Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 21:00 - Жестока търговия с кости
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1368 Коментари: 0 Гласове:
2




GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Във войната за кости всички се оказват губещи От десетилетия насам в Близкия Изток се води т. нар. война за кости. За всяка кост тайно се водят преговори, които могат да продължат години. И никой от преговарящите не вярва на другия.  

 

"Ако палестинец изгуби живота си в Израел чрез насилствена смърт, той се превръща в мъченик, както в случая с палестинката Далал Мугхраби, която взриви автобус в Тел Авив. Жертвите бяха 36, сред тях бе и самата атентаторка Мугхраби. Палестинските власти поискаха тленните й останки. Израел обаче отказа да ги предаде", разказва един палестинец.

Зловеща размяна

Според един арабски вестник мъртъвци като Мугхраби биват погребвани в специално определени за такива случаи гробища. На гробовете няма имена. Това са „гробища с номера”. Достъпът до тях е забранен. Останките остават заровени там с години. Костите на Далал Мугхраби са там от 1978 година, т.е. от 32 години.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Отвлечените израелски войници бяха върнати,
само че в ковчези

Но Близкият Изток не би отговарял на името си, ако враговете на Израел не действаха по същия начин. Попадне ли израелец в техни ръце, семейството му напразно се надява на неговото завръщане, както в случая с един израелски пилот. От десетилетия неговите близки се надяват на някакъв знак, че е жив. За враговете на Израел обаче явно не може да става и дума за освобождаване на пленници като този пилот. Дори и останките на такива пленници не биват връщани току-така. За всяка кост се водят преговори.

Израелците получават своите "кости", ако в замяна върнат "конфискувани" от тях такива. Но кои кости биват връщани обратно? И кои не биват връщани никога? Колко израелци отговарят на колко палестинци в тази зловеща размяна? Преговорите се водят тайно, често с години. Никой не вярва на другия.

Кой губи?

През 2008 година един германски посредник постигна нещо невероятно: той склони двете страни към размяна. Израел изяви готовност да предаде останките на атентаторката Далал Мугхраби. В замяна ливанските милиции Хизбула се съгласиха да освободят двама отвлечени израелски войници. В часа на размяната вместо двамата войници пристигнаха два ковчега. Ядосаните израелци изследваха костите за техния генетичен произход. Това бяха двамата изчезнали, потвърдиха генетичните проби.

Както бе уговорено, насрещната страна получи останките на Далал Мугхраби. И те бяха подложени на изследване. Резултатът не беше ясен. Пробите бяха изпратени в специална лаборатория в Европа. Дали това бяха костите на палестинската героиня? Не, не бяха. И двете страни се оказаха губещи.

 

КЩА/Радос/БЕ/МИ




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095328
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930