Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 01:16 - Сателитни предаватели ще следят полета на седем млади царски орела
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Поставяне на сателитен предавател на млад царски орел

Фотограф: Светослав Спасов

Сателитни предаватели на седем млади царски орела ще поставят експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) през следващата седмица, съобщиха днес от дружеството. Младите птици, на които този година ще бъдат поставени предаватели, се намират в различни части на страната – Сакар, Странджа и Средна гора.
Трансмитерите се поставят от БДЗП две или три седмици преди да излетят малките, когато птиците са на 55, 60 дни, но с размер на възрастен орел, обясни Светослав Спасов от БДЗП. Поставянето на предавателите е сложен процес, съобразен изцяло с биологията им, каза Стойчо Стойчев от дружеството. Сателитните предаватели представляват малко устройство, което се прикрепя на гърба на птиците със специално проектирани презрамки. Той тежи само 70 грама, така че птицата свиква с тежестта му и може да го носи, без то да пречат на полета на птиците. Усройството има соларен панел, който се зарежда с енергия от слънцето. Данните от предавателите постъпват в уебсайт. Системата разполага и със специален модул, който позволява на всеки да разгледа местоположението на орлите.
Предавателите се поставят по проект на ЕК Life + за опазване на царския орел и ловен сокол. Сателитните трансмитери трябва да помогнат на експертите да съберат достатъчно информация за все още непроучените навици на грабливите птици. Събраните от сателитното наблюдение данни трябва да им позволи да научат повече за начина на живот и местата, които обитават. Сателитното следене на миграционните пътища на младите птици пък ще помогне на учените да проучат опасностите и факторите, които увеличават тяхната смъртност.
През изминалото лято в рамките на проекта БДЗП постави седем сателитни предавателя на млади орли. От тях оцелели са само две, София и Топола. Останалите пет – Дарик, Мара, Борил, Перун и Дора, са загинали или съдбата им е неясна.
 Царският орел и ловният сокол са едни от най-редките птици както по света, така и в България. Те са включени в Червената книга и са защитени от европейското и българското законодателство.  В България са останали между 25 и 30 двойки царски орли, а от дружеството знаят местоположението на 20 гнезда на двойки.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4084497
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930