Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2010 20:51 - Без сериозни инциденти премина София Прайд
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 691 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.06.2010 03:20


image


Единственият по-сериозен инцидент по време на София Прайд се случи край на паметника на Патриарх Евтимий.

Младежи, които идваха откъм ул. “Граф Игнатиев“ показаха среден пръст на участниците в парада, а един от изпълнителите в платформата им отвърна

Тогава полицаите, които охраняваха шествието, се насочиха към младежите, които показаха неприличния жест. Последва проверка на документите им, а по време на задържането от един от тях изпадна бутилка бира.

От полицията обясниха, че са действали превантивно и младежите след това бяха освободени. Шествието започна около половин час по-късно от първоначално обявения.

Участниците се събраха на Моста на влюбените и изрисуваха лицата си с цветовете на дъгата. Като символ на това, че всеки има право да бъде себе си – да бъде различен.

Парадът бе подкрепен и от хора от чужбина. Така сред участниците бе и холандец, който чул, че в България има негативно отношение към такива прояви. Самият той е хетеросексуален, но дошъл на парада, за да изрази подкрепа.

И майки дойдоха на моста на влюбените, за да кажат “Ние, вашите майки, ви подкрепяме“. Борислава обясни, че тя самата е майка и дошла тук със свои приятелки заради каузата – да се спре хомофобията.

“Мисля, че повече майки трябва да подкрепят такава проява, защото и тези деца имат майки“. Детето на Борислава не е част от общността на гейовете и лесбийките.

За да подкрепи парада в първите редици по време на шествието бе и евродепутатът от английската Лейбъристка партия Майкъл Кашман. Той заяви, че подкрепя инициативата и затова е в редиците на София Прайд.

Кашман е създател на първата лобистка организация за правата на гейовете и лесбийките във Великобритания. Освен него по данни на организаторите в парада са се включили и гости от Гърция, Румъния и Франция.

Лозунги в подкрепа на правото да бъдеш различен носеха участниците в парада. Така съвсем без демонстрация едно момиче показваше плакат, на който сама бе изписала “Моята любов е по-силна от вашата омраза“.

„Обичай равенството, прегърни многообразието" – гласеше друг плакат носен от участниците в прайда. Начело на парада имаше камион с открита платформа, от която звучеше музика.

Шествието премина при засилено полицейско присъствие. Пространството между билетния център на НДК и целия Мост на влюбените беше затворено от полицията, като се допускаха само журналисти и участници в парада.

Преди да пристигнат самите участници, на няколко младежи бе забранено да влязат в ограденото пространство. Полицията ги отведе и претърси. По неофициална информация в тях са били намерени отвертки и други непозволени предмети.

Малък инцидент стана и с трима души, които се представиха за журналисти и влязоха в ограденото пространство, но без документи – затова полицията изведе двама от тях.

Над 300 полицаи охраняваха София Прайд по цялото трасе от Моста на влюбените, през бул. “Васил Левски“ до Паметника на Съветската армия.

По време на пътя те бяха наблюдавани и от много минувачи, които реагираха по различен начин. За повечето от тях парадът бе интересен и не пропуснаха да го снимат.

След края на шествието участниците се събраха в строго охранявано пространство пред паметника на Съветската армия и там продължиха да танцуват под звуците на музиката от платформата.

Организаторите очакваха около 700 човека да участват в третото издание на София Прайд. Според различни преброявания обаче те бяха от 200 до 500. 

Фотогалерия: Трети гей парад в София image

Третият гей парад, който се проведе под мотото "Обичай равенството, прегърни разнообразието" премина спокойно, без провокации, със засилено полицейско присъствие и повече участници.

 

Фотограф: Георги Кожухаров

  image

 

 

Фотограф: Георги Кожухаров

image

26
   
image

 

 

Фотограф: Георги Кожухаров

image

27
image2image3image4image5image6image7image8image9image10image11image12image13image14image15image16image17image18image19image20image21image22image23image24image25image26image27   image



Гласувай:
0



1. reader - FREAK SHOW kaza/
26.06.2010 20:52
Добре де, нали уж педеругите били като нас, нормалните хора. Гледам двамата изроди на снимката и не виждам нищо нормално в тях. Чудя се защо твъдят, че били като нас, след като ОЧЕВИДНО НЕ СА! Аз познавам и общувам с много нормални хора, но нито един не прилича на тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083855
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930