Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2018 16:21 - il principe di Natale
Автор: baobabi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

**************



 Чудно нещо са думите. Нещо като растенията- и корени си имат, и семейства, и ухания, и цвят, и сладост, и отрова...

Ето, например, думата principe какво значи?- Значи принц, княз, владетел. И още, значи най-добрият, най-способният ,този, който е  Първи. А principio какво означава?- Принцип, закон, морална задръжка , и още -начало, изходна точка, първопричина. 
И, значи, според думите, коренът на морала и на способностите, на владетелстването и на закона е един и същ: Онзи, Божественият Принцип, от когото всичко произлиза и над което Той владее. 

И възниква сега въпросът- на кого трябва да служи човек? 

И казва се, че ако човек служи на себе си, той ще фалира / а от фалиране всеки се страхува -и с пълно право/. "За да не изпаде в това положение, човек трябва да служи на Великия Принцип в живота, от когото е получил всичко.Къде ще намери този принцип?- Той се намира навсякъде в света. Ако искрено го търсите, вие ще го намерите и в растенията, и в животните, и в хората." 

"Кого трябва да почита човек? - Себе си ще почита."  -Своя егоизъм ли?- Не, разбира се.- Той трябва да почита Божественото в себе си.- "Ако човек не почита първо Божественото в себе си, никога няма да го почита вън от себе си.Щом не може да почита Божественото вън и вътре в себе си, човек е изложен на пълен банкрут. "

Ето, banco rotto какво оозначава"?- счупена банка, масата, трапезата на този човек му е счупена, пари няма, храна няма, нищо няма вече, tutto finito. 

И, значи, за да няма банкрути, човек трябва да има почитание към Когото  и Каквото трябва- A aко има това благородно почитание, ще лъже ли? ще краде ли? ще насилва ли?ще руши ли? ще си търси ли разни неправдоподобни обяснения и оправдания? ще извърта ли духа на закона по разни криви и бездушни букви? ще мрази ли? ще се обезсърдчава ли? ще мързелува ли? ще мърсува ли? ще пилее ли? ...Не, разбира се. неговото почитание към самия него, към благородното в него самия,  няма да му дава право да върши такива низки неща. 

И казва се още, че който почита себе си, той има правилни отношения към всички живи същества: растения, животни и хора. 
Логично.
------
Друга дума: Сapitale. А, парите, Капиталът, знaем го това много добре, ще кажат някои. Но  capitale означава още и  главен, съществен, и още столица- главният град на една държава, на една империя, ако щете- даже, твърди се, като кажели някога il Capitale подразбирал се Рим .- Ho capito!- разбрах ,значи, влезе ми в главата. И на латински -capitalis- значи отличен, глава и... живот. 
Та, къде е животът, къде са парите- ония лъскави търкалца или шарените книжки, на които пише, че са напълно обезпечени ли?...само дето някои- обезпечени, а други- напълно обезкостени и изпържени се оказват накрая. А после всички се оказват напълно банко ротто- и с търкалца, и без търкалца, и с книжки, и без книжки... 

И казва се по-нататък:

" Животът на човека се изразява чрез материята.Степента на човешкото развитие се определя от материята на неговия организъм. -Колкото по-обработена е материята на човешкото тяло, толкова и животътъ му е по-възвишен. " 
И от какво зависи това?- от съзнанието,естествено,  дали е развито то или не. А "колкото  повече се развива съзнанието на човека... толкова по-възвишена и обработена е материята на неговото тяло." 
И тъй, живот след живот, развитие след развитие, усилие след усилие, човек най-после дохожда до съвършенство. А съвършеният не умира:"Човек трябва да преодолее даже и смъртта, да стане безсмъртен.
Това значи творчество. 
Истински творец е онзи, който от всяка каша може да направи нещо ценно..."
Значи, дори от днк-кашата на една банкрутирала, изродена, изпаднала  фамилия, да направи нещо красиво, здраво, уханно, разумно и добро. Нещо принципно и истински  принцово.
А всичко останало е плебейска илюзия- евтина, времегубеща, нерационална.
 И, в буквален смисъл думата "рационални" означава разумни. И ratio на латински какво означава?- разум- щом започне да мисли освен за /благородното в/ себе си, още и за /благородното в/ ближния си, човек вече започва да става рационален, духовно-рационален. Започне ли да мисли- и, съответно, живее- за Цялото, за Великото в света ,за Онзи Principe  cum Principio, Който владее над всичко и всички и прониква всичко и всички, такъв човек влиза вече в сферата на Божественото ,на онзи Capitalis в когото е всичкия съществен , гарантиран капитал, напълно защитен от всякакви банкрути , фалименти и прочие тъжни, трагични моменти. И човек става божествено- рационален. Добър и способен, и устойчиво морален и устойчиво принципен, и талантлив, и обичлив, и устойчиво здрав, и устойчиво красив  и устойчиво млад и  богат.С други думи : Uno principe principale e capitale. 

Buon Natale.






Тагове:   natale,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: baobabi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 90099
Постинги: 119
Коментари: 5
Гласове: 49
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930