Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 18:21 - Овцата като "уфтсъ"
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2665 Коментари: 4 Гласове:
3




    image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Н" като неграмотност, невежество, незнание... Половината завършващи средно образование в България не владеят в необходимата степен правописа и пунктуацията на родния си език, констатираха за пореден път специалисти. Какви опасности крие явлението? Георги Папакочев:  

 

На фона на увеличаващата се ниска грамотност в ЕС, където според доклад на ЕК отпреди две години една четвърт от 15-годишните ученици са показали „слаби резултати при четене и писане”, безрадостните информации за положението в България едва ли са изненада. В края на октомври, тогава все още в качеството си на министърка на образованието, Йорданка Фандъкова обяви публично, че половината от 16-годишните български ученици са полуграмотни или изобщо не могат да четат, позовавайки се на актуално международно изследване. Резултатите говорят, че половината от тези ученици не достигат минималните стандарти или са „функционално неграмотни”.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Да си на 18, да си европеец
и да не можеш да пишеш? В България това е реалност...

Неграмотността като "мрак" и "тъмнина"

Справка в дебелите речници сочи, че докато напълно неграмотният не може да разбере изписани думи като, например, „куче” или „котка”, функционално неграмотният човек може да схване елементарни думи, но доколкото не може да чете достатъчно добре, той не е в състояние да разбира онова, което му е необходимо във всекидневния живот, като обяви за работа, административни съобщения, вестникарски публикации, по-сложни указателни знаци, афиши и т.н. За разлика от пълната неграмотност, чиито характеристики са еднакви за целия свят, характеристиките на функционалната неграмотност са различни за една или друга култура. Ако „сричането” може да се окаже достатъчно като грамотност за човек от селските райони на някоя развиваща се държава, то е проява на тежка функционална недостатъчност за градските райони на технически развита страна.

Сред синонимите на думичката „неграмотност” в българския език са не само „невежество”, „незнание”, „простотия”, но също „мрак” и „тъмнина”. Тъкмо в подобна бездна изпадат десетките хиляди българчета, които всяка година напускат по различни причини училище между 5 и 7 клас - ключово важен период за преодоляването на функционалната неграмотност. Навлизайки все по-дълбоко в тунела на безпросветието, тези индивиди неизбежно затъват в социалното блато, което генерира всекидневно тежка престъпност, антисоциални прояви, рискове за здравето и самоунищожителни действия.

Примитивният вкус надделява

Техният постоянно нарастващ брой обаче рефлектира пагубно и върху националната култура. В търсене на аудитория все повече електронни медии съобразяват програмите си с примитивните вкусове на този застрашително нарастващ „пазарен” сегмент, поради което в националния ефир денонощно се изливат тонове еротика, простотия и кич.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  България - страна на "сричащите" младежи

Всичко това предопределя и данните, показани в друго актуално международно проучване сред 57 държави в света, огласени тези дни. Според тези данни 18-годишните българчета са на предпоследно място по конкурентност – просто се оказало, че 51 на сто от завършилите средно образование в България дори не познават буквите и могат да изпълняват само най-ниско квалифициран труд.

И понеже в условията на криза и лавинообразна безработица няма нужда дори и от такъв труд, да му мисли беззащитното българско население, което през настъпващата зима ще бъде заливано от престъпност и недофинансираните правозащитни органи, които следва да се борят срещу нея!

Така че българи, когато мернете написана някъде 4-буквената дума „овца” с пет правописни грешки - „уфтсъ”, за което алармира уважаваният литератор проф. Кирил Топалов, спасявайте се незабавно и бягайте надалеч!

 

Автор Георги Папакочев/Редактор Александър Андреев

   



Гласувай:
3



1. despinida - Каквото ни стадото,
25.05.2010 13:01
такова ни и обазУванието...:))
цитирай
2. анонимен - ХА,ХА,ХААААА.....НЕ СЪМ, НА ТОВА МНЕНИЕ....
25.05.2010 21:46
КАКВИТО СА ВИ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ...ТАКИВА СА ВИ И ,УЧИТЕЛИТЕ!!!
УТРЕ ,....И ДЕЦАТА ,ЩЕ СА ВИ СЪЩИТЕ-ДАЖЕ,... И ПО-ЛОШО!!!
ЕФЕКТА НА ПРОСТОТИЯТА И ТЪПОТИЯТА-ВИНАГИ ,СЕ МУЛТИПЛИЦИРА ВЪВ ВРЕМЕТО
НАЦИОНАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО!!!!
ЗАПЛЮЙ МЕ ....АКО Е ЛЪЖА!
цитирай
3. stix - :)
26.05.2010 21:29
Добре,че измислиха триещите се химикалки, с които може да се направи поправка на текста... без да се забележи...
цитирай
4. анонимен - нормално
27.05.2010 04:19
В рамките на учебното време правописът на всички български думи не може да бъде показан. Четене му е майката. Най-малко грешки правят четящите хора, не задължително четящите в Мрежата - там също бъка от грешки. Трябва да се четат книги. Или поне учебниците (виж ми окото!) - това са едни неща, които са написани за учениците, респ. студентите и които все по-рядко се купуват от тях. Защо са им, след като мнението на масовия родител е, че учителят е длъжен да налее в главиците на отрочетата наготово цялото знание. Децата са толкова заети да си чатят (там кой ти гледа грешките!). Откъде време за четене? А професията коректор май е на изчезване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097771
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930