Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2018 09:15 - КАК ДА РЕГУЛИРАМЕ ЦЕНИТЕ - УРОК ЗА УПРАВЛЯВАЩИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 11051 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Цената на хляба се вдигна –е, не с толкова, с колкото искаха хлебопроизводителите, но все пак. Не и с толкова, колкото се говореше по медии и по пейки, но все пак.

По една национална телевизия компетентен журналист каза, че веригите купували хляба на 30 стотинки и го продавали 4 пъти по-скъпо. С  тази си компетентност, ако журналистът беше станал хирург, досега щеше да умори стотици българи.

Министър Порожанов в характерния стил за министрите на Борисов се опита да се бори с пазарната икономика с кандърми. Или с „дисциплиниране”.

Проблемът с дисциплинирането – случвало се е и друг път, е, че агитираните кимат с глави, пък после правят каквото си искат.

В началото на управлението на Борисов на една среща с алкохолните босове Ваньо Танов изнесе факти за кражби за милиарди. Босовете обещаха „повече да не правят така”. Може би са обещали и други неща.

Официално бе оповестено, че те вече са „дисциплинирани”. Вместо да започне моментално следствие.

Да, ама поне Миню Стайков се оказа, че не се е дисциплинирал съвсем.

Веднага се чуха идеи държавата да закове цените на хляба – така както било във Франция.

Тази Франция постоянно ни е пример, когато нещо не ни е в ред. Да си спомним как по време на т.н.Възродителен процес постоянно ни даваха за пример Франция как там не можеш да носиш друго име освен френско. По едно време Бойко Борисов обърка май уроците от 89-а и каза публично, че и в САЩ било така, но нейсе...

Та решихме да проверим дали във Франция държавата регулира цената на хляба, писахме на една българка – Здравка Георгиева-Фернандез, и ето какво ни отговори тя:

"Във Франция е имало е период на "държавна регулация” на цената на хляба  в периода 1791 до 1978г. Тя е била освободена  от Раймонд Бар и Рене Монори, после отново е блокирана от 1981 до 1986г.

 С разпореждане на Баладур от 1986г.  цените на хляба са окончателно освободени от тогава до сега те не са сюжет на държавата или администрацията.Трябва да се подчертае ,че фиксирането  от държавата на цената на хляба не е пречило на неговото поскъпване 

Има публикувана таблица на цените на хляба от 1900 до 2017 година във Франция. Последно една багета от 250 грама през 2017 струва  87 евроцента./приблизително два пъти по-скъпо от България/

Факторите,  които формират средната цена на хляба във Франция, това са цена на житото 22%,заплати 48%,данъци 6%,наем и разноски 6%, енергия 5%,инвестиции 5% и печалбата 8%. "

Та какво се оказва – че от търговците зависи само 8 процента от цената. Горе-долу толкова зависи и от ЕРП-тата при цената на тока. Но това не ни пречи да ги обявим за врагове на народа.

Вицепремиерът Каракачанов обаче вместо да вземе пример развитите страни, които отдавна са разбрали, че да се бъркаш на пазара е безсмисмислено, обяви още по широкомащабна акция: държавата да регулира цените на всички основни хранителни стоки. Тоест, взе пример от Северна Корея и Венецуела. А би трябвало да знае, че това, което предлага, вече сме го правили. Същата мярка съществуваше по времето на Жан Виденов. И известно време след това – при Софиянски и Костов. След което бе премахната под натиска на Световната банка – ако не се лъжа.

Не знае ли Каракачанов това? Не знае ли в кои страни има такива регулации  и в кои няма? Некомпетентен ли е /иде ми да кажа „тъп”/ или увлечен в патриотичен популизъм смята, че народът ще прегърне идеята му, което е достатъчно. Поне до изборите.

А народът прегръща такива безумни идеи – като ерген булка по тъмно. Защото голяма част от народа вярва в силата на държавата, а не в силата на пазара. Така са го учили, така му проповядват и днес.

Та припомням за последната регулация на цените на хранителните стоки. През 1996 година започна инфлация, която премина в хиперинфлация и цените на стоките скачаха всеки ден. Но не и заплатите.

