Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2017 14:15 - За шума, бизнеса, PR-а и нормалната държава
Автор: drugi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1268 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Знаете ли кой е Филип Чакърък? 
Един скромен българин, който десетилетия наред се грижеше за българската църква "Свети Георги" в Одрин. Тихо и скромно си отде през 2006. 

Знаете ли кой плати за неговия паметник?

Знаете кой е генерал Иван Колев. 
100 години името на един от най-великите ни военачалници тънеше в умишлена забрава, защото беше дръзнал да защити Отечеството от нашествениците, без да се интересува кои са те. Цял ЕДИН ВЕК по-късно героят най-накрая има своя паметник.

Знаете ли кой го плати (паметника)?

Чувам и чета, че акцията на Валери Симеонов на Слънчака била с PR цел. И тази мантра я пеят, както и симпатизанти на официалната, левичарска опозиция, така и общественици, които много държат електоратът да ги мисли за десни.
Личното ми мнение е, че ако Валери Симеонов искаше да си прави реклама, щеше да накара обществото да разбере, че той отделя лични пари за паметници на знайни и незнайни български герои. И като се има предвид, че има на разположение и телевизия, сигурно нямаше да му е много трудно в реализацията на една такава рекламна цел.

Да поразсъждаваме, обаче, дали трябваше, или не да се провежда тази акция.
Съгласен съм, че Слънчев бряг се утвърди (включително и особено на международния пазар) като парти курорт. Т.е. като място, където младите и всички останали, които искат да "избухнат", са добре дошли да оставят парите си. И шумът, нормално, е част от фона, 
НО
Законът е и за кон, и за лъв и всички трябва да го спазват. Ако нещо е задължително, аргументът, че няма да го спазваш, щото не ти е изгодно, означава едно. Че трябва да ти "одрънкат" няколко сериозни глоби за нарушенията, които правиш в ущърб на закона и в полза на "бизнеса". Току-виж си се научил, че в зрелите общества, където искаш да учат децата ти и където водиш гаджетата си, щото си патрон, законът се спазва, независимо дали ти харесва и въпреки всички ти аргументи.
Иначе казано, ако на територията на община Несебър е забранено да се вдига шум след определен час, ще отидеш (заедно с другите стопански единици от "бизнеса") да обсъдиш въпроса с общината, за да може правилата да са адекватни на пазара. Или пък (ако те е срам да идеш в общината или не можеш да я убедиш) ще намериш друг начин, как да изкарваш пари в изпълнение на закона, или ще си намериш с какво друго да се занимаваш.
Да не говорим, че въпросният "бизнес", дето е толкова загрижен за "бизнеса" си би могъл да направи и нещо друго, което да го доближи до "нормалната държава", на която всички обичат да се позовават. Например, може заведенията да се направят с шумоизолация, като по този начин, "взривът" на музиката бъде на разположение на тези, дето избухват. А отвъд стените на заведението да има среда, дето позволява на посетителите от околните хотели да поспят. Сега, има го и това, че тази шумоизолация не е безплатна, но ... пък като си модерен и цивилизовен бизнесмен, трябва да си наясно, че успешният бизнес изисква инвестиции. А бизнесът дето е на "принципа - законите са за глупаци" се надявам да е останал в миналото. А яките и слабите момчета и момчиета, които обладават тази философия, да са се самодисциплинирали, за да може и на нашите курорти да е хубаво, като местата, където същите момчета водят гаджетата си, за да покажат какви са патрони.
И накрая да кажем някое изречение и за конкуренцията. Тя е явлението, което движи прогреса, защото кара конкурентите да се състезатават помежду си за сърцето и джоба на клиента и по този начин да предоставят все по-качествена услуга на все по-атрактивна цена. Тази желана ситуация се получава, когато конкурентите са поставени при равни условия. Когато обаче едните (по-скромни такива) се опитват да спазват закона, щото ги е страх от глобите, а другите, дето са "готини", не се интересуват ни от закони, ни от глоби, тогава държавата пасивно създава условия за просперитет на тарикатската философия. И при положение, че на Слънчака е така от десетилетия, (лично според мен) нужно беше държавата да си върне суверенитета върху тази част от Родината. И тъй като контролните органи толкова години, регистрират само провали разбираемо е вицепремиерът лично да отиде и да "тропне по масата".
А пък това, че си правел PR ...
Мога само да се надявам всички критични политици и общественици да попаднат в среда на конкуренция със Симеонов и да се надпреварват в разрешаването на десетилетни проблеми ...
... пък и във финансирането на паметници на заслужили личности. Откога чакам паметник на Тодор Александров, на Иван Михайлов и на още много, чието величие е било старателно забравено през годините.

За да не стават грешки искам да поясня, че макар и аз самият да съм с патриотични убеждения, не се отнасям с твърде сериозна симпатия към официалните патриоти в Парламента. Просто в случая смятам, че Валери Симеонов е прав и не съм съгласен с "отчаяната съпротива", която заля колнки и коментарни студия. 



Гласувай:
2



1. apostapostoloff - Правилно!
28.08.2017 10:17
Много правилно! Българите се славят с ниската си правна култура и затова е крайно време да бъдат поставени на мястото си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2084216
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол