Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 23:58 - Eврокомисията: Ревизията на бюджета ни кара да се съмняваме в българската статистика
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове:
1



От Ирина Новакова 
    image

На снимката: Оли Рен.

Европейската комисия повтори и днес съмненията си в качеството на българските статистически данни.

"Имаме известни съмнения за българската статистика. Притесненията ни са свързани с два аспекта -  промяната в проектобюджета за тази година и от планирания бюджетен дефицит", заяви Амадеу Алтафаж, говорител по финансови и икономически въпроси в институцията.

"Комисията беше информирана със закъснение от българските власти за размера на ревизията в бюджета за тази година. Това нарушава европейските договори," посочи Алтафаж. Става дума за чл. 126 от Договора от Лисабон, според който Комисията трябва да "наблюдава развитието в състоянието на националните бюджети, с оглед установяването на очевидни грешки".

"Второ, комисията няма информация защо България е ревизирала планирания си бюджет за 2010г. от балансиран бюджет до бюджетен дефицит от 3.8% от БВП само за няколко седмици.," обясни той. "Ревизията противоречи на макроикономическите сценарии, които са непроменени и дори се подобряват," заяви Алтафаж.

"Вследствие от тези важни промени, настъпили в твърде кратък срок, Европейската комисия не може да оцени бюджетните планове на българското правителство за тази година. Това оправдава намерението ни да изпратим мисия," каза Алтафаж. Той посочи, че през април Евростат е приел без резерви статистическите данни, получени от София, защото според информацията, предоставена от българските власти тогава, не били планирани никакви значителни бюджетни ревизии.

Говорителят посочи още, че предстоящата мисия на Евростат, която ще търси повече информация по тези въпроси, може да е различна от редовната мисия, която ще се занимава с бюджетния дефицит за 2009г. Вчера Министерството на финансите и Националния статистически институт представиха посещението на евроексперти, обявено от еврокомисаря Оли Рен, като планирано и редовно.

Според Алфатаж обаче, става дума за две различни неща. Евростат от месеци планира да изпрати в България мисия по процедурата за свръх-дефицит. Тя ще посети България след лятото и ще разглежда причините за бюджетния дефицит за 2009г. - включително недекларираните договорите с фирми, които доведоха до свръхдефицит за миналата година.

Другата проверка пък е свързана с прогнозите за бюджета за 2010г. и ще изследва какво е наложило ревизията му и как е аргументирано планираното повишаване на бюджетния дефицит. Двете проверки - за миналата и настоящата година, може да бъдат проведени заедно.

Ако обаче Европейския съвет одобри разширените правомощия на Евростат, проверката по бюджета за 2010г. може да е одиторска, а не просто справка за статистическата методология.

Алтафаж коментира темата в отговор на журналистически въпроси на редовната пресконференция на Еврокомисията в Брюксел. Вчера еврокомисарят Оли Рен посочи, че България е първата страна, която ще бъде проверена от Евростат след разширяването в правомощията на службата, заради "притеснения за статистическото представяне".



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093921
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930