Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 08:05 - Парламентът ще обсъди отново случая с "мистериозната поправка" в закона за наркотичните вещества
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1025 Коментари: 1 Гласове:
0



image

 

Фотограф: Анелия Николова


Парламентът ще обсъди днес искането на левицата да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери случая с поправката в закона за наркотичните вещества, появила се мистериозно в Държавен вестник, без да е издаван президентски указ за обнародването й.

В края на март от президентската институция съобщиха, че е бил обнародван текст, облекчаващ режима на реклама с изображения, наподобяващи наркотици,
който не е минал през санкцията на държавния глава. Председателят на парламента Цецка Цачева направи проверка, след която единствено обяви, че между 2000 - 2010 г. са обнародвани "като поправки" 11 промени в закони, без за това да е издаван указ на президента. Не стана известно обаче кой точно е прокарал конкретния текст в закона за наркотичните вещества и кой е наредил на Държавен вестник да публикува разпоредбата като корекция.

В крайна сметка през април депутатите приеха нова промяна,
с която върнаха сериозните ограничения за рекламата с изображения, наподобяващи наркотици. Тогава Цачева пое и ангажимент да има комисия, която да проучи случая. Управляващите така и не внесоха предложение за подобно звено, но както миналата седмица, така и тази включват в дневния ред искането на левицата.

В проектопрограмата на Народното събрание, което тази седмица ще има само един работен ден преди празниците около Гергьовден, са включени основно безспорни законопроекти. В дневния ред е първото четене на промените в Закона за опазване на околната среда, както и второто четене на измененията в Закона за управление на отпадъците. Управляващите са включили и отлежаващо от март проекторешение, внесено от левицата, за изпълнението на Антикризисния план на правителството (приет през октомври миналата година), с което се възлага на Министерския съвет да внесе и нов пакет от мерки за преодоляване на кризата.



Гласувай:
0



1. reader - Хронологията на случая с "Държавен вестник" според Цецка Цачева:
05.05.2010 08:11
От парламентарната трибуна Цецка Цачева обясни хронологично какво се е случило, за да се стигне до гафа с публикуването на различни редакции на текста от закона за наркотичните вещества в "Държавен вестник". Според нейната версия:
- внесен е законопроект от името на правителството, обсъден е в парламентарната здравна комисия на първо и второ четене, а текстът по отношение на определението за "непряка реклама" е бил
безспорен
- в пленарна зала не е имало никакво изказване по този въпрос.
- докладчикът по проекта е заявил в пленарна зала, че има редакционно предложение, възприето от комисията, и го е изчел. Отново никой не се е изказал, а Цачева е подложила на гласуване текста на комисията. Така докладът с разпоредбата, одобрена от комисията, а не предложението на Цеков, е изпратен за подпис до Цачева, която съответно го изпраща за президентски указ
- указът е издаден и текстовете са обнародвани в Държавен вестник
- при повторното обнародване на другия вариант на текста няма подпис на Цачева. След като направих проверка, ме информираха, че това е практика, когато се открие разлика между казаното в пленарна зала и написаното в стенограмата - да се публикува без подпис на председател, без указ на президент, обясни шефът на парламента
- това е нарушение на закона за нормативните документи, смята Цачева
"Къде е бил президентът при останалите случаи 11 подобни случаи, кой е създал тази практика и защо точно в този момент се реагира на това?", попита Цецка Цачева.
Пламен Цеков от ГЕРБ обясни, че след гласуването на промените в окончателния им вид на 5 март в правния отдел се отчита разминаване на текстовете от звукозаписа и стенографските записи. Направихме консултация с юристи, те казаха, че се случват такива неща и в такъв случай се приема оригиналния текст, който е в доклада на комисията, обясни Цеков. Под този доклад сложих подписа си и тези текстове излязоха в Държавен вестник, а какво се е случило оттук-нататък, не знам, декларира той.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074025
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031