Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2018 11:38 - Тайната на "златния" ИТ отдел
Автор: anonymous285 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.11.2019 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тайната на "златния" ИТ отдел

https://www.economy.bg/innovations/view/32549/Tajnata-na-zlatniya-IT-otdel

За подбора, мотивацията на хората и тенденциите в ИТ индустрията разказва Владимир Петков, CTO на A Data Pro
 
image

Технологичното подразделение на A Data Pro спечели златно отличие на престижните международни бизнес награди - Stevie. Свързахме се с Владимир Петков - Chief Technology Officer (CTO) в компанията, за да ни разкаже повече за работата на отдел „Технологии“. Вижте какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

Колко души има в технологичното подразделение на A Data Pro?
В отдел „Технологии“ работят близо 50 технически специалиста, които са организирани функционално в различни екипи.

Кои са най-често срещаните и кои най-нестандартните длъжности в него?
Най-типичните са софтуерните инжненери, които развиват специфични уеб базирани приложения или програми за автоматично събиране на данни от отворени източници на информация - уебсайтове, социални медии. Може би най-нестандартните ни длъжности са тези, които развиват технологии за осмисляне на информация и данни чрез обучени машини.

Владимир се присъединява към A Data Pro като Chief Technology Officer (CTO) през 2011 г., носейки със себе си десетгодишен опит в сферата на дигиталните медии и бизнес развитието, придобит в „Икономедиа“. Под неговото ръководство, A Data Pro се превръща в напълно интегрирана екосистема, която разчита на симбиозата между хора и технологии – както инфраструктурно, така и за услугите, които предлага. Владимир е и Chief Executive Officer (CEO) на звеното на A Data Pro за развитие на изкуствен интелект – Identrics, създадено през 2016 г. и широко признато за своите решения в сферата на машинното обучение.

Извън работата си в A Data Pro, Владимир е отявлен защитник на дигитализацията и прилагането на новите технологии в бизнеса в България. Понястоящем той поддържа подкаст на тема медии и технологии, а преди е заемал позиции в бордовете на Българската Уеб Асоциация и местния клон на Бюрото за интерактивна реклама (Interactive Advertising Bureau). Владимир Петков води лекции на тема онлайн бизнес и дигитални медии в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет.

Върху какви проекти работи отдел „Технологии“ и какви технологии използва?
В момента работим по над 30 проекта, но най-големите са свързани с глобален мониторинг на съдържанието на всички традиционни медии, сайтове на компании, органи на съдебната власт, фондови и стокови борси и държавни регулатори, индексирането на това съдържание и впоследствие неговото филтриране. След като се филтрира съдържанието, обучаваме машини да извършват определено осмисляне на събраната и филтрирана информация. Задачите, които решаваме чрез обучени машини, са от определяне на сантимент - тоест, отношението към дадени хора, компании или събития, например, изразени в даден текст, до разпознаване и класификация на именувани обекти - като хора и компании - в даден текст.

Много от проектите ни са за трансформация на данни от един формат в друг или с извличане на факти и знания от неструктурирани текстове, написани на естествен език, като новини или прессъобщения.

По отношение на технологиите използваме доста широк технологичен набор от езици за програмиране (основно Python и Java), релационни и семантични бази от данни, както и индексиращи машини - търсачки като Elastic.

Планирате ли екипът Ви да се разшири през следващата една година?
Да, екипът ни се разширява постоянно, като през изминалата година открихме офис и във Враца и започнахме да работим с местни специалисти. Търсенето в международен план на услуги и консултации в нашата сфера чувствително се повиши в последните няколко години и продължава да расте. В този смисъл, компанията ни планира да расте от гледна точка както на човешки капитал, така и в развитието на технологиите.

На какво обръщате най-голямо внимание, когато решавате дали даден човек е подходящо попълнение за екипа? С какво може да Ви „грабне“ някой кандидат и с какво да Ви отблъсне?
Много често търсим специалисти с умения, които не съществуват на българския пазар. Затова сме приели, че най-важното умение на всеки нов колега е да бъде отворен да учи нови неща и да има мотивацията да се справя бързо с това.  Нашият ангажимент е да инвестираме и насърчаваме професионалното му развитие, включително и чрез въвеждане на адаптивно учене. Затова основното за нас е хората, които наемаме, да имат нагласата да учат, да са любопитни и да усвояват нови и нетипични за формалното им образованието знания и умения. Да искат да се развиват и да експериментират.

Според Вас кои са най-силно мотивиращите фактори за хората, работещи в сферата на Информационните технологии?
Възможността за експертно развитие, както и предизвикателствата, които трябва да бъдат решавани. Стараем се да предоставяме разнообразни, нетипични и предизвикателни задачи, както и необходимата среда за развитие.

Търсенето на какви специалисти в сферата на ИТ очаквате най-много да нарасне в България през следващите 5 години?
Много е трудно да се каже какви ще са най-търсените специалисти за следващите 5 години, защото сферата на технологиите е изключително динамична и 5 години се равняват на един век. Мога да направя прогноза за следващите 12 месеца. В момента основните тенденции са свързани с развитие на технологии за обучаване на машини (machine learning), автоматизацията на събиране и трансформация на данни и технологиите свързани с blockchain.

Има ли позиции/функции в бранша, за които очаквате търсенето да се свие? Защо?
Не. Мисля, че всички сектори на технологичната индустрия се развиват с такива темпове, че тя изпитва глобален глад за кадри. Не мисля, че това ще се промени в следващите една или две години.

Ако сега бяхте на 20 години, към какъв вид технологии/езици за програмиране бихте се насочили?
Python/Django и Ruby като езици за програмиране, PostgreSQL като база данни и Elastic като индексираща машина. Важно е да уточним, че технологиите са просто едни инструменти, с които се решават конкретни задачи. Именно затова за начинаещите специалисти е много по-важно да си изберат какви задачи биха искали да решават, а не толкова да се насочат към конкретна технология.






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479800
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031