Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 19:05 - Неграмотността се завръща в България
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
0




    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Качеството на българската образователна система отдавна вече е под въпрос Все по-малко деца в България получават минимално ниво на образование, се твърди в актуален доклад на организацията "Глобална кампания за образованието". По всичко изглежда, че неграмотността се завръща с пълна сила.  

 

"Казвам се Анелия Крушинска и съм на 17 години. Живея в Обеля, известен квартал в покрайнините на София. Говоря английски и български, скоро започвам да уча и френски. Макар че майка ми е разведена и работата й не е добре платена, аз съм късметлийка, защото имам възможност да уча и мисля, че в бъдеще мога да постигна някакъв успех за моята страна".

Липса на мотивация

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Малко са ромските деца, които посещават редовно учебните занятия

Анелия е не само късметлийка, тя е и привилегирована, макар да живее в квартал със сиви блокове, разнебитени къщи и изоставени коли. Квартал, населен от непретенциозни семейства, в повечето случаи от ромски или турски произход. За щастие майката на Анелия, 44-годишната Диляна Драдилова, иска на всяка цена дъщеря й да ходи на училище. Този случай обаче е изключение.

Според актуален доклад на организацията "Глобална кампания за образованието" в България и Румъния все по-малко деца получават минимално ниво на образование. В тези страни само до преди броени години неграмотността бе рядко срещано явление. Сега обаче ситуацията се влошава драстично. Според Диляна Драдилова основните причини за това са бедността и икономическите проблеми. Те се отразяват пагубно на най-малките и то не само на децата от ромски семейства. Майката на Анелия критикува българската образователна система. Според нея тя е зле организирана, учителите и учениците не са мотивирани, голяма част от младежите предпочитат да работят вместо да учат.

20% от ромчетата никога не са ходили на училище

Проблемът с неграмотността е най-широко разпространен сред ромското малцинство. Според редица неправителствени организации 18 процента от ромските деца са неграмотни, 65 процента от тях не са завършили средно образование. А според доклад на УНИЦЕФ 20 на сто от българчетата от ромски произход никога не са ходили на училище.

През учебната 2006/2007 година три пъти повече деца са напуснали преждевременно училище, отколкото преди 10 години. В селските райони между 7 и 8 процента от децата не завършват средно образование, а ако говорим само за ромите - там става въпрос за цели 40 на сто. Според хуманитарната организация Save the Children в училищата по селата липсват елементарни хигиенни условия - като отопление през зимата и топла вода.

 

МИ/ДПВ/Колписа




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093132
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930