слушалки трябвало да възприемат определени думи. Двете групи се представили абсолютно еднакво.

Дали кучетата помагат на своите господари при нещастен случай и по някакъв начин сигнализират, че е нужна помощ? Изследователи от университета в Онтарио убедили 12 собственици на кучета да симулират сърдечен инфаркт в парка. Нито едно от кучетата не предприело нещо за своя господар...

Колко ужасяващи трябва да бъдат обстоятелствата, за да не може човек въобще да заспи? В търсенето на отговор на този въпрос през 1960 година шотландски изследовател фиксирал отворените клепачи на трима мъже с тиксо, подложил ги на периодични електрошокове, принуждавал ги да гледат в микроскоп и допълнително пускал много силна музика. След 8 до 12 минути всички хъркали дълбоко...

Слонът Туско, който живеел в зоопарка в Оклахома, бил инжектиран с най-голямата доза ЛСД, която може да понесе живо същество. Изследователи инжектирали в Туско 3 000 пъти по-голяма доза ЛСД от тази, която понася наркозависим човек. Слонът пощурял, наложило се да му бъдат инжектирани големи количества успокоителни, но в рамките на 3 часа той издъхнал.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  На лов за познания

Хлебарки-спринтьори и деца-гризачи

Психологът Робърт Цайонг се посветил на въпроса дали хлебарките могат да тичат по-бързо, ако са пред публика. За целта той поръчал миниатюрен стадион и населил скамейките му с хлебарки. И о, чудо! Действително "публиката" дала криле на състезателите-хлебарки.

През лятото на 1942 година американският университетски преподавател проф. Лорънс Лишан решил да докаже, че хората са способни да учат насън. За целта той малтретирал 20 деца в продължение на 45 нощи с изречението "Ноктите ми са ужасни на вкус". Резултатът: след тези среднощни "изтезания" почти всички деца престанали да си гризят ноктите...

 

АГ/КЦ/ДПВ

   



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4098692
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930