Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 20:58 - Нечуто разкаяние
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 451 Коментари: 0 Гласове:
1



Папа Бенедикт XVI публично поиска прошка за скандала в католическата църква, но думите му не достигнаха вярващите
image © Roblisameehan/Flickr.com Дали папата ще се извини официално или пък ще обяви широкомащабни реформи в католическата църква? Очакванията към словото на Бенедикт XVI по време на световната среща на свещениците в Рим през изминалата седмица бяха огромни. Затова сега след като тридневното събиране приключи повечето реакции в медиите са на едва прикрито разочарование.

По време на празничната меса пред над десет хиляди свещеници папа Бенедикт XVI всъщност поднесе официални извинения. "Ние също интензивно молим за прошка от Господ и от засегнатите личности и обещаваме да направим всичко възможно да осигурим, че блудствата никога повече няма да се повторят," заяви той на площад "Св.Петър" в Рим. Мястото и събитието донесоха допълнителна тежест на извинението, защото то бе направено по време на заключителните тържества за обявената от Ватикана година на свещеника. Тогава защо духовете не са успокоени и организациите на жертвите - удоволетворени?

Едно много трудно извинение

Първата причина е, че очакванията в медиите за голям символичен жест на покаяние бяха твърде преувеличени. От добре осведомени източници от Ватикана изтече информация, че папата може би ще произнесе по време на честванията в Рим mea culpa или признаване на грешка. Затова новинарските канали и големи вестници изпратиха кореспонденти да следят от близо какво ще стане.

Американското списание Time даже предварително излезе с първа страница "Защо да си папа означава никога да не казваш "Съжалавям". Самата
статия е с по-умерен тон и сочи като причина за кризата позицията на папата като абсолютен монарх, статутът на Ватикана като държава в държавата и катастрофалното управление на администрацията от страна на папа Йоан-Павел II. Въпреки това текстът не скриваше надеждите, че все пак нещо голямо ще се случи по време на отпразнуването на края на "Годината на свещеника".   

Папа Бенедикт XVI, професор по теология и сдържан германец, обаче рядко показва публично бурни емоции. Снимка на светия отец на колене, молещ за прошка от жертвите наистина би направила страхотна първа страница. Но нищо в досегашното поведение на Бенедикт XVI не подсказва подобно превратно развитие. Когато той сега публично изрече думите на съжаление, но те бяха сдържани и придружени с призив за запазване на църквата.

Другата причина за чувството на разочарование от молбата за прошка е, че папата дефакто не каза кой знае колко ново нещо. Думите му при посещението в Португалия преди няколко седмици даже може би бяха още по силни. Там Бенедикт XVI обяви, че най-голямата опасност за католицизма идва от "греха в самата църква".  

Организациите на жертвите обаче отдавна не настояват просто за извинения, a за широкомащабни реформи. Затова каквото и да бе казано в Рим, то нямаше да е достатъчно. Самият Бенедикт в писмото си до ирландските вярващи от март показа, че е наясно къде е проблемът: "неадекватни процедури за определяне пригодността на кандидатите за свещеници, тенденция да се фаворизира клирът в обществото и сбъркана грижа за репутацията на църквата, която е попречила да се опази достойнството на отделната личност". Светият отец обаче продължава не дава публично ясен отговор как диагнозата ще се превърне в конкретни дългосрочни реформи 

Почти невидими стъпки

Колкото и да изглежда като от друго време и друг свят, Ватиканът все пак се променя. Със собствено темпо.   

В края на май в Ирландия бе изпратена специална комисия, която да разследва обвиненията за сексуален и физически тормоз над деца. Водена от бившия уестминстърски архиепископ и сегашен кардинал Кормък Мърфи-О’Конър, тя трябва да проучи как случаите се третират и дали жертвите получават достатъчно помощ. Комисията ще докладва директно на Бенедикт XVI как стоят нещата в католическа Ирландия. 

Директно под папски контрол се оказа и могъщият орден "Легионери Христови", след като ръководителят му Марсиел Масиал, бе разследван и наказан сурово заради блудства със собствените си семинаристи. При случай на блудство епархиите вече са насърчавани да се обръщат и към полицията, вместо да се опитват да решават проблема тихомълком зад църковните стени.

За организациите на жертвите това естествено не е достатъчно. "Някои спекулираха, че папата ще обяви тази седмица глобална църковна политика срещу сексуалния тормоз над деца. Той не я обяви. Той даже не обеща такава,"смята Барбара Блейн, основател на американската организация SNAP, защитаваща интересите на жертвите на сексуален тормоз от свещеници. Според Барбара Блейн проблемът продължава да е в почти неограничената власт на епископите, които могат да прикриват блудствата и само ако решат - да търсят съдействието на полицията. Това, което SNAP и другите организации на жертвите изискват, е повече права и контрол от страна на еноряшите в делата на църкавата. Нещо, което всъщност директно удря по католическата йерархия такава, каквато я познаваме от 2000 години. 

Обновяване или смаляване? 

Кризата в католическата църква подтикна много групи да настояват за широкомащабни реформи като ръкополагане на жени за свещеници, отказ от безбрачието, нова политика спрямо хомосексуалните и борбата със СПИН. През изминалата седмица Бенедикт XVI показа също, че няма никакво намерение да се поддаде на натиска на модерността. Той публично защити безбрачието на свещениците, което според него е божията воля и основа на християнската вяра. "То е скандал само в свят, където Господ Бог липсва," твърдо отговори папата и с това показа, че поне в неговото време доближаване с модерността няма да има.

Междувременно в медиите се появи старо интервю на теолога Йозеф Рацингер от времето на друга голяма криза – през 1969г. когато хипитата и радикализма също заплашваха позицията на църквата. В него бъдещият папа казва, че католицизмът ще стане още по-затворена и консервативна организация на малцина вярващи, стремящи се да се запазят от всеки опит за реформа и модерност. "Тя ще бъде малка и до голяма степен трябва да започне от начало. Тя няма да бъде способна да пълни храмовете, създадени за нея от бляскавия период. Заради малкия си брой последователи тя ще загуби много от привилегиите си в обществото," казва за бъдещето на католическата църква в интервюто бъдещият папа. Сега много наблюдатели се питат дали визията не е на път да се осъществи.

Ватиканът обаче не е просто религиозна институция, а и политическа централа с глобално влияние. А то от своя страна се крепи на милиони хора, смятащи себе си за католици. Визията на Йозеф Рацингер  от 1969г. за малка общност от вярващи не би позволила например друг папа да участва активно в световните дела както например Йоан-Павел II, който помогна в събарянето на комунизма в Източна Европа.

Така скандалът с тормоза над деца и неадекватните мерки на Ватикана излиза извън църковния двор. Той заплашва да промени завинаги една политическа институция на две хиляди години.      



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095576
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930