Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 18:11 - България: на кръст между разпятието и секуларизма
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 542 Коментари: 1 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Защо България изведнъж се интересува от разпятието?! След като религиозните символи в българските училища са забранени, какво точно и кого точно защитава България в т. нар. Дело за разпятието, гледано в съда в Страсбург? На този въпрос се спира Еми Барух:

На 30 юни България участва като трета страна в един безпрецедентен казус в Европейския съд за правата на човека: в компанията на още 9 държави (в качеството на доброволни защитници на Италия) нашата държава, която никога не се е отличавала с висока степен на религиозност (!) манифестира странна пристрастност в така нареченото Дело за разпятието.

Делото бе заведено срещу Италия заради присъствието на разпятия в класните стаи на държавните италиански училища. Според Съда в Страсбург това противоречи на религиозната свобода и на правото децата да бъдат възпитавани в съответствие с техните убеждения.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ще се стигне ли до промени в отношенията държава-църква?

Какво точно цели България?

Случаят е безпрецедентен по две причини: първо, поради необичайния състав на групата на Десетте (освен България като “трета страна” са се явили още Армения, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Монако, Румъния, Руската федерация и Сан Марино). Случаят е безпрецедентен и поради обстоятелството, че обикновено държавите се въздържат от взимане на страна и се намесват само, ако конкретният казус ги засяга пряко или влияе на доминиращия дух в страната и на обичаите на нейното население.

Тук възникват няколко въпроса на кръст: След като в България религиозните символи в училищата са забранени - и това е официалната позиция на образователното министерство - как обясняваме официалната позиция на Министерството на външните работи за конституирането на държавата като трета страна в Делото за разпятието? Не сме ли отново свидетели на вид етатична шизофрения? Какво точно прави България в тази компания? Наследството на кой именно култ опазва? Въз основа на какво политическият елит е взел решение за своеобразно “самарянско поведение”, ангажиращо една в мнозинството си атеистична нация?

Опасен прецедент

В съгласие с Европейската конвенция за човешките права в България са възприети принципите на секуларизма, които предполагат религиозна неутралност на държавата и свобода от налагане на каквито и да е догми върху обществото. Разпятието е най-тиражираният от всички религиозни символи и неговото присъствие в класните стаи несъмнено нарушава равнопоставеността на учениците, които не изповядват християнството или са убедени атеисти.

Неслучайно най-старите европейски демокрации като Франция, Великобритания, Германия, Белгия избраха да стоят настрана от това дело. Ако “доброволната десятка” пледира за отмяна на решението на Страсбург с аргумента, че секуларизацията не е част от Конвенцията за човешките права, ще бъдем изправени пред опасен прецедент. В старанието да бъде оспорена компетентността на Страсбург относно отношенията Държава-Църква прозира опит за лимитиране правомощията на най-важната институция за човешките права.

 

Автор: Еми Барух, Редактор: Д. Попова-Витцел

   



Гласувай:
0



1. анонимен - basta
02.07.2010 18:39
Emi Emi nishto ne si prihwanala ot duha na Bulgaria - stiga natrapwa swojat si ateism - rimuwa se s komunism na woljata na bulgarite. wuprosut zasjaga wsi4ki bulgari - kasae se za korena im. stiga ateism i 4ujdopoklonstwo.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073711
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031