Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 07:34 - Загърбва ли Турция Запада?
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
0



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция продължава да следва целта си - членство в ЕС Сменя ли Турция посоката на политическо и дипломатическо равнище? Отделя ли се тя от "Западния клуб" и казва ли "сбогом" на членството в ЕС? Тези въпроси се задават все по-често, особено след последната криза с Израел.  

 

Това не се казва открито в Турция, но се подочува зад кулисите. В Турция никой не отрича, че обществената подкрепа за членството в Общността е понамаляла. Също така никой не отрича това и сред кръговете, които със самочувствието на динамичното икономическо развитие на страната, биха искали Турция да търси алтернативни формули за членството в Евросъюза.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Турция - рекордьор по
чакане за прием в ЕС

Двойните стандарти на Брюксел

Мевлют Чавушоглу, член на турския парламент, който е и председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, казва, че "членството в ЕС е все още най-важният политически въпрос за Турция". Според Чавушоглу, намалялата обществена подкрепа за европейския процес е свързана с двойните стандарти, прилагани от ЕС към Турция. Определени европейски лидери, като френският президент Никола Саркози, изразявали вътрешно-политическа загриженост, станело ли дума за отношенията между Евросъюза и Турция.

Генералният секретар по въпросите, свързани с ЕС, посланик Волкан Бозкир, казва, че няма промяна на турската външно-политическа линия. Според него Турция никога не е изпускала от погледа си целта за приемане в ЕС. "Целта ни е да си напишем домашното за членството до края на 2013 г.. Ако обаче не бъдем включени в новото разписание на ЕС за присъдиняване след 2013 г., можем да имаме съвършено различна картина".

ЕС - "диетолог" за Анкара

Фактът, че Турция няма намерение да се откаже от присъединителния процес, се подчертава и от Егемен Багис, главния преговарящ и държавен министър в Анкара. Багиш разглежда ЕС като "диетолог" за Турция. За него Турция е най-източната част на запада и най-западната част на изтока. Той също потвърждава, че Турция ще е готова за членство до 2013 г., но признава, че няма да е лесно, защото 17 от 35-те глави са блокирани по политически причини. Той също отхвърля идеята за "привилегировано партньорство", предлагано от някои европейски лидери.

 

Автор: К. Караджа, М. Илчева/Редактор: Е. Лилов

   


Тагове:   politic,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4098021
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930