Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 09:23 - Провалена държава ли е България? - от архива
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 279 Коментари: 0 Гласове:
1



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Корупцията поваля България Организацията „Фонд за мира” и списанието Foreign Policy публикуваха във Вашингтон петия годишен „Индекс на провалените държави”. Показателите на България са се влошили, тя отново е в група на застрашените държави.  

 

Авторите на „Индекса на провалените държави” използват 12 социални, икономически, политически и военни критерия, за да класират 177 страни според степента на тяхната стабилност. Те измерват тяхната уязвимост от влошено управление или влошаване на състоянието на обществото, както и от вътрешни конфликти придружени с насилие. От проучените 177 държави първите 60 се смятат за най-застрашени от провал.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  България на 128-ма позиция в индекса

България се връща сред застрашените държави

България е на 128-ма позиция и не е сред държавите в критично състояние, но е в третата по застрашеност група – от пет възможни. Тази група е най-голямата в индекса. Тя се намира в „предупредителната” зона, и в нея влизат 92 държави. Сред тях са проблематични източноевропейски държави като Албания, Украйна, Македония, Босна и Русия. За по-точна представа за ситуацията на България, нейни съседки в индекса са Монголия, Румъния, Бахамите и Хърватия.

Както в повечето аналитични доклади напоследък България – а често и Румъния – все попадат в групи на държави, в които те са единствените членки на ЕС. Почти всички останали членки на ЕС се класират по-добре. А в новия индекс дори държави като Панама, Бахрейн и Черна гора се класират по-добре от България и Румъния - сред по-стабилните, по-демократични и по-малко корумпирани държави. Миналата година България за първи път се беше придвижила към по-стабилните държави, сега тя отново се е върнала сред застрашените.

Какво „проваля” България?

Влошени са повечето от показателите, по които се измерва „качеството” на държавата. Корупцията безспорно е една от най-важните причини. България се представя най-зле по показатели като криминализиране или делегитимизиране на държавата, хронично бягство на човешки капитал, прогресивно западане на социалните услуги, неравномерно икономическо развитие, демографски натиск, идващ от намаляващото население.

В списание Foreign policy публикацията на индекса е придружена с изнесени на преден план предупреждения за България (корупция) и Венецуела (кокаин). Според текста, България „няма желание да се бори с корупцията и да провежда реформи”. Акцентът е поставен върху корупцията на високо държавно ниво, слабата борба с нея и слабото й преследване по съдебен път.

Списанието, което се позовава на доклад на ЕС, твърди също, че България е застрашена и по показателя „намеса в държавата на външни политически актьори”, и по-конкретно – от попадане под руско влияние: „България, най-бедната членка на ЕС, рискува да попадне под руско политическо и икономическо влияние, ако контактите между Брюксел и София не станат по-ефективни”, пише Foreign policy.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Сомалия е един от класическите примери за "провалена държава"

Кризата увеличава рисковете от държавен провал

В групата на тези, които са почти пред разпад, тази година има 40 държави, от тях в критично състояние са 20. Начело в тази група са Сомалия, Зимбабве, Судан следвани от Чад, Конго, Ирак и Афганистан. Авторите на индекса смятат, че през последната година икономическата криза и многото природни бедствия са разклатили допълнително най-слабите държавни системи, предизвиквайки нова вълна от провалени, провалящи се и застрашени държави. Общият геополитически ефект от това е силно дестабилизиращ, с последици за света, твърди Foreign Policy. Последната група в индекса е на най-стабилните държави, които тази година са само 13. Най-стабилната държава, Норвегия, е 177-ма.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4084858
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930