Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 04:20 - Супермаркет за новородени
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0




    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Поредният потресаващ факт, с който България шокира Преди броени дни "Нюз ъв дъ уърлд" помести разследване за продажба на бебета в България. Докога бедността ще превръща демографски най-проблематичната членка на ЕС в "супермаркет за новородени", пита Георги Папакочев.  

 

В характерен патриотично-предизборен тон български вестници реагираха на британското журналистическо разследване с обидени заглавия от сорта на  „Топят ни за продажба на деца”. След тях вероятно по стар обичай ще чуем някоя и друга тирада за мерките на властите за пресичане на тези „уродливи явления”, а нищо чудно от най-високо място да прогърми и познатото обвинение за поредната „антибългарска” кампания.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Най-тъжното е, че децата нямат никаква вина за живота, който са принудени да водят

Всичко друго, но не и измислица

Всичко това е точно толкова до болка познато, колкото и нечовешкият проблем, засегнат в британското журналистическо разследване. Ако човек си направи труда да прочете оригиналният текст на публикацията, ще му направят впечатление някои детайли, които британските журналисти не биха могли да си съчинят. Те цитират буквално думите на отчаяната млада майка, която предлага за продан двегодишната си дъщеричка „Искам да ви дам това дете. По цял ден е гладно, нещастно. Какво мога да направя?” Забележете, не да „продаде”, а да „даде” детето си. Когато бабата предлага за продажба невръстния Димитър на по-ниска цена, тя откровено признава: „Той е сираче и ние нямаме с какво да го гледаме”. След което смъква отново продажната цена...

Всичко това не може да бъде измислица или свободно съчинение, а най-малко опит за „топене”. То е естествено продължение на изнесеното в началото на април от представители на българската Национална комисия за борба срещу трафика на хора, че продажбата на българско бебе момченце струва 18 хиляди евро, че момиченцата стрували малко по-евтино 13-14 хиляди, че жените, превърнали бебетата си в стока, са главно от ромски произход и най-често те попадат в добре организирана престъпна мрежа, в която участват търговски босове, доктори, адвокати от страната на купувачите.

Британските разследващи журналисти са били добре информирани и за разкрития през миналото лято канал за продажба на бебета в Кърджали, които са „вървели” по 3 000 евро на новородено.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Често проблемите излизат наяве едва след поглед отвън

Те със сигурност са видели и излъчения по ББС през 2007 година репортаж на техни колеги от Варна, където със скрита камера записаха „посредника-доставчик”, който им поиска за бебето 60 000 евро и ги „светна” как най-успешно детето може да бъде изведено във Великобритания.

Бедност и липса на нормален живот

В началото на 2005 година журналистката Роси Голдсмит от ББС също засне репортаж за „Тревожния пазар на бебета в България”, в който представителка на неправителствената организация „Лице в лице” срещу насилието върху жени и деца прави важната констатация, че „Продажбата на деца е също така и проблем на човешките права – свързана е с трафика на хора, с бедността и липсата на нормален живот в България”.

Забележителна констатация, която най-вероятно ще бъде потвърдена и от официалния доклад на Амнести интернешънъл за България. Констатация, от която на никой не му става по-леко.

 

Автор Георги Папакочев/Редактор Александър Андреев

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073886
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031