Пишещият тези редове лично е участвал във вдигане на цените в един супермаркет – по едно време поне три пъти на ден. Защото няма как да купуваш захар на 50 цента килото и да я продаваш след това за 30 цента.

Само че социалистическата тогава власт реши по каракачановски да въведе регулация на цените. Не посмя да върне твърдите държавни цени, а въведе „максимална надценка” – тоест, търговецът-спекулант, който се оказа виновен за всичко, да не може да „надува” цените. И между производствената цена и продажната да има допустима надценка от 14 процента. Списъкът на стоките от „първа необходимост” беше същият – хляб, мляко, сирене, яйца, пресен колбас...

Тази мярка беше съпроводена с пропаганда акция срещу „спекулантите”, която надмина със своя патос аналогичната акция след 9 септември 1944 година.

Вместо да се търсят причините за повишаването на цените, обществото бе манипулирано с безумни идеи, които и тогавашните журналисти прегръщаха- казахме как.

Припомням някои от тях:

1.    Да се въведат отряди от доброволни контрольори, които да ходят по магазините и да сигнализират за спекула. В тези отряди могат да се включат срещу известно възнаграждение уволнените при съкращаването на армията офицери и старшини.

2.    Да се въведат денонощни телефони, на които гражданите да сигнализират за надути цени.

3.    Да се организират Щабове за борба с корупцията към областните съвети.

4.    Да се въведат летящи отряди, които да ходят от магазин в магазин – те да включват представители на НАП, ХЕИ, икономическа полиция и не помня още кой.

 

Пишещият тези редове преживя една такава проверка. Пред магазина спря зелена камионетка, заключиха вратите и строиха персонала пред стената. Започнаха да проверяват цените. Оставаше да извадят калашниците.

Някои от проверяващите изпитваха искрено неудобство от идиотията, в която ги бяха въвлекли. Други обаче изпитваха садистично удоволствие да мачкат спекулантите. Забравих – това се случи вече след падането на Жан Виденов. Новата дясна власт вършеше всичко това, а садистите бяха сини активисти от барикадите, които не умееха нищо друго и затова ги бяха назначили в шпиц командите.

И единият син революционер откри, че след изчисляване на 14-те процента законна надценка  яйцата трябва да се продават на 99 стотинки – на онези цени, а ние сме ги продавали кръгло по 1 лев.

И с доказателството в ръка се разкрещя – „Няма да ви позволим да грабите повече народа!”

Повтарям, този човек имаше заслуги за сваляне на „комунистическата власт”.

Та тогава разбрах, че комунизмът ходи и по антикомунистите. Днес – и по патриотите.

 

Та за сведение на днешните комунисти – никой не може да се пребори с пазара. Ето някои стари идеи, които могат да се използват и днес.

1.       Задължават те кравето сирене да се продава не по-скъпо от 5 лева, но ти го обявяваш за „смес”, няма кой да анализира сиренето в 100 000 бакалници.

2.       Спираш хляба и продаваш питки – тях ги няма в списъка.

3.       Изпълняваш заповедите, продаваш на загуба, но вдигаш цените на останалите стоки.

4.       Намаляваш грамажа.

5.       Купуваш сиренето на цена на едро 4 лева, примерно, но убеждаваш производителя да ти издаде фактура на цена 5 лева. За няколко тенекии. И тогава формираш законна надценка върху 5-те лева. Останалото количество заобикаля касовите апарати и държавата губи. Идват сто проверки и ти размахваш фактурата за 5 лева и им показваш, че продаваш на цена 5 лева и 5 стотинки. Те ти викат „браво” – ето как научихме спекулантите да продават само с 5 стотинки печалба.

И т.н. Знам и други чалъми, но ги държа в тайна. Струват пари.

 




Гласувай:
3



1. apostapostoloff - Голямата страст на инж. Балкански:
29.09.2018 09:33
да хленчи и да се оплаква.

Инженеринът взима вече 1500 лева заплата, ама реве, че цената на хляба се е увеличила с 20 стотинки, а цената на парното с 20 лева.


Бедни ми, Балкански! Защо не умря от глад по времето на Виденов?!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456027
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031