Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2010 22:13 - oт "дискотечното хапче" към "шампанското на дрогите"
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
0



 image
Районите около училищата са работни площадки на пласьорите на наркотици, само в София всеки ден се продават 70-80 хиляди дози
 

"Зарибяването" с марихуана и канабис (наричани "мека дрога" или "трева") започва още около училищата. Въпреки платените охранители училищата са предпочитани работни площадки на всевъзможни наркопласьори. Според експертни данни у нас около 150 000 подрастващи са потребители на канабис (познат и с името хашиш), а 16% от наркодоставчиците са на възраст между 14 и 17 години. Осемдесет на сто от наркоманите в страната са под 20 години.
Независимо че законът предвижда немалка парична глоба и лишаване от свобода до 15 години, болшинството наркопласьори с учудваща наглост преминават през училищните порти и въртят печелившия си бизнес. Предвидливо носят в себе си само една-две дози, като останалата "стока" държат на сигурно място - в паркирана наблизо кола, а в случай на провал се пуска твърдението, че дозите са за лична употреба
С това дежурно обяснение се минава метър, тъй като наркоманията се смята за заболяване и санкции не се прилагат. Използваните хитрини обясняват минималната бройка задържани наркодилъри, а попадналите по някакъв начин в ареста след 24-часов престой се освобождават, като заведените съдебни дела се влачат мудно, с години. Наетите добри адвокати и платените големи хонорари решават накрая всичко. По този начин много малък процент доказано виновни за търговия с наркотици лица попадат зад решетките. А жертвите в резултат на предозиране на наркотиците са стотици, предимно млади хора.

Хашишът (канабисът), получен от върховете на цъфтящ индийски коноп, се предлага по около 20 лева за доза. Държи 18% от черния пазар за наркотици у нас. Марихуаната, получена от листата и цветовете на мексиканско влакнодайно растение, е по-евтина и достъпна. Едно пакетче струва 10 лева, като от него може да се приготви цяла чиста цигара или няколко, примесени с тютюн. Марихуаната заема 24% от пазара на черно.

Немалко наши тийнейджъри са се ориентирали към един от представителите на синтетичните наркотици - т.нар. дискотечно хапче екстази. Според употребяващи тази прословута таблетка младежи тя създавала едновременно чувство за отпуснатост и за еуфория. Абсолютно погрешно е убеждението, че екстази е безвреден наркотик, тъй като се продава съвсем свободно в Холандия заедно с комплект цветни презервативи. У нас едно "дискотечно хапче" екстази е с цена между 15-20 лева. Обаче само пет процента от предлаганите в България хапчета са истински.

Екстазито променя радикално усещането за реалност. Физическите ефекти са сърцебиене, пресъхване на устата, разширяване на зениците и повишено кръвно налягане. Според водещи световни медици употребата на екстази води преждевременно до появата на опасното неврологично заболяване паркинсонизъм.

Другите синтетични наркотици - ЛСД, амфетамини и каптагон, заедно с "твърдите наркотици" кокаин и хероин, имат своите редовни консуматори и разпространители сред младото поколение. Амфетамините са химични продукти под формата на капсули, хапчета, прах и ампули. Изпълват с енергия и активност употребяващите ги, които стават агресивни и не осъзнават постъпките си.

Смъркащите кокаин през носа отначало не забелязват пораженията, които този бял прах нанася постепенно на неукрепналия млад организъм. Сривът идва изведнъж и е трагичен. Кокаинът е прах - екстракт от листата на растението кока. Класическият начин на ползване е смъркането. Известен е като "шампанското на дрогите". Кокаинът създава еуфорично настроение, сексуална потентност, свръхенергия и голяма доза самоувереност, които често се превръщат в агресивност, раздразнителност, безсъние. Редовната употреба на този наркотик води до депресия, параноя, психоза.

Другият "твърд" наркотик - хероинът, се получава от семената на специфичен сорт мак и се предлага във вид на бял прах, който може да се пуши, смърка, да се разтваря и инжектира венозно. Хероинът е известен като "бялата смърт" и за жалост страната ни е на първо място в Европа по брой на хероиномани, сред които не липсват ученици. Той създава в употребяващите го наркомани преживяване за блаженство. На взимащите "стаф" зениците на очите им са присвити до минимум.

Всеки Божи ден в столицата се пласират някъде между 70 000 и 80 000 дози от изброените наркотици. Въпреки взетите мерки от страна на училищните власти, кметовете на общини и охранителите не малка част от тази отрова попада под покрива на училищата, където употребяващите я ученици постепенно се превръщат в зависими. Възрастта на "зарибяване" е паднала до 10 години!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085168
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930