Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 10:00 - В ГЕРБ са скептични, че ще се стигне до истината в скандала със закона за наркотичните вещества
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Светлин Танчев призна, че той е подменил текста в Закона за наркотичните вещества

© Анелия Николова Велина Господинова
"Доколкото си спомням тогава имаше импийчмънт на президента. Имаше напрежение между двете институции. Когато разбрах, че има разминаване между текста, който е прочетен в залата, и този, публикуван в Държавен вестник, счетох, че трябва да сведа въпроса до секретариата на парламента, за да се вземат мерки. Да не излезе от президента този сигнал, защото аз очаквах, че президентът ще сигнализира за това разминаване."

Дотолкова стигна фантазията на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев в опит да обясни поведението си пред временната парламентарна комисия, разследваща скандалната поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, която позволява в рекламата да се използват наименования и образи на дрога.

"Ама то точно от президента дойде сигналът, че парламентът е направил нещо нередно", не издържа един от членовете на комисията - Ваньо Шарков, който иначе през цялото време на изслушването се държа толерантно към колегата си. Репликата му издава вече раздразнение, защото Танчев за втори път се опитва да лансира версията си за мотива, с който е променил текста от веднъж публикувания в Държавен вестник закон.  Никой дори не се и опитва да повярва на обясненията на депутата от ГЕРБ  - нито членовете на разследващата комисия, нито присъстващите журналисти.

Сякаш в себе си не вярваше и самият Танчев - обясненията му са толкова объркани, нелогични, та чак инфантилни на фона на грандиозния скандал с криминален сюжет - под масата се променя текст от закон, без предложението изобщо да е гласувано в пленарна зала, нито дори обсъждано в парламента.  
Изслушването на Танчев само затвърди усещането, че оттук нататък ще сме зрители на

Театър на абсурда

с основни герои четирима депутати от ГЕРБ, един административен служител и едно мистериозно листче. В главната роля засега е Танчев. На пръв поглед той не би трябвало да има каквото и да било отношение към закона за наркотичните вещества, защото е председател на парламентарната комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Но пък не отрича, че именно той е видял разминаването между публикувания в Държавен вестник текст, който напълно забранява рекламата върху стоки на име и изображение представляващо или наподобяващо наркотично вещество, и прочетения в залата нов текст, на практика отменящ тази забрана за изображенията. В скандала е замесен и зам.-председателят на комисията по здравеопазване Пламен Цеков. Той прочита въпросното предложение от трибуната на парламента, но засега отказва да признае кой му е дал текста. Междувременно депутатът на три пъти променя версията си как предложението е стигнало да него. При първата споделя, че текстът му е даден от правната комисия, където председател е Искра Фидосова. В хода на разследването се появи и още един герой - председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов. Неговото име беше споменато от началника на стенографите в парламента Виолета Тасева, която заяви миналата седмица пред разследващата комисия, че променила стенограмата с фамозния текст, защото Танчев й казал, че е съгласувал това със самия Иванов. Той обаче има желязно алиби - по време на гласуването в пленарната зала е бил в чужбина, а за промяната на текста не е бил уведомен от Танчев.      

На изслушването на Светлин Танчев в сряда поне се изясни едната сюжетна линия - как е станала подмяната на текста.   

Мистериозното листче

"Мой сътрудник ми сигнализира, че има разминаване между това, което е изчетено в пленарната зала, и това, което е публикувано в Държавен вестник. Отидох при г-н Стефан Катев (съветник в отдел "Пленарни заседания") и двамата отидохме да прослушаме записа", каза Танчев пред комисията.

Депутатът разказа още, че възстановил по памет прочетения текст в залата и го "нахвърлял" на листче. "Как ще обясните израза нахвърлял, защото ние видяхме това листче и текстът беше добре юридически оформен", контрира го депутатът от БСП Мая Манолова. "Това, което си спомних и мислех, че нещо такова е изчетено в зала", отговори Танчев. Но призна, че имало разминаване между това, което "нахвърлял на листчето, и звукозаписа". Оттук-нататък започна пълното объркване в отговорите на депутата. Оказа се, че по време на гласуването на промените в закона за наркотичните вещества Танчев е бил в сградата на парламента, но не е бил в пленарната зала по време на самото гласуване.

После уточни, че е гласувал по някои от текстовете, но не и скандалната поправка. Достъп до парламента няма и сътрудникът му, който го уведомил за разминаването. На въпрос как тогава е установил това депутатът отговори: "Може би по интернет." Танчев не успя да обясни и защо, след като е разбрал за разминаването, не е съгласувал действията си с някой от ръководството на групата на ГЕРБ или с председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов. Само на няколко пъти повтори, че за него въпросът бил "технически", считал едва ли не за свой дълг да уведоми за това "секретариата", както самия той нарече стенографския отдел на парламента, и оттам нататък не мислел, че въпросът ще бъде придвижен по каналния ред - поправената стенограма да бъде подписана от председателя на здравната комисия, след това от председателя на парламента и накрая да бъде изпратена за подпис на президента.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4092829
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930