Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 10:14 - Демаскирани пред света
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
0



Неприкосновеността на данните във Facebook може да се окаже спънка в развитието на най-голямата социална мрежа

Ако имате Facebook, вероятно някой вече ви е пращал
забавната снимка от профила на разсеяна потребителка, която псува своя началник в статуса си, но забравя, че той е в списъка с приятели и може да прочете вулгарното откровение. Независимо дали въпросната илюстрация е истинска или просто шега на онлайн зевзек, тя много точно демонстрира ефектите от разрастването на социалните мрежи. Във времето, когато почти всички имаме профил във Facebook и сме свързани помежду си, поведението ни онлайн вече може да има почти същите последствия, както и държанието ни в обществото на живо.

Все повече хора започват да усещат този факт и на практика. Американецът Джонатан Джеймс Дагли например преди няколко дни бе осъден на 12 месеца пробация за това, че чрез Facebook заплашил с побой бившия приятел на майка си Алан Върнън Браун. Калифорнийката Денис Ню пък преди две седмици получи присъда от 30 дни условно и 435 долара глоба за това, че е наругала сина си през социалната мрежа. Българската действителност също има своя пример за виртуални действия, които водят след себе си съвсем реални последствия: 25-годишният учител по физическо от столичната класическа гимназия (НГДЕК) Милен Маринов за малко да загуби работата си, защото ученичка поставила като фон на екрана си негова стара снимка от студентски купон...

Когато започва работа преди около 5 години, Facebook не е нищо повече от затворена колежанска мрежа за споделяне на кратки информации и снимки. По това време тя е просто затворено общество, където потребителят има възможност да общува с група хора по свой избор. С течение на времето обаче социалната мрежа се разраства до над 400 милиона души. Тя претърпява сериозни трансформации по отношение на достъпа до информация и в един момент се оказва, че голяма част от данните на нейните потребители тихомълком са станали общодостъпни. Основната причина за това е желанието на Facebook да монетаризира огромната членска маса, която успя да натрупа, продавайки на партньорски компании прецизно таргетирана реклама. За да сработи този бизнес модел обаче, режимът за достъп до потребителската информация трябва да се либерализира.

Точно това прави и Facebook от 2005 г. насам. В първоначалния вариант на социалната мрежа информацията е напълно защитена. За да може даден потребител на Facebook да види личните ви данни, той е трябвало да бъде член поне на една група, изрично отбелязана в настройките ви.

Година по-късно социалната мрежа започва да показва по подразбиране информация за учебното заведение (по това време Facebook все още е колежанска платформа) и региона, в който се намирате. През 2007 г. вече личните ви данни са достъпни, стига да сте член на някоя от т.нар. регионални мрежи, базирани на географски принцип, училище, "приятели на приятели" и т.н. Впоследствие именно въпросните мрежи ще провокират първия Facebook бунт на тема "сигурност на информацията", защото някои от тях вече включват стотици хиляди потребители, които изобщо не се познават.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093105
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930