Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2010 21:44 - Дефицит на органи
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Донорските карти не
решават проблема
12 хиляди души в Германия чакат да им бъдат трансплантирани органи. Въпреки приемането на германския Закон за трансплантация на органи през 1997 година броят на донорствата постоянно намалява. Уте Опер знае какво означава да чакаш. Преди 17 години тя заболява тежко, 4 седмици преди сватбата си. Вестта, че се нуждае от ново сърце, преобръща живота й. Диагнозата е инфекциозен ендокардит. Единствената й надежда е трансплантацията. За щастие след около едногодишно чакане, й е присадено чуждо сърце. "Всъщност си мислех, че когато дойде новият орган, ще съм много нервна, но бях единствено щастлива и за мен това беше като започване на нов живот.", споделя Уте Опер. "Така и стана. Първото нещо, което усетих, когато се събудих, беше, че мога да дишам. Беше наистина изненадващо. Сега вече отново мога да правя 90% от онова, което съм правила, преди да се разболея."

Заедно с други пациенти Уте Опер основава група за самопомощ в подкрепа на хора, очакващи органи за присаждане. Признава, че никога не се е замисляла по въпроса за донорството на органи, преди самата тя да се разболее. Според проф. д-р Роланд Хетцер, директор на Германския кардиологичен институт в Берлин, има две основни причини за постоянното намаляване броя на донорите.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Нужни са нови правила в ЕС за донорството на органи

Сложен казус

"Не всички болници си сътрудничат добре по отношение на информацията за мозъчна смърт на хора, които биха могли да бъдат потенциални донори, а това очевидно е свързано с нарастващите икономически проблеми, пред които са изправени здравните завадения.", казва проф. д-р Роланд Хетцер. Другата причина според него са колебанията на хората, що се отнася до приемането на трансплантирани органи от мъртви роднини.

Застъпниците на донорството работят упорито, за да информират населението на Германия, където от 82 милиона души едва 14 до 17 на сто са дали съгласието си да станат донори в случай на смърт. Те се обявяват в полза на решението, взето в Израел, според което ако самите донори или техни близки се нуждаят от трансплантация, те да прескачат списъка на чакащите. Мнозина биха желали подобна система да се въведе и в ЕС. Сърдечният хирург д-р Даниел Прегла е една от тях. "Би трябвало да е дълг на всеки гражданин на ЕС да решава дали иска да е донор на органи или не.", категорична е тя. "И ако откаже донорство, самият той да има по-малко права да му бъде присаден орган. Не да му се отказва, но предимство да имат онези хора, които са склонни да дарят органи."

 

Автор: С. Нипард/ В. Шопов, Редактор: Й. Йорданова

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096795
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